Nu neglijați durerea abdominală: poate anunța un cancer ovarian, vindecabil în stadiu incipient

Nu neglijați durerea abdominală: poate anunța un cancer ovarian, vindecabil în stadiu incipient

Sentiment de presiune, balonare și durere în abdomen… Aceste simptome pe care majoritatea femeilor le experimentează și, deseori, le neglijează pot fi un semnal de mare pericol. Deoarece cancerul ovarian – boala care își poate anunța prezența prin dureri abdominale – progresează, de obicei, fără simptome și se manifestă târziu, în stadii avansate. Profesorul de ginecologie, obstetrică și oncologie ginecologică, Dr. Mete Güngör, de la Spitalul ACIBADEM Maslak, vorbește despre semnele acestui cancer, despre factorii de risc, dar și despre tratament în acest diagnostic. 

“Examinarea ginecologică regulată, cea mai puternică armă”

Cancerul ovarian este un cancer tăcut. Simptomele sale nu sunt foarte specifice și pot păcăli ușor pacientele. De obicei, ele aleg să se adreseze altor specialități, cum ar fi gastroenterologia, încercând să își dea seama ce este în neregulă. „Pacientele se plâng de obicei de distensie și durere la nivelul abdomenului, probleme urinare și modificări ale obiceiurilor intestinale, dar își pierd timpul vizitând doctorii din alte discipline medicale, în loc să consulte un ginecolog”, este de părere Prof. Dr. Mete Güngör, care adaugă că diagnosticul poate fi stabilit într-un stadiu incipient în examinările ginecologice de rutină, sau direct în stadii avansate, când boala devine dificil de tratat. Cea mai puternică armă în lupta împotriva cancerului ovarian – cel mai fatal dintre cancerele ginecologice – este examinarea ginecologică regulată, crede Profesorul Güngör. La fel de important este și ca femeile cu risc genetic de a dezvolta această boală să își cunoască riscul. Aproximativ 10-15 % dintre cazurile de cancer ovarian sunt ereditare. Adică pacientele au avut în familie rude care au suferit de această boală sau de cancer mamar. O analiză a mutațiilor genetice BRCA 1 și BRCA 2 le poate spune femeilor cu cazuri în familie dacă au moștenit riscul. În cazul prezenței mutațiilor, riscul de cancer ovarian poate crește până la 20-40 la sută. Prin urmare, analiza mutațiilor în genele BRCA 1 și BRCA2 este luată în considerare pentru femeile cu cancer de sân și ovarian la doi sau mai mulți membri ai familiei. Este o măsură de precauție pentru salvarea vieții, consideră Profesorul Güngör.

Factori care cresc sau scad riscul de cancer ovarian

Ovarele – un organ de reproducere la femei – sunt responsabile pentru secreția hormonilor feminini, și anume producția de estrogen și progesteron, precum și producția de ovule. Cancerul ovarian apare, de obicei, în perioada post-menopauză, dar nicidecum nu se limitează la acest interval de vârstă. Toate chisturile și nodulii ovarieni ar trebui evaluați în detaliu pentru a diagnostica această boală, care poate fi observată și la femeile mai tinere.

Dacă putem pune 10-15% dintre cazuri pe seama eredității, pentru restul de 85-90% cauza exactă nu este cunoscută. Se știe însă că riscul de cancer ovarian este mai crescut la femeile care nu au născut niciodată, care au avut prima menstruație la vârstă mică, care au avut o menopauză instalată târziu, cele care au avut infertilitate sau au fost în tratament pentru infertilitate, cele care au utilizat pudra de talc în zona genitală – există o serie de procese de răsunet în SUA pe această temă. 

Afecțiunea este mai puțin frecventă la pacientele cu antecedente de utilizare prelungită a pilulelor contraceptive, sarcini multiple și ligatură sau rezecție a trompelor. Multe studii raportează că incidența bolii scade cu 30% la femeile care utilizează pastile contraceptive până la un an și cu 70% la femeile care utilizează pastile anticoncepționale mai mult de 5 ani. În mod similar, incidența cancerului ovarian scade la femeile cu antecedente obstetrice de sarcini multiple.

Simptome care pun în gardă

Deși majoritatea cancerelor de ovare sunt depistate târziu tocmai pentru că simptomele pot confuza, iată câteva dintre semnalele organismului pe care ar fi bine să nu le ignorăm:

  • Sentiment de presiune și distensie în abdomen
  • Balonare sau durere în zona inghinală
  • Indigestie pe termen lung, gaze sau greață
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipația
  • Modificări ale obiceiurilor vezicii urinare, cum ar fi urinarea frecventă
  • Pierderea poftei de mâncare sau senzația rapidă de plenitudine
  • Sângerări vaginale
  • Pierdere în greutate

Pacientelor li se recomandă să consulte medicul, mai ales dacă se înregistrează o combinație a acestor simptome. 

Rata de succes a tratamentului: peste 90% în stadiu incipientEste foarte important să diagnosticați cancerul ovarian în stadiul incipient, deoarece rata de succes a tratamentului este de aproximativ 90-100% atunci când este limitat la ovare, iar rata de supraviețuire pe cinci ani scade până la 40-50% în stadiul avansat. Afirmând că intervenția chirurgicală este tratamentul cel mai eficient al cancerului ovarian, profesorul de ginecologie, obstetrică și oncologie ginecologică, dr. Mete Güngör, subliniază că și chimioterapia este o opțiune – înainte sau după operație, în funcție de evoluția bolii. Dacă boala este diagnosticată în stadiu avansat, chirurgia va fi folosită întâi, apoi pacientele sunt supuse chimioterapiei postoperatoriu pentru a distruge celulele tumorale la nivel microscopic. Chirurgia robotică sau laparoscopică este utilizată pentru paciente dacă afecțiunea este diagnosticată în stadiu incipient. Deoarece boala poate recidiva, pacientele sunt consultate regulat de medicii lor timp 5 ani după operație.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare