Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: rolul radioterapiei în tratarea cu succes a cancerului

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: rolul radioterapiei în tratarea cu succes a cancerului

Radioterapia este unul dintre cele mai dinamice domenii din oncologie, cu multiple beneficii pentru pacienți, iar experții în radioterapie sunt parte importantă din echipele multidisciplinare care tratează cu succes cancerele, chiar și în stadii avansate, cu metastaze. Unul dintre cei mai buni specialiști din Turcia și din lume din domeniul radioterapiei este și Prof. Dr. Ufuk Abacioglu. Profesorul Abacioglu a tratat mii de pacienți, iar astăzi, aplică cele mai noi tehnologii din radioterapie în cadrul spitalelor ACIBADEM. În următorul interviu, expertul explică rolul radioterapiei în tratarea cancerelor.

Care sunt principalele obiective ale radioterapiei în cadrul tratamentului oncologic ?

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: Radioterapia și chirurgia sunt tratamente locale, spre deosebire de chimioterapie, terapii țintite și imunoterapie care sunt tratamente sistemice. Multe persoane cred că dacă sunt diagnosticate cu cancer, vor face chimioterapie, ceea ce nu se întâmplă în toate cazurile. Cele mai multe beneficii în tratarea cancerelor le au terapiile locale. Din 100 de pacienți diagnosticați cu cancer, 20 de procente vor fi tratați doar prin chirurgie, iar 15 la sută vor fi tratați doar prin radioterapie. Chimioterapia va fi administrată singură doar în 2-3 procente dintre cazuri. Combinarea acestor metode va crește șansele de a trata cu succes un cancer. În plus, la un upgrade de 10 la sută a tehnologiei, rata de succes a tratamenului radioterapic se îmbunătățește cu 15-16,5 la sută. Imaginați-vă că, doar prin câteva îmbunătățiri ale terapiilor locale, se poate ajunge la rezultate bune în privința tratării cancerului la nivel populațional.

Care este efectul radioterapiei asupra tumorilor și cum condiționează stadiul bolii succesul terapiei?

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: Multe persoane ne întreabă ce face radioterapia: stopează dezvoltarea tumorii, are efect paliativ? Răspunsul depinde de modul cum se aplică radioterapia și de dozele de iradiere pe care le dăm pacienților. Dacă dăm o doză ablativă, într-o sigură fracție, în radiochirurgie de exemplu, atunci de fapt, îndepărtăm tumora. Aceasta înseamnă eradicarea totală a masei tumorale, fără să rămână pe loc nicio celulă tumorală. Acesta este scopul radioterapiei radicale. Să luăm exemplul unui pacient cu cancer pulmonar, în stadiul 1, cu localizare periferică în plămân, cu o tumoare de 2 cm, căruia i se face radioterapie ablativă în 3 sau 5 fracții. În mai mult de 90 la sută dintre cazuri, tratamentul va fi un succes, adică nu vor rămâne deloc celule reziduale. După investigațiile imagistice post-tratament, se pot observa semne ale iradierii pe locul tumorii, dar nu vor apărea modificări funcționale, efecte secundare sau alte simptome. Efectul este similar celui al chirurgiei, dar cu mai puține riscuri și costuri decât operația. În cazul intervențiilor chirurgicale pentru cancer pulmonar, pacienții se pot confrunta cu dureri postoperatorii timp de 6 luni din cauza inciziilor toracice. Chiar și în intervențiile chirurgicale minim invazive, există riscuri înainte și după operație. Înainte de a aplica un tratament, evaluăm fiecare caz în parte și decidem la care dintre pacienți va funcționa mai bine operația, la care radioterapia și la care vom aplica o combinație de terapii oncologice.

Ce tipuri de cancer beneficiază cel mai mult de tratamentul radioterapic?

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: La ora actuală, radioterapia se poate aplica într-o varietate mare de tipuri de cancer. În aproape orice tip de cancer, există indicația de radioterapie, dar depinde de stadiu și de starea pacientului. În departamentul nostru, avem multe paciente cu cancer de sân care fac radioterapie după intervenția chirurgicală. Avem și mulți pacienți cu cancer pulmonar, aceste două tipuri de cancer fiind cele mai frecvente, de altfel. Acești pacienți sunt tratați pentru tumorile primare, dar și pentru metastaze. În practica medicală, avem mulți pacienți cu tumori cerebrale pe care îi tratăm prin radiochirurgie stereotactică. Aplicăm terapia într-o singură fracțiune și tratăm zonele afectate de metastaze. De asemenea, tratăm tumori primare cerebrale cu ajutorul radioterapiei.

Aplicați radioterapia și înaintea unor intervenții chirurgicale?

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: Da. De exemplu, aceasta se recomandă în tumorile rectale, vorbim de un tratament standard care se aplică de mult timp. Studiile din ultimii 20 de ani au arătat că, dacă aplicăm radioterapia în cancerul de rect înainte de operație, rezultatele tratamentului sunt mai bune decât în cazul aplicării radioterapiei după operație. Așa că pentru pacienții cu cancer rectal localizat, în stadiu avansat, aplicăm înainte de operație radioterapia combinată cu chimioterapia, apoi așteptăm o perioadă, pacientul este operat și ulterior, dacă este nevoie, i se administrează chimioterapia neoadjuvantă. Iar la unii pacienți, care nu au cancere în stadiu avansat, se pot aplica 5 fracții de radioterapie și apoi, pot fi operați în câteva zile.

Cum monitorizați ulterior rezultatul radioterapiei? Care sunt tehnicile imagistice la care apelați?

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: În funcție de localizare și de tipul de cancer, avem diverse opțiuni de imagistică: CT, PET-CT, rezonanță magnetică. Prima evaluare din follow-up are loc la 3 luni după încheierea terapiei. Dacă pacientul a fost diagnosticat prin PET-CT, așteptăm 3 luni pentru a evalua răspunsul metabolic. Dar există și tumori care răspund mai târziu la tratament și putem aștepta 6 luni sau chiar un an. De exemplu, tumorile benigne care apar la nivel cerebral răspund mai târziu. Desigur, pacienții sunt atent monitorizați, dar rezultatele pot apărea mai târziu. În general, pacienții cu cancere sunt evaluați periodic, la 3 luni, timp de 2 ani, apoi la 6 luni, până la 5 ani de la tratament și apoi anual, după 5 ani de la încheierea terapiei. Monitorizarea sănătății pacientului este una de durată, poate pentru întreaga viață.

Care sunt cele mai de succes cazuri pe care le-ați avut, dacă e să luați în calcul stadiul bolii, dimensiunea tumorii? Și cum definiți succesul?

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: Supraviețuirea pe termen lung reprezintă obiectivul principal în oncologie. Așa că ne uităm întâi la acest aspect. Și apoi, evaluăm eficacitatea controlului local al bolii prin radioterapie. Dar calitatea vieții și alte aspecte precum afectarea neurocognitivă sunt alte lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul. De exemplu, avem posibilitatea să aplicăm un tratament care să împiedice apariția unor noi metastaze, dar care nu va prelungi durata de viață și care va afecta funcția neurocognitivă. În aceste condiții, nu ar trebui să aplicăm tratamentul. Tocmai am definit iradierea integrală a creierului pentru pacienții cu metastaze cerebrale. În trecut, aplicam iradierea integrală a creierului pentru acești pacienți. Astăzi, iradiem doar metastazele în cele mai multe dintre cazuri. Cât privește cele mai bune rezultate, sigur că acestea se înregistrează în cazul tumorilor de mici dimensiuni. Să vă dau ca exemplu un cancer de laringe la debut. Putem trata cu succes acești pacienți în 95 la sută din cazuri, boala nu recidivează. Sau putem iradia cu succes un cancer nasofaringial, chiar și în situațiile în care este diseminat. Sunt multe localizări unde avem rezultate bune.

Este la ora actuală Turcia una dintre cele mai puternice țări din lume în privința tratării cancerului?

Prof. Dr. Ufuk Abacioglu: Suntem într-o poziție bună, ne-am dezvoltat mult în ultimii 20 de ani, avem spitale performante, departamente de radioterapie, avem tehnologii de ultimă oră și ne adaptăm rapid acestor noi tehnologii. E important să deții tehnologia, dar și mai important este să știi să o folosești și să îmbunătățești tratamentul oferit pacienților. Iar noi încercăm și reușim să facem aceste lucruri în Turcia. În plus, colaborăm cu medici din toată lumea și cu cercetători din domeniul radioterapiei.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare