Prof. Dr. Ilhan Elmaci: ce se ascunde în spatele unei operații pe creier reușite

Prof. Dr. Ilhan Elmaci: ce se ascunde în spatele unei operații pe creier reușite

Tumorile cerebrale reprezintă adevărate provocări pentru medici: se localizează la nivelul celui mai important organ din corp, sunt greu de accesat și trebuie abordate cu maximum de precizie, pentru ca extirparea lor să nu afecteze structuri cerebrale care controlează funcții vitale din corp. În plus, un aspect important în cazul tumorilor maligne îl reprezintă extirparea completă a țesuturilor tumorale, pentru a reduce riscul de recidivă. Însă, în ciuda acestor provocări, rata de risc a complicațiilor a scăzut la doar 2 la sută, față de acum 15 ani, când era de 10-15 la sută. Iar riscul de mortalitate este mai mic de 0,1 la sută. Îmbunătățirea spectaculoasă a situației se datorează experienței medicilor, lucrului în echipă, dar și avansului tehnologic din medicină, disponibil în centre de top din lume precum ACIBADEM, recunoscute pentru performanțele în domeniul tratării cancerelor.

Se știe că tot creierul este responsabil pentru funcțiile importante din organism. E vorba de așa-numitele zone elocvente. Dar unele dintre aceste zone sunt extrem de importante pentru că sunt răspunzătoare pentru funcții vitale. Există două tipuri mari de tumori: benigne și maligne, iar acestea sunt conectate cu țesuturile normale de la nivelul creierului, din zonele elocvente. Primul obstacol pe care trebuie să-l depășim este localizarea tumorii, trebuie să folosim cele mai bune căi și metode pentru a localiza și depista tumorile de la nivelul creierului. Cea de-a doua mare provocare este să le îndepărtăm. Este imposibil să scoatem tumorile printr-un abord chirurgical de mari dimensiuni. Dacă încercăm să facem acest lucru la nivelul craniului, acest lucru ar fi extrem de periculos pentru creier. Ca urmare a acestei situații, apelăm la aborduri mici. Pentru a ne deschide calea pentru a ajunge până la nivelul tumorii, folosim căi fine de acces și evaluăm tumoarea ca și cum ne-am uita prin gaura cheii, cu un telescop. Este clar că nu putem îndepărta tumoarea prin aceste căi foarte fine de acces. De aceea, apelăm la anumite oportunități tehnologice pentru a îndepărta tumoarea bucățică cu bucățică, fără a leza țesutul sănătos din jur. Aceasta este, de fapt, chirurgia cerebrală endoscopică. Există câteva metode: una este extirparea microchirurgicală a tumorilor și alta este extirparea endoscopică a tumorii. Uneori, apelăm și la extirparea microchirurgicală a tumorilor asistată endoscopic. Abordarea endoscopică prezintă avantaje în tratarea tumorilor de la nivelul bazei craniului, pe care nu le putem aborda altfel. În funcție de localizare, putem aborda tumorile prin anumite orificii anatomice, așa cum sunt cele din sfera ORL, de la nivelul nasului. Endoscopia este o soluție bună pentru că abordăm tumori localizate foarte adânc în creier, iar folosirea endoscopului ne permite să ajungem la tumoare și să avem o mai bună imagine a zonei de tratat. Decidem tehnica pe care o aplicăm în funcție de localizare și de tipul de tumoare. Scopul nostru este să îndepărtăm total tumorile și să asigurăm pacienților o bună calitate a vieții după intervenție” spune Prof. Dr. Ilhan Elmaci, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din cadrul rețelei medicale ACIBADEM, care activează în cadrul Spitalului Maslak din Istanbul.

Așadar, o echipă experimentată, care folosește cele mai noi tehnici de diagnosticare și abordare a cancerelor, este cheia tratării cu succes a tumorilor cerebrale. La ora actuală, din echipele medicale care se ocupă de tratamentul tumorilor cerebrale fac parte cel puțin 10 persoane, în funcție de complexitatea cazurilor. Alături de neurochirurgi și neurologi, activează și experții în neuromonitorizare. De asemenea, este vitală prezența specialiștilor care asigură neuroanestezia, un tip de anestezie care diferă de cea făcută în alte zone ale corpului.

Anestezia trebuie făcută atât de bine încât pacientul să se întrebe după operație dacă chiar a trecut prin acea intervenție. Toți pașii intervenției sunt ca realizarea unui puzzle: dacă un singur pas nu este făcut așa cum trebuie, la cele mai înalte standarde, atunci rezultatul are de suferit. Pe de altă parte, nu trebuie să supraestimăm importanța tehnologiei în detrimentul factorului uman. De asemenea, trebuie să ținem cont de dorințele pacientului și să personalizăm tratamentul. Așa că în acest context, comunicarea cu pacientul este vitală. Principala mea misiune ca neurochirurg este să fiu un ghid pentru pacient, să ofer toate informațiile familiei și să mă asigur că toate aspectele intervenției sunt înțelese. Însă și tehnologia are un rol crucial pentru că ne ajută să obținem acea precizie în intervenție, ceea ce înseamnă șanse în plus în tratarea pacienților” spune Profesorul Elmaci.

Cauzele apariției tumorilor cerebrale nu se cunosc cu precizie, însă specialiștii menționează stresul, anumite obiceiuri alimentare, radiațiile electromagnetice, fumatul, alcoolul ca factori de risc pentru aceste structuri periculoase. Simptome precum durerea de cap, greața, crizele epileptice, momentele scurte de absență, amorțelile, pierderea cunoștinței trebuie să aducă pacienții la medic și trebuie investigate prin tomografie sau rezonanță magnetică. În cazul în care medicii constată prezența unei tumori la nivel cerebral, ei recomandă intervenția chirurgicală în centre de top, care fac performanță în domeniul neurochirurgiei.

Extirparea tumorilor este principalul nostru obiectiv, dar cu menținerea calității vieții pacienților. Datele și literatura de specialitate susțin ideea că cel mai bun rezultat depinde de îndepărtarea totală a tumorii. Ne ajuta și tratamentul angiografic, prin blocarea alimentării cu sânge a unor tumori, însă acest trament are limite de aceea trebuie să îndepărtăm tumoarea, fără complicații. Există două aspecte: în primul rând, urmărim să îndepărtăm tumorile fără complicații, iar acest lucru este posibil datorită neuromonitorizării care ne permite să vedem ce se întâmplă în timp real în creier. Un alt aspect se referă la modul cum putem estima dacă am îndepărtat complet tumora, iar acest lucru este posibil datorită examinărilor radiologice. Folosim ultrasonografia intraoperatorie care ne ajută să fim sută la sută siguri, iar acest lucru este posibil și datorită experienței. Pentru cineva care folosește de puțină vreme aceste metode, este imposibil să le controleze perfect, dar echipa noastră are experiență, iar pe baza evaluărilor imagistice făcute de neuro-radiolog, putem ști cu precizie cum decurge intervenția pas cu pas. Sunt situații când folosim tomografia computerizată intraoperatorie, în funcție de localizare. Tehnologiile ne asistă în toate intervențiile de extirpare a tumorilor cerebrale, pentru a evita complicațiile”, adaugă experimentatul neurochirurg.

La ora actuală, cele mai frecvente tumori cerebrale sunt metastazele, secundare altor tipuri de cancere. Însă medicii operează și tumori primare, cum sunt cele gliale. Există 4 grade ale tumorilor gliale, gradul 4 fiind cel malign. Indiferent de gradul tumorii gliale, medicii recomandă intervenția cât mai rapidă, pentru a evita agravarea situației. În funcție de complexitatea cazului, o operație pe creier poate dura până la 8 ore. Prof. Dr. Ilhan Elmaci remarcă progresele spectaculoase din neurochirurgie, care permit tratarea cu succes a tumorilor cerebrale.“Sunt neurochirurg de 30 de ani, iar la începutul carierei mele, era imposibil să rezecăm complet tumorile localizate în profunzimea anumitor zone din creier sau de la nivelul coloanei vertebrale, fără să ne confruntăm cu diverse complicații. Unul dintre cele mai importante aspecte al carierei mele este că această situație s-a schimbat în timp: experiența noastră tot mai bogată, evoluția tehnologiei, dar și alte facilități, grupurile de studiu, toate au făcut în timp posibilă tratarea tumorilor dificile”, concluzionează expertul de top din cadrul ACIBADEM.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare