Prof. Dr. Semih Halezeroglu tratează cancerul de plămâni prin cea mai performantă tehnică din lume

Prof. Dr. Semih Halezeroglu tratează cancerul de plămâni prin cea mai performantă tehnică din lume

Prof. Dr. Semih Halezeroglu tratează cancerul de plămâni prin cea mai performantă tehnică disponibilă la ora actuală în lume

Prof dr. Semih Halezeroglu este unul dintre cei mai buni specialiști din lume care tratează cu succes cancerul de plămâni și printre primii la nivel mondial care a utilizat cea mai performantă tehnică în operațiile pentru această maladie. În spitalele Acibadem din Istanbul, echipele de medici îndepărtează tumorile pulmonare cu ajutorul toracoscopiei cu incizie unică. Echipa Profesorului Dr. Semih Halezeroglu are la activ peste 100 de cazuri abordate prin această tehnică modernă, care asigură pacienților o bună calitate a vieții după intervenție. Centrele Acibadem au cel mai mare număr de pacienți din lume tratați prin această tehnică, iar succesul intervenției se datorează combinației fericite dintre priceperea medicilor și aparatele de ultimă generație. Am stat de vorbă cu Prof. Dr. Semih Halezeroglu despre impactul fumatului asupra sănătății plămânilor, dar și despre metodele de tratament pe care le folosește la ora actuală.


Ce părere aveți despre fumat? Ce observați la pacienții dumneavoastră în ceea ce privește acest obicei nociv?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Este un lucru știut de toată lumea pe scară largă: fumatul este un obicei nociv. Dacă ești fumător, riști să faci foarte multe boli: cancer de plămâni, boli de inimă, boală pulmonară obstructivă cronică. La ora actuală, toți fumătorii sunt avertizați asupra pericolelor și prin etichetele pachetelor de țigări. Așa că, dacă după ani de fumat te îmbolnăvești, nu ai dreptul să spui: de ce mi se întâmplă asta tocmai mie? Nu poți spune asta pentru că ai fost avertizat în privința pericolelor fumatului. Tot timpul sunt întrebat care sunt semnele care prevestesc un cancer de plămâni. Primul semn este țigara care arde între degete. Fumatul este nociv și duce la apariția cancerului de plămâni. Așa că dacă vrei să-ți păstrezi sănătatea, trebuie neapărat să te lași de fumat. Cel mai bine ar fi să nu se fumeze niciodată, de aceea e bine să prevenim consumul de țigări în rândul tinerilor. 90 la sută dintre pacienții cu cancer de plămâni fie au fumat, fie fumează în continuare. Doar 10 la sută dintre pacienți nu au consumat tutun niciodată. Însă și dintre aceștia, există o parte care au fost expuși fumului de țigară, adică fumatului pasiv.

Cum afectează fumatul plămânii?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Dacă ești fumător, inhalezi tot fumul în plămâni și aceștia pur și simplu se înnegresc. Iar după o perioadă lungă de fumat, să zicem 20 de ani, practic, respirația este mult îngreunată. În plus, substanțele nocive care se acumulează în plămâni duc la apariția cancerului de plămâni, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă.

În câți ani, după renunțarea la fumat, se curăță plămânii?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Asta depinde de cât de mult a fumat respectiva persoană care renunță. De exemplu, la o persoană care a fumat un pachet pe zi timp de 25 de ani, durează mult timp până când se curăță plămânii. Dar dacă, de exemplu, cineva a fumat două, trei țigări pe zi, timp de 10 ani, durează poate un an sau doi până când plămânii vor fi curați. Dar riscurile de a face cancer de plămâni nu se reduc de tot, dacă s-a consumat mult tutun o perioadă lungă de timp. De aceea, recomandăm tuturor să nu se apuce de fumat, pentru că riscurile de a face cancer de plămâni nu scad la 0, dacă o persoană se lasă de tutun după ce a fumat foarte mult. Riscul scade treptat, în 15 ani, dar nu se va reduce de tot niciodată.

Riscul rămâne din cauza mutațiilor genetice pe care le produce fumatul? Se produc 150 pe an într-un organism care fumează un pachet pe zi.

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutațiilor genetice cauzate de chimicalele ingerate prin hrană, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung duce la modificări maligne în corp și prin simplul fapt că zi de zi agresăm plămânii prin același gest mecanic al inhalării fumului nociv.

Cancerul de plămâni poate fi depistat în stadii incipiente?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Da, cancerul poate fi detectat în stadii incipiente. Primul semn este așa cum am spus, fumatul. Așa că un consum mare de țigări trebuie să te ducă cu gândul la faptul că riști să faci la un moment dat cancer de plămâni. Nu există simptome specifice cancerului de plămâni, însă pacienții se pot confrunta cu expectorații cu sânge, scăderi inexplicabile în greutate, dureri în piept, tuse cronică. Dar aceste simptome se pot întâlni și la persoanele cu tuberculoză, pneumonie sau alte boli cronice.

Ce investigații de screeing recomandați fumătorilor?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an să facă anual o tomografie cu substanță de contrast.

Ce tratamente recomandați la ora aceasta pentru cancerele de plămân?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Depinde de stadiul bolii. Dacă un cancer de plămâni este depistat în stadiile 1 și 2, șansele de vindecare sunt mai mari. Acestea scad dacă afecțiunea este descoperită în stadiul 3 sau 4. În stadiile 1 și 2, tumorile sunt mici și nu există diseminări maligne în corp, iar chirurgia oferă șanse maxime de supraviețuire pacienților, prin îndepărtarea țesutului pulmonar afectat. Chirurgia toracică a evoluat în timp: în trecut, intervenția presupunea deschiderea toracelui și exista riscul complicațiilor postoperatorii. De asemenea, calitatea vieții avea mult de suferit după intervenție. La ora actuală, intervențiile chirurgicale sunt minim invazive pentru că nu mai deschidem cutia toracică. Prin câteva mici incizii, introducem în plămâni dispozitive care vizulizează zona și tot pe acolo reușim să scoatem țesutul bolnav. Însă și intervențiile toracoscopice au evoluat mult: la ora aceasta, una dintre cele mai performante tehnici din toracoscopie presupune intervenția printr-o singură incizie. Aceasta se poate face doar de către medici experimentați care folosesc de tehnici medicale performante. Practic, instrumentele ajung în plămân printr-o incizie de 3-5 cm, prin care reușim să îndepărtăm țesutul pulmonar afectat de cancer. Avantajul acestei intervenții este o calitate a vieții mult mai bună pentru pacienți, cu menținerea unui funcții pulmonare optime. Obiectul nostru este nu numai să salvăm viața pacientului, ci și să îi asigurăm o viață de calitate după intervenție. Noi, la Acibadem, am operat 100 de cazuri de cancer prin toracoscopia cu o singură incizie. Suntem singurul centru din lume cu cel mai mare număr de cazuri tratate printr-o astfel de tehnică. Cu ajutorul acestei tehnici, mai mult de 50 la sută dintre pacienți au avut o rată de supraviețuire de peste 5 ani, dacă boala a fost depistată în stadiile 1 sau 2. Dar trebuie să ne gândim că ceilalți pacienți care nu fac parte dintre supraviețuitori sunt la vârsta a treia, având la peste 65, 67 de ani și alte afecțiuni pe lângă cancerul de plămâni, cauzate tot de fumat în mare parte. Printre acestea se numără bolile cardiovasculare de exemplu. Oricum, rata de supraviețuire de 50 la sută este cea mai bună din lume.

La ora actuală, sunteți puși în situația de a diagnostica tumori malinge pulmonare și la persoane tinere?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Da, avem și pacienți de 20 și 30 de ani, dar numărul acestora este foarte mic, afecțiunea apare rar la vârste tinere.

Ce recomandați tuturor persoanelor sănătoase în ceea ce privește dieta și stilul de viață pentru a preveni afecțiunile grave?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Primul sfat este evitarea fumatului sau renunțarea la tutun, dacă fumați. Iar în al doilea rând, eu recomand o dietă fără zahăr. Apoi e important să aveți o alimentație fără conservanți, potențiatori de aromă și alte adaosuri, pentru că acestea pot provoca mutații genetice care cresc riscul de cancer. Și nu uitați să faceți zilnic mișcare pentru a preveni afecțiunile grave.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare