Mituri demontate despre scolioză și sfaturi pentru părinți de la Prof. Dr. Ahmet Alanay

Mituri demontate despre scolioză și sfaturi pentru părinți de la Prof. Dr. Ahmet Alanay

În luna iunie, la ACIBADEM vorbim mult despre scolioză – este luna mondială a conștientizării acestei afecțiuni și o marcăm an de an oferind informații utile și organizând evenimente la care participă Profesorul Alanay, un nume sinonim cu “speranță” pentru părinții copiilor afectați de scolioză care îl caută, din lumea întreagă, pentru consultații la Istanbul. Așadar, iată câteva informații de mare folos despre scolioză din partea unui expert mondial în tratarea ei – Profesolul Alanay ne spune în articolul următor ce este scolioza, cine este mai predispus la ea, cum o pot observa părinții, dar și ce tratamente performante există. 

Scolioza: risc de 10 ori mai mare pentru fete în timpul pubertății

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care afectează aproximativ 3% dintre adolescenți. Arată ca o curbă laterală a coloanei vertebrale. Când este combinată cu o curbură exterioară, formează cifoscolioză. În timp ce cazurile ușoare ar putea să nu aibă nevoie de niciun tratament, curbele spinale severe care progresează în timp pot fi o afecțiune care provoacă invailiditate și pune viața în pericol. Dacă nu sunt tratate, aceste deformări cauzează dureri cronice, probleme respiratorii și cardiace, o calitate slabă a vieții și o durată de viață redusă. Detectarea timpurie este cheia unui tratament de succes și mai puțin invaziv, avertizează profesorul Ahmet Alanay, un eminent specialist în ortopedie și traumatologie la Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale ACIBADEM Maslak. 

Majoritatea oamenilor consideră că scolioza este o afecțiune rară, și vizibilă foarte ușor, de către oricine. Dimpotrivă: scolioza este cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale detectată în copilărie, iar o deformare a coloanei vertebrale de la 0 la 20 de grade nu se observă din exterior; între 20 și 40 de grade poate fi observată numai pe un corp gol. Spre deosebire de ceea ce se crede, o postură dreaptă nu este o garanție că nu avem de-a face cu scolioză.

Scolioza debutează, de obicei, între 10 și 15 ani. Cu toate acestea, poate apărea mai devreme sau mai târziu în viață. La unii copii, scolioza poate fi înnăscută sau legată de alte tulburări neurologice sau musculare, cum ar fi paralizia cerebrală. În aproape 8 din 10 cazuri, cauza scoliozei este necunoscută. Aceasta se numește de obicei scolioză idiopatică. Riscul de scolioză devine de 10 ori mai mare pentru fete în timpul pubertății, spune Prof. Dr. Alanay. 

Screeningul făcut de părinte la domiciliu poate schimba vieți

Un părinte este adesea primul care observă când un copil are un umăr mai înalt decât celălalt sau vede talie sau șolduri neuniforme. Toate acestea pot fi avertismente privind scolioza. Un screening frecvent, făcut de părinte, la domiciliu poate ajuta la detectarea și intervenția precoce. Examinarea implică evaluarea în poziția de aplecare în picioare și înainte: copilul se îndoaie din talie până când coloana vertebrală devine paralelă cu podeaua. Părinții trebuie să fie atenți la orice părți asimetrice ale spatelui inferior sau superior, omoplați, șolduri, talie sau la un spate rotunjit. În poziție dreaptă cu brațele în jos, un spațiu mai mare între un braț și trunchi în comparație cu cealaltă parte sau corpul înclinat ar putea fi, de asemenea, alarmant. Dacă observați vreunul dintre aceste simptome, consultați un specialist cât mai curând posibil, spune profesorul Alanay. Cazurile ușoare de scolioză necesită doar observație medicală, în timp ce curbele moderate pot fi corectate prin exerciții corecte și bretele. Fără măsuri adecvate timpurii, riscul de progresie crește, iar tratamentul devine mai dificil.

Opțiuni chirurgicale avansate pentru scolioză severă

Când curbura se dezvoltă în timp și depășește 45 de grade, reduce spațiul din piept, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a plămânilor și a inimii. Pentru scolioza severă, tratamentul standard este o intervenție chirurgicală care implică fuzionarea coloanei vertebrale. Procedura stabilizează coloana vertebrală cu șuruburi și tije și este extrem de eficientă. În zilele noastre, echipamentele de înaltă tehnologie ajută la îmbunătățirea siguranței și elimină riscul de rănire în timpul operației coloanei vertebrale. La ACIBADEM, navigația vertebrală și neuromonitorizarea îmbunătățesc siguranța și rata de succes a operațiilor pe coloana vertebrală.

Pentru un grup anume de pacienți cu scolioză, o intervenție chirurgicală inovatoare denumită Vertebral Body Tethering (VBT) poate fi o alternativă la fuziunea coloanei vertebrale. Aceasta este o procedură extrem de avansată efectuată doar de câteva echipe medicale din întreaga lume. Flexibilitatea coloanei vertebrale păstrată în timp ce coloana vertebrală continuă să crească plus o perioadă mai scurtă de recuperare sunt avantaje majore ale VBT. După procedura minim invazivă, copilul se poate întoarce la școală într-o săptămână sau două și se poate implica în toate tipurile de sport 3 luni mai târziu. Deformarea coloanei vertebrale este parțial corectată în timpul intervenției chirurgicale, iar corecția spontană continuă în timp, odată cu creșterea pacientului. Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale Acibadem Maslak a fost primul care a aplicat noua metodă în afara SUA, țara în care a fost inventat. În ultimii 7 ani, peste 100 de pacienți au fost tratați cu succes cu Vertebral Body Tethering la Acibadem, ceea ce ne face unul dintre cele mai experimentate centre din întreaga lume. 

Pentru detalii despre consultațiile la Profesorul Alanay sau solicitarea unei a doua opinii medicale ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare