PET-CT, o “armă” de nădejde în oncologie

PET-CT, o “armă” de nădejde în oncologie

Totul despre tehnologia de vârf care face posibilă diagnosticarea și tratarea cancerelor în clinicile Acibadem

În ultimii ani, tehnologia folosită de medici pentru diagnosticarea și tratarea cancerelor a evoluat foarte mult. Clinicile de top precum spitalele Acibadem din Turcia apelează astăzi la aparate sofisticate, care scanează organismul uman în cele mai mici detalii, oferă imagini complete despre modificările care apar în corp și orientează specialiștii oncologi în stabilirea celui mai bun tratament. Cea mai importantă tehnologie care permite diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu cancer este PET-CT, disponibilă în spitalele Acibadem, care oferă o precizie de 95-98% în diagnosticarea cancerului și determinarea fazelor bolii. Specialistul în medicină nucleară, profesorul Mustafa Kibar, directorul medical al Spitalului Acıbadem Adana, ne-a explicat cum funcționează PET-CT și de ce este atât de important pentru pacienții cu diverse tipuri de cancer.

Ce este PET-CT?

PET-CT este un sistem integrat format din două aparate: primul execută tomografia prin emisie de pozitroni (Positron Emission Tomography – PET) și al doilea reprezintă tomografia computerizată (Computed Tomography – CT). Acestea sunt unite într-un singur dispozitiv: dacă imaginile CT oferă detalii anatomice ale pacientului, imaginile PET sunt folosite pentru analiza metabolismului.

Ce afecțiuni sunt diagnosticate prin PET CT?

PET-CT este tehnologia cu ajutorul căreia medicii pot depista mai multe tipuri de afecțiuni, la pacienții la care metodele imagistice clasice de diagnostic nu sunt recomandate sau concludente. Astfel, cu ajutorul sistemului PET-CT, medicii diagnostichează diferite tipuri de cancere, boli cardiovasculare, dar și boli neurologice precum Alzheimer sau Parkinson. În cazul afecțiunilor neurologice, tehnologia permite observarea schimbărilor metabolice din corpul pacienților, înainte ca să se producă modificările anatomice. O altă calitate importantă a sistemului PET-CT este că permite scanarea întregului corp într-o singură ședință, ceea ce le este de mare ajutor medicilor să evalueze atât zonele afectate de boală, cât și răspândirea acesteia.

Ce tipuri de cancere sunt diagnosticate cu ajutorul PET-CT?

PET-CT este recomandat pentru diagnosticarea majorității tipurilor de cancer. Însă medicii îl folosesc mai ales pentru următoarele forme de afecțiuni maligne: tumori la nivelul capului și gâtului, limfom, melanom, cancer de plămâni, cancer colorectal, esofagian, de stomac, de tiroidă, de pancreas și cancere localizate în sfera ginecologică.

Ce trebuie să știe pacienții care urmează să facă PET-CT?

Pacienții trebuie să știe că nu au voie să mănânce cu 4 ore înainte de procedura PET-CT. În plus, nivelurile de glucoză din sânge trebuie să fie sub 180 mg/dl în timpul scanării, așa că pacienții care suferă de diabet trebuie să informeze specialistul înainte de procedură. Cu excepția insulinei și a medicamentelor orale antidiabetice, nu este necesar ca pacienții să întrerupă medicația, dacă urmează una în momentul investigației. De asemenea, pacienților trebuie să evite suprasolicitarea de orice fel.

Cum decurge procedura PET-CT? 

Mai întâi, pacientului i se administrează intravenos FDG (fluorodeoxiglucoză) și apoi, este lăsat să se odihnească în poziție culcată timp de 45 sau 50 de minute într-o încăpere liniștită și cu lumină slabă. Procesul efectiv de scanare durează între 20 și 25 de minute.

Cât de important este PET-CT în determinarea stadiului bolii?

Pentru pacienții cu cancere, determinarea stadiului bolii și a modului cum boala s-a răspândit în organism este extrem de importantă pentru că orientează medicii către recomandarea celui mai bun tratament pentru fiecare caz în parte. Datorită preciziei PET-CT, medicii își pot da seama mai ușor cât de răspândită este boala, ce organe afectează și care este cea mai bună metodă chirurgicală de extirpare a tumorilor.

Cum funcționează PET-CT în cazul pacienților cu cancer?

Pacienții care au suspiciune de cancer fac această investigație pentru depistarea tipului de afecțiune, a stadiului, dar și a modului cum aceasta s-a răspândit în corp. În plus, medicii recomandă PET-CT și pentru a vedea cum reacționează tumorile după chimioterapie și radioterapie. Pe scurt, o evaluarea PET-CT înainte și post tratament poate spune dacă o afecțiune malignă reacționează bine la terapie. Pentru că, în timp, cancerele pot recidiva, medicii pot recomanda o nouă investigație PET-CT dacă valoarea markerilor tumorali crește foarte mult.

Care este eficacitatea PET-CT?

Profesorul Mustafa Kibar, directorul medical al Spitalului Acıbadem Adana, spune că rata preciziei datelor colectate prin PET-CT variază între 95% și 98%. În cazurile oncologice, eficiența PET-CT este egală sau mai mare decât aceea a tuturor celorlalte metode de imagistică. PET-CT dă posibilitatea diagnosticării celulelor canceroase în stadiu incipient și cu precizie și, de asemenea, permite detectarea tumorilor cu dimensiuni mici, de 6 mm. În anumite cazuri, metoda asigură un diagnostic rapid fără a fi nevoie de scoaterea unei mostre din țesutul malign.

Cine nu poate face PET-CT?

Substanța FDG folosită în cadrul procedurii este naturală și nu produce nicio reacție alergică. Medicii nu recomandă efectuarea procedurii PET-CT în cazul mamelor care alăptează sau al femeilor însărcinate, din cauza efectelor radiației. Dacă procedura este recomandată unei mame care alăptează, aceasta trebuie să facă provizii din laptele de la sân pentru 24 de ore după procedură.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare