Protejează sănătatea familiei, mergi cu mama, fiica și sora la doctor!

Protejează sănătatea familiei, mergi cu mama, fiica și sora la doctor!

Primăvara este sezonul ideal pentru a celebra feminitatea, iar cel mai bun cadou pe care-l putem face mamelor, surorilor sau fiicelor este recomandarea de a face din sănătate o prioritate. Asta și prin prisma faptului că numărul cazurilor de cancer care afectează femeile este în creștere: conform estimărilor făcute de Global Cancer Observatory, una din 6 femei va face cancer de-a lungul vieții. Cancerul de sân este cel mai frecvent în rândul femeilor, cu 24 de procente din numărul total de cazuri de cancer depistate la femei, urmat de cel de plămâni, de cel colorectal și de cancerul de col uterin. Vestea bună este că multe dintre îmbolnăviri pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos, dar și prin efectuarea regulată a investigațiilor și analizelor din programele de screening. Există și o predispoziție genetică către cancer, care poate fi moștenită și se poate transmite mai departe. Astfel, femeile care au rude de gradul 1 precum mama sau sora, diagnosticate cu anumite tipuri de cancer, ar trebui să fie atente la următoarele aspecte.

1. Cancerul de sân apărut la vârstă tânără. În cazul în care o femeie are o soră sau o mamă care au făcut cancer de sân înaintea vârstei de 40 de ani, se impune o monitorizarea extrem de atentă a stării de sănătate a glandei mamare. 20 la sută dintre cancerele mamare au o componentă genetică. “Noi recomandăm o evaluare mamografică anuală, între 40 și 70 de ani. Dar depinde și de fiecare caz în parte. În unele situații, celor cu risc crescut le recomand investigații ultrasonografice sau cu rezonanță magnetică. Ceea ce facem noi la ACIBADEM este un screening personalizat. În unele situații, mamografia se recomandă și înainte de 40 de ani: este vorba de persoanele cu risc crescut, de cele cu genele BRCA și femeile cu rude apropiate, precum mama sau sora, care făcut un cancer mamar înainte de 40 de ani”, explică Prof. Dr. Mustafa Erkin Aribal, expert în imagistica sânului în cadrul ACIBADEM.

2. Prezența mutațiilor genelor BRCA 1 sau BRCA 2. La ora actuală, medicii pot recomanda testarea genetică pentru mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA 2. Acestea pot fi moștenite și se pot transmite atât fiicelor, cât și fiilor. Prezența mutațiilor în aceste gene este asociată cu un risc crescut de cancer mamar, ovarian, de endometru, piele, pancreas sau de prostată. “Noi recomandăm testele genetice femeilor care au avut rude de gradul 1 cu cancer mamar diagnosticat la vârste tinere sau celor care provin din familii cu mai multe cazuri de cancer mamar. La ora actuală, se fac testări din ce în ce mai accesibile financiar pentru genele BRCA 1 și BRCA 2”, completează expertul ACIBADEM.

Așadar, faceți din sănătate o prioritate și mergeți la medic dacă aveți rude de gradul 1 diagnosticate cu cancer! La ora actuală, depistate la debut, cancerele mamare au șanse maxime de vindecare.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare