Operațiile robotice pentru prostată, șanse în plus pentru pacienții cu cancere

Operațiile robotice pentru prostată, șanse în plus pentru pacienții cu cancere

La fel cum vizitele regulate la ginecolog salvează sănătatea femeilor, cele la medicul urolog ar trebui să facă parte din programele de check-up anual în cazul bărbaților. Aceștia sunt expuși unei forme de cancer des diagnosticată, cancerul de prostată, care ocupă locul 4 în ceea ce privește frecvența, cu peste 1, 27 de milioane de îmbolnăviri înregistrate annual la nivel mondial.

Testul PSA (antigenul prostatic specific) din sânge poate fi un indicator pentru prezența unei tumori maligne la nivelul glandei prostate. Corelat cu tușeul rectal, biopsia și alte teste, poate contura diagnosticul de cancer, care se tratează cu succes în stadiile 1 și 2. Cazurile mai complicate sunt stadiile avansate, care presupun invadarea țesuturilor vecine sau instalarea metastazelor.

În funcție de fiecare caz în parte, de stadiul și tipul bolii, echipele multidisciplinare de specialiști în urologie, oncologie, chirurgie, imagistică și medicină nucleară pot recomanda intervenția chirurgicală de extirpare a prostatei, radioterapia și chimioterapia.

Intervenția chirurgicală se numește prostatectomie radicală și poate fi făcută fie clasic, fie laparoscopic, fie prin laparoscopie asistată robotic.

“De la lansarea primului program robotic structurat, în 2000, prostatectomia radicală asistată robotic (PRAR) a cunoscut o răspândire rapidă și a depășit prostatectomia radicală deschisă (PRD) și pe cea laparoscopică (PRL) în Statele Unite și se extinde în mod progresiv în alte țări”, spune Prof. Dr. Can Obek, unul dintre cei mai buni experți în probleme urologice din ACIBADEM.

Medicul Can Obek face parte din echipa de urologi a Spitalului Taksim ACIBADEM și are la activ specializări în SUA, în terapia cancerelor urologice, dar și în chirurgia robotică. De-a lungul timpului, Prof. Dr. Can Obek a realizat numeroase intervenții robotice pentru cancerul de prostată, dar și reconstrucții de vezică din intestin, recomandate după excizii în urma cancerului de vezică și intervenții pentru pacienții cu cancer renal.

“Deși urologii au fost inițial reticenți în adoptarea prostatectomiei radicale asistate robotic, în cazul pacienților cu risc mare și al căror randament al ganglionilor limfatici a fost scăzut, intervențiile făcute au dezvăluit faptul că prostatectomia radicală asistată robotic și limfadenectomia pot fi efectuate în siguranță cu obținerea unor randamente nodale similare (sau mai bune) în comparație cu prostatectomia radicală deschisă. Vom fi nevoiți să așteptăm rezultatele pe termen lung ale studiilor pentru a înțelege impactul prostatectomiei radicale asistate robotic asupra supraviețuirii în cazurile de cancer și a supraviețuirii în general. Însă utilizarea metodelor noi de imagistică înaintea intervenției și a analizei histopatologice la criotom în timpul intervenției pot permite rezultate oncologice superioare”, concluzionează specialistul ACIBADEM.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare