Prof. Dr. Tayfun Bağış: Infertilitatea – definiție, cauze și analizele recomandate

Prof. Dr. Tayfun Bağış: Infertilitatea – definiție, cauze și analizele recomandate

Pentru cuplurile care se străduiesc să devină părinți, numele profesorului Tayfun Bağış atrage imediat atenția și aduce speranță. Cu 16 ani de experiență în medicina reproductivă, în jur de 15 000 de cicluri FIV efectuate și un punct de vedere foarte interesant asupra teoriei infertilității imunologice, șeful Departamentului de Reproducere Asistată din cadrul Spitalului ACIBADEM Altunizade este un specialist de renume mondial în acest domeniu delicat și dificil. În materialul de mai jos, Prof. Tayfun Bağış vorbește despre definiția infertilității – nu toți oamenii știu când exact se poate diagnostica -, cauzele acestei probleme, denumită de Organizația Mondială a Sănătății o problemă de sănătate globală, și soluțiile pe care medicina le poate oferi în acest moment.  

Să vorbim despre diagnosticul de infertilitate. Spuneți că foarte multe cupluri resping diagnosticul real. Care este diagnosticul real?

Prof. Dr. Tayfun Bağış: De exemplu, un cuplu dorește să aibă un copil. În prima lună, șansa de a-l obține este de aproape 20%. Așadar, asta înseamnă că nu toate cuplurile ajung la o sarcină atunci când vor. Dar atunci când urmărim aceste cupluri, de exemplu luăm 100 de cupluri și le urmărim timp de 6 luni, vedem că aproape jumătate dintre ele ajung la sarcină. Asta nu înseamnă că în fiecare lună 20% dintre cupluri ajung la sarcină. În prima lună, este 20%, în a șasea lună, este 50%. Atunci când urmărim aceste cupluri timp de 1 an, după acel an șansa de a avea un copil este de 85%. Dacă nu poți ajunge la 85%, dacă nu te afli în acele procente, înseamnă că ai o problemă în a rămâne însărcinată. Și atunci ne întrebăm de ce te afli de partea cealaltă. Diagnosticul de infertilitate presupune lipsa sarcinii în ciuda contactului sexual regulat timp de 12 luni. Poate că ar trebui să clarificăm și ce înseamnă contact sexual regulat. Atunci când un cuplu are contact sexual de două ori pe săptămână, acesta este regulat. De ce consideră medicina că este regulat? Pentru că spermatozoidul supraviețuiește în corp aproape 72 de ore, iar ovulul femeii supraviețuiește doar 24-48 de ore după ovulație. Așadar, dacă contactul sexual are loc azi, sperma rămâne în corp 3 zile. Și așa mai departe, dacă ai contact sexual de două ori pe săptămână, vei acoperi toată perioada de ovulație, chiar dacă nu poți ghici data exactă a ovulației.

Deci, în ciuda unui contact sexual regulat, dacă cuplurile nu ajung la sarcină, diagnosticul este infertilitatea. De ce apare infertilitatea?

Prof. Dr. Tayfun Bağış: Practic, putem spune că 40% din cauze sunt de origine feminină, 40% de origine masculină și 20% sunt legate de cuplu și sunt inexplicabile – această afecțiune este diagnosticată ca fiind infertilitate inexplicabilă. Nu o putem explica, dar asta nu înseamnă că problema nu există. Nu știm dacă sperma ajunge în col, nu știm dacă fertilizarea are loc, nu știm dacă pacienta are sau nu o problemă de implantare. Aceasta este infertilitatea inexplicabilă. Acum, să revenim la cauzele fertilității de origine feminină. La femei, cea mai frecventă situație ce nu permite sarcina este faptul că trompele sunt blocate. De fapt, acesta este motivul inițial pentru care a fost inventată FIV. În 1978 erau femei care nu puteau să aibă copii pe cale naturală, trompele erau blocate, iar doctorii au zis „cum le putem ajuta? Ah, putem scoate ovocitul, îl putem fertiliza și îl putem pune la loc în viitoarea mamă”. Deci acesta este conceptul de bază, aceasta e baza fertilizării in vitro. Alte femei au o problemă de ovulație, nu pot ovula și acesta este motivul infertilității lor. Unele femei au endometrioză. Și la unele femei vârsta joacă cel mai important rol în infertilitate. Atunci când femeile înaintează în vârstă, în fiecare an fertilitatea scade. Încetul cu încetul. După 36 de ani, rata scăderii este foarte dramatică. Dacă ne uităm la partea masculină, există următoarele cauze: un număr scăzut de spermatozoizi sau probleme de motilitate și spermă. Există multe boli care pot scădea numărul de spermatozoizi, dar în majoritatea cazurilor nu știm, de fapt, motivul acestei scăderi.

Cum putem afla care este cauza exactă pentru fiecare cuplu?

Prof. Dr. Tayfun Bağış: Trebuie să facem niște analize. În acest domeniu se pot face multe analize, poți face ba una, ba alta, ba ailaltă… Dar cele mai importante analize care sunt direct legate de șansele de a obține o sarcină sunt trei: trebuie să se știe dacă femeia are ovulație sau nu. Pentru asta, poți face o analiză a progesteronului, e nevoie de nivelul de progesteron cu o săptămână înainte de menstruația preconizată. Dacă progesteronul este la nivel ridicat, putem spune ok, există ovulație. A doua analiză – trebuie să vedem dacă trompele sunt deschise sau nu. Aceasta se numește histerosalpingografie. Dacă trompele sunt deschise și ovulația este evidentă, trebuie să verificăm și sperma. Recomand ca aceste trei analize să fie făcute împreună. Poate că ar fi bine să vorbim puțin și despre analiza spermei. Așadar, pentru a face această analiză, bărbatul trebuie să aibă un regim sexual – abstinență timp de trei zile, și trebuie să vină la clinică pentru a da o probă de spermă prin masturbare. Așadar, dacă s-au făcut aceste trei analize, mai putem verifica și rezerva ovariană. La bărbați, producția de spermă este continuă la toate vârstele. Dacă bărbatul are 85 de ani și se va căsători cu o femeie tânără, poate să o lase însărcinată. Dar nu e același lucru pentru femeie pentru că ovulele se dezvoltă atunci când ea se află în pântecul mamei sale. Numărul crește la aproape 4-6 milioane de ouă în viața intrauterină, dar după 20 de săptămâni de gestație, acest număr scade mult. Atunci când se naște fetița, ea va avea doar 1-2 milioane de celule reproductive. După aceasta, din cauza nivelurilor în scădere sau a eliminării sau a atreziei, atunci când fata are prima sa menstruație, ea va mai rămâne cu 400 000 sau 500 000 de ovocite. Acestea sunt singurele celule pe care se poate baza pentru a avea un copil. Așadar, în fiecare lună femeia pierde cam 1000 de ovocite pentru a ovula unul. Asta înseamnă că, în viața reproductivă a unei femei, ea poate ovula de aproape 400-500 de ori. Deci în această perioadă va încerca să aibă un copil. Apoi, aceste folicule se vor termina și atunci spunem că se instalează menopauza. La unele femei, vârsta pentru menopauză poate fi cea normală, după 45 de ani, dar pentru aproape 1 din 10 femei menopauza apare între 40 și 45 de ani. Și pentru 1 din 100 de femei, menopauza se instalează înainte de 40 de ani. Acum vorbim, deci, de populația generală. Dar atunci când ne uităm la femeile care nu au putut rămâne însărcinate, poate că această proporție este mai mare. Putem afla care este numărul de foliculi rămași prin ultrasonografie (ecografie) sau prin analize de sânge mai specifice care ne arată care este rezerva. Poate că această analiză nu ar afecta ratele sarcinilor naturale, dar ar putea să ne ajute să decidem care este tratamentul de urmat pentru acel cuplu.

Atunci când se primesc rezultatele, care este planul pentru fiecare scenariu?Prof. Dr. Tayfun Bağış: Dacă femeia are o problemă de ovulație, este foarte simplu pentru noi. Îi prescriem medicamente pentru a produce ovulația și așteptăm sarcina timp de 6 luni. Dacă trompele femeii sunt blocate, putem spune că ar trebui să facă FIV. Dacă femeia are endometrioză, credem că există două opțiuni: în unele cazuri intervenim chirurgical și așteptăm 1 an și, dacă nu ajung la sarcină, atunci oferim opțiunea FIV, sau recomandăm FIV direct. Deci, vedeți, în fiecare situație tratamentul este diferit. Atunci când luăm în considerare factorii masculini, deci spermograma, calculăm câți spermatozoizi mobili are bărbatul. Dacă numărul spermatozoizilor mobili, în ciuda numărului scăzut, este mai mare de 10 milioane, poate că putem spune „ok, să mai așteptăm puțin”. Dacă este mai mic de 5 milioane, vorbim direct cu pacienții despre FIV. Să abordăm și cele 20% din cazuri cu infertilitate inexplicabilă. Așadar, știm că, dacă pacienta este mai tânără, cu o vârstă mai mică de 35 de ani, dacă durata infertilității nu este foarte lungă, de exemplu după 1 an, și dacă nu am putut găsi nimic, știm că în aceste cazuri, în anul următor aproape jumătate dintre cupluri ajung la sarcină. Deci nu e nevoie să facem nimic. Le spunem să aștepte, să mai aștepte puțin, 6 luni, și dacă nu ajung la sarcină, îi vom ajuta. Dacă trec 6 luni sau un an și n-au putut avea un copil, există două opțiuni: o opțiune este inseminarea, cealaltă opțiune este FIV. Aceasta este o chestiune controversată în medicină: care este mai bună? Pentru că mulți medici duc pacienta direct la FIV. Alții, cum sunt și eu, îi sfătuiesc că aproape trei inseminări sunt egale cu o FIV. Multe studii susțin această afirmație. Dar, pentru a efectua inseminarea, trebuie să existe infertilitate inexplicabilă sau doar infertilitate masculină ușoară, nu probleme de fertilitate foarte serioase. În aceste cazuri grave, spunem care sunt costurile, cât durează și care sunt șansele de reușită și dăm cuplurilor ocazia să selecteze una dintre ele – inseminare sau fertilizare in vitro. Ei sunt cei care iau această decizie, decizia fiecărui cuplu este diferită.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare