Prof. Dr. Özlem Er: nu neglijați aceste 10 simptome care pot anunța un cancer de plămâni

Prof. Dr. Özlem Er: nu neglijați aceste 10 simptome care pot anunța un cancer de plămâni

În ultimii ani, numărul pacienților diagnosticați cu cancer de plămâni a crescut foarte mult: conform cifrelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, cel mai frecvent tip de cancer este cel de plămâni, cu aproximativ 2 milioane de îmbolnăviri anual. Deși este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul bărbaților, și numărul pacientelor este în creștere. Principalul factor de risc pentru cancerul de plămâni rămâne fumatul, 90 la sută dintre cazuri fiind asociate cu fumatul activ sau pasiv. Trei sferturi dintre cancerele pulmonare se depistează în stadiile 3 și 4, asta și pentru că multe persoane fumătoare neglijează o serie de simptome pe care le consideră neimportante. Prof. dr. Özlem Er, coordonatoarea Departamentului de Oncologie din cadrul Facultății de Medicină ACIBADEM, oncolog în cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak, atrage atenția asupra unor semne aparent banale, care impun vizita la medic. Asta pentru ca orice formă de tumoră pulmonară să fie depistată cât mai la debut. Iată care sunt aceste simptome:

Tusea a cărei severitate se accentuează

Tusea este printre primele simptome ale unui cancer de plâmâni, însă multe persoane o ignoră pentru că o asociază deseori cu afecțiuni mai simple. Însă dacă o persoană se confruntă cu o tuse care persistă mai mult de două săptămâni și se agravează, trebuie să se adreseze de urgență unui medic. Prezența sângelui în expectorație poate fi de asemenea simptomul unei afecțiuni pulmonare maligne.

Durerea în piept

Durerile în piept pot avea o multitudine de cauze, însă una dintre cele mai grave poate fi și prezența unui cancer pulmonar. În momentul în care o persoană se confruntă cu o durere în piept a cărei intensitate crește în timpul unei respirații profunde sau al unui episod de râs, atunci se impune consultul medical de urgență. Sfatul medicilor este ca pacienții să nu amâne evaluarea medicală, în speranța că durerea se va ameliora cu ajutorul unui ceai sau cu un sirop de tuse.

Respirație îngreunată

Orice dificultate respiratorie precum respirația precipitată sau șuierătoare trebuie tratată cu maximă atenție pentru că se poate asocia cu un cancer de plămâni, indiferent de stadiu. De multe ori, aceste episoade sunt neglijate de persoanele tinere sau sunt puse pe seama altor probleme precum excesul ponderal la persoanele în vârstă. Și în aceste cazuri, vizita la medic trebuie să fie prioritară.

Lipsa apetitului și slăbirea inexplicabilă

În momentul în care o persoană fumătoare se confruntă cu lipsa poftei de mâncare, trebuie să meargă de urgență la medic. La fel și scăderile ponderale inexplicabile, în lipsa unei diete sau a unui program intens de sport, pot fi semn al unei afectări pulmonare maligne.

Răgușeala și dificultatea la înghițire

Iată două alte simptome care pot fi asociate cu prezența unui cancer pulmonar. “Este esențial ca o persoană să ajungă la medic dacă a răgușit și nu este răcită. Astfel, specialistul va evalua pacientul, îi va trece în revistă istoricul medical și îi va recomanda teste și analize suplimentare pentru a depista cauza răgușelii care poate fi un cancer”, afirmă prof. dr. Özlem Er, coordonatoarea Departamentului de Oncologie din cadrul Facultății de Medicină ACIBADEM, oncolog în cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak.

Starea de slăbiciune

La ora actuală, multe persoane se confruntă cu stări permanente de oboseală și slăbiciune din cauza stilului de viață modern. Acestea pot avea drept cauze asteniile, odihna insuficientă, problemele psihologice sau deficitul de fier. Însă în aceeași măsură, oboseala exagerată poate fi simptomul unui cancer de plămâni. De aceea, orice stare de oboseală și de slăbiciune, asociată cu simptome pulmonare, trebuie evaluată de un medic.

Umflăturile de la nivelul extremităților

Deseori, acestea apar și în cazul pacienților care se confruntă cu tumori maligne pulmonare. Dacă edemele sunt asociate altor afecțiuni, se dezvoltă lent și fără dureri. La pacienții cu cancer pulmonar, umflăturile apar mult mai rapid și sunt dureroase. Aceste simptome dispar odată cu începerea tratamentului oncologic.

Durerile de spate, umeri și omoplați

Toate acestea sunt extrem de frecvente în rândul persoanelor sedentare, care lucrează multe ore pe zi la birou sau în fața computerului. Postura incorectă afectează articulațiile și musculatura spatelui și astfel, apar durerile. Însă acestea trebuie investigate pentru că pot fi semnul diseminării în corp a unui cancer pulmonar. De asemenea, la pacienții cu cancer pulmonar se instalează și o creștere în volum a glandelor din zona nivelul gâtului și claviculelor.

Infecțiile respiratorii recurente

Dacă o persoană se confruntă cu episoade frecvente de infecții respiratorii precum bronșitele sau pneumoniile, este momentul unor investigații amănunțite. De asemenea, un semnal de alarmă poate fi și insuccesul terapiilor medicamentoase în cazul acestor infecții.

Simptomele de la nivelul ochilor

Există o situație particulară pe care o semnalează prof. dr. Özlem Er, coordonatoarea Departamentului de Oncologie din cadrul Facultății de Medicină ACIBADEM, oncolog în cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak: “Dacă un pacient se confruntă cu căderea unei pleoape la un ochi, cu micșorarea pupilei la același ochi și cu lipsa transpirației pe aceeași zonă a feței, acestea pot fi semnul sindromului Horner, printre cauzele căruia se numără și tumorile pulmonare.”

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare