Prof. Dr. Ilhan Elmaci: rolul neuromonitorizării și neuronavigației în tratarea tumorilor cerebrale

Prof. Dr. Ilhan Elmaci: rolul neuromonitorizării și neuronavigației în tratarea tumorilor cerebrale

Creierul este poate cel mai important organ din corp, care coordonează toate funcțiile vitale din organism. Deși tumorile cerebrale nu sunt la fel de frecvente precum alte tipuri de tumori, apariția lor impune o abordare cu maximă competență, precizie și acuratețe. Pe lângă prezența unei echipe complexe, competente și experimentate, tratamentul performant al tumorilor cerebrale impune accesul la tehnologie. Însă digitalizarea salvează sănătatea și chiar viața pacienților, doar dacă este folosită de către echipe experimentate din neurochirurgie, cum sunt cele din cadrul clinicilor ACIBADEM din Turcia. Acestea reușesc performanța de a trata pacienții cu tumori sau metastaze cerebrale cu ajutorul tehnologiilor și instrumentelor precum microscopul, endoscopul sau neuromonitorizarea. Tehnologia este indispensabilă pentru că tumorile cerebrale se localizează în zone care controlează funcții importante din corp, iar extirparea lor integrală trebuie făcută astfel încât să nu fie afectate țesuturile sănătoase din creier.

“Folosim neuromonitorizarea care ne ajută să ne asigurăm că nu afectăm funcțiile importante ale pacienților pe parcursul intervențiilor. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, putem păstra intacte funcțiile vitale, putem aborda tumoarea și putem să facem intervenția în mai mare siguranță decât atunci când nu existau aparatele de monitorizare intraoperatorie. De exemplu, dacă o operație pe creier durează 4 ore, neuroanestezistul adoarme pacientul și îl trezește atunci când noi, neurochirurgii, ajungem în zonele sensibile. Astfel, cu ajutorul pacientului treaz, ne asigurăm că totul este bine și continuăm intervenția. Pe lângă operațiile pe creier, putem face intervenții cu trezirea pacientului și în sfera măduvei spinării”, afirmă Prof. Dr. Ilhan Elmaci, din cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak.

O altă tehnologie la care apelează echipele de medici când operează tumori cerebrale este neuronavigația: cu ajutorul rezonanței magnetice este scanată zona afectată de tumoare, iar aceste date se introduc în sistemul de neuronavigație și se folosesc în sala de operație pentru a obține o maximă precizie a intervenției de extirpare a tumorii, cu protejarea țesuturilor sănătoase.

“Se știe că sistemului nervos central și creierului funcționează și pe baza impulsurilor electrice. Electroencefalografia, electromiografia, potențialul evocat somato-senzorial, potențialul motor evocat, acestea ne oferă posibilitatea monitorizării activității electrice a sistemului nervos central, pentru a nu leza în timpul operației anumite funcții vitale. Neuromonitorizarea înseamnă, de fapt, evaluarea continuă a acestei activități electrice a creierului în sala de operație, sub anestezie, neuroanestezie sau cu pacientul treaz. În paralel cu acestea, facem și examinările neuroradiologice, iar toate aceste tehnici avansate ne ajută să localizăm cu precizie zonele elocvente responsabile pentru funcțiile vitale din corp și să evaluăm circuitele cerebrale. Fiecare persoană are anumite particularități la nivel cerebral și trebuie să le evaluăm și să le știm bine înainte de operație. Și reușim acest lucru datorită tehnologiilor de tip ETR care folosesc anumite softuri. Iar cu ajutorul acestora, neuroradiologii ne pot spune cu precizie care sunt ariile responsabile pentru diverse funcții din organism, care sunt circuitele cerebrale și cum sunt acestea afectate sau nu de tumorile cerebrale. Astfel, având toate aceste date, le analizăm în echipă înainte de operație și ne este mult mai ușor să facem operațiile, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Facem și simulări înainte de intervenție și stabilim care sunt limitele în care putem opera, pentru a nu afecta zonele elocvente și circuitele cerebrale importante. Practic, înainte de intervenție, facem o hartă a creierului care ne orientează pe parcursul operației, pentru a reduce la minimum riscurile”, descrie neurochirurgul performanțele tehnologice care permit tratarea cu succes a tumorilor cerebrale.

În continuare, neurochirurgia rămâne unul dintre domeniiile de vârf din medicină. La ora actuală, echipele de medici operează și tratează cu succes tumori și metastaze cerebrale, iar rata complicațiilor a scăzut în ultimii 15 ani de la 10-15 la sută la 2 la sută. Acest lucru este posibil în primul rând datorită lucrului în echipă și apoi personalizării tratamentului, în funcție de fiecare caz în parte. De altfel, experți de top din lume în neurochirurgie, precum Prof. Dr. Ilhan Elmaci din cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak, consideră că acest domeniu nu mai este demult “one man show”, ci înseamnă abordare afiecărui caz de către echipe complexe, formate din minimum 10 oameni.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare