PERICOLELE EREI MODERNE PENTRU LEUCEMIE!

PERICOLELE EREI MODERNE PENTRU LEUCEMIE!

Leucemia la copii – cauze, simptome, pericolele erei moderne

Leucemia, care pune în pericol, în special, sănătatea copiilor cu vârsta între 2 și 5 ani, și este, în general, cunoscută sub numele de cancerul sângelui, poate fi cauzată de factori de mediu, precum și de anumite boli congenitale și ereditare. Multe dintre cancerele copilăriei sunt boli tratabile, dar diagnosticul timpuriu este esențial. De aceea trebuie să știm ce simptome trebuie să ne trimită urgent la medic. Profesorul Inci Ayan, specialist în pediatrie, oncologie și hematologie pediatrică la Spitalul Acibadem Maslak ne-a oferit câteva sfaturi și avertizări importante în cadrul interviului pe care l-am avut în decursul Săptămânii Internaționale pentru Copii cu Leucemie.

Părinți, atenție la vânătăile de pe genunchi și durerile de spate!

Cu un grad de incidență de 30%, leucemia este cea mai des întâlnită formă de cancer la copii. Detectarea timpurie a acestei boli poate salva vieți. Problema este că părinții nu reușesc să recunoască simptomele leucemiei și le confundă deseori cu așa-numitele „semne de bună-purtare” din copilărie. Profesorul Inci Ayan subliniază că semnele leucemiei includ, în special, vânătăi ce apar pe genunchi fără existența unei traume, precum și o durere acută a spatelui și a piciorului, febră ridicată frecventă, sângerări nazale și gingivale, oboseală, paliditate, și slăbiciune, umflare – de obicei nedureroasă – a nodulilor limfatici și a gâtului, zonei axile și/sau zonei inghinale, precum și crize îndelungate de tuse ce cauzează dificultăți respiratorii.

În special la copii extrem de activi, vânătăile de pe picioare ne duc cu gândul la mici accidente obișnuite vârstei, iar durerea gravă a spatelui și a picioarelor sunt atribuite trăznăilor de tot felul. Profesorul Inci Ayan afirmă că leucemia, ce poate apărea la persoane de orice vârstă inclusiv nou-născuți și adolescenți, amenință în special sănătatea copiilor cu vârsta între 2 și 5 ani. ”Cancerele copilăriei sunt boli tratabile, dar diagnosticul timpuriu este esențial. Avansul tehnologic și medical din ultimii ani a crescut șansa de recuperare cu mult, datorită diagnosticului timpuriu și tratamentelor corespunzătoare. Dar de mare ajutor ne pot fi părinții care trebuie să își țină copii sub observație și să se prezinte la un medic fără întârziere atunci când recunosc anumite semne”.

Pericolele poluării electrice, alimentelor și cosmeticelor

Leucemia infantilă poate fi provocată de factori de mediu, precum și de boli congenitale și ereditare. La factorii de mediu putem include alimentele modificate genetic, poluarea electromagnetică rezultată din folosirea de aparatură electronică, aditivii folosiți în industria alimentară, procesele chimice și fizice aplicabile pentru fabricarea produselor vegetale și animale, utilizarea neîntreruptă a anumitor cosmetice precum șampoane și creme de corp cu anumite substanțe primejdioase. Un risc pot reprezenta și obiceiul de a fuma în prezența copiilor, anumite virusuri și părinții care lucrează în industria metalelor grele.

Diagnostic timpuriu, șanse ridicate de recuperare

Gradul de recuperare poate ajunge și la 70% datorită diagnosticului timpuriu și tratamentelor adecvate, este de părere profesorul Inci Ayan. El precizează că ” În cazuri de leucemie acută, tipul cel mai frecvent întâlnit, raportul de tratare ajunge undeva între 45% la 85% în funcție de tipul de celule și de grupul de risc al bolii. Ar trebui să notăm că, în prezent, această proporție nu este 100% pentru nicio boală, nici chiar pentru pneumonie sau diaree”.

În Turcia, protocoalele de diagnostic și tratament au fost pregătite conform standardelor naționale și internaționale ale departamentelor de oncologie pediatrică. ”Cercetarea continuă conduce la dezvoltarea unor protocoale terapeutice noi, direcționate spre țintă, pe măsură ce proprietățile moleculare genetice ale leucemiei sunt descoperite. În prezent, pacienții își pot recupera sănătatea cu un tratament ce durează 2-3 ani, în funcție de tipul leucemiei și grupa de risc. Unii dintre pacienți ce nu răspund la tratamentul inițial sau cazurile în care boala recidivează, în ciuda unui răspuns bun la tratament de prima dată, au de asemenea o șansă de recuperare”, concluzionează  profesorul Inci Ayan.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare