Mit și adevăr despre tumorile osoase

Mit și adevăr despre tumorile osoase

Mit: Este imposibil să salvezi membrul pacientului (braț sau picior) în cazul tumorilor osoase maligne. Singurul tratament definitiv în cazul acestor tumori este amputarea, adică înlăturarea membrului.

Adevăr: Cu abordarea corectă, în aproape toate cazurile de tumoare osoasă malignă este posibilă salvarea membrului implicat. Așadar, în prezent, amputarea unui membru devine necesară în ocazii foarte rare.

Mit: În cazul tumorilor osoase este imposibil să salvezi viața pacientului.

Adevăr: În prezent, chiar și în cazul celor mai grave tumori osoase, este posibil ca 60% dintre pacienți să își continue viața fără a-și pierde membrul implicat, cu condiția ca tratamentul să fie aplicat de persoanele potrivite, în locul potrivit, prin metodele potrivite. Tratamentul incorect sau insuficient, efectuat de un medic neexperimentat în domeniul respectiv reduce rapid rata de supraviețuire.

Mit: Tumorile osoase pot fi tratate de orice ortoped.

Adevăr: Atunci când tumorile osoase sunt tratate de medici care nu au experiență în domeniu, precum și în funcție de tipul de tumoare, pot să apară riscul de recurență a tumorii, de pierdere a membrului implicat, de metastaze în alte zone ale corpului și de deces. De aceea, tumorile osoase trebuie tratate în mod specific în cadrul specializării de oncologie ortopedică, de ortopezi specializați în tumori osoase și ale țesuturilor moi.

Mit: Ortopezii tratează numai masele tumorale de la nivelul brațelor și picioarelor.

Adevăr: În timp ce astfel de țesuturi se pot dezvolta în toate părțile corpului, inclusiv la nivelul capului, medicii care se specializează în tumori ale sistemului musculoscheletal tratează masele care apar la nivelul membrelor, gâtului, zonei spatelui și șoldurilor, precum și al cutiei toracice, în jurul pelvisului și al peretelui abdominal.

Mit: Radioscopia convențională cu raze X este o tehnică de imagistică depășită. Adevăratele metode de examinare semnificative în diagnosticarea tumorilor osoase sunt RMN și tomografia.

Adevăr: Atunci când medicul nu efectuează radioscopia convențională cu raze X și trece direct la examinări avansate, se pot pierde indicii foarte importante care pot fi furnizate prin radioscopie; sărind acest pas, descoperirile făcute pot crea confuzie atât în cazul medicului, cât și al pacientului, chiar și în cazuri simplu de diagnosticat. În caz de suspiciune de tumoare osoasă, prima investigație ce trebuie efectuată este întotdeauna radioscopia cu raze X.

Mit: Dacă un pacient este suspect de tumoare osoasă, trebuie trimis la un medic specialist în tumori osoase, după ce a fost efectuată o biopsie de către medicul care l-a consultat inițial.

Adevăr: În cazurile de tumoare osoasă, biopsia face parte din procesul de tratament. Dacă este efectuată incorrect, biopsia va reduce rata de succes a tratamentului. Este esențial ca biopsia să fie efectuată de către sau sub supravegherea  medicului care va administra tratamentul primar.

Mit: Procedura de biopsie va duce la creșterea și răspândirea tumorii.

Adevăr: Atunci când este efectuată prin tehnica corectă, biopsia NU va cauza creșterea și răspândirea tumorii. Dacă este efectuată incorect, biopsia poate duce la răspândirea tumorii și salvarea membrului poate deveni imposibilă.

Mit: Biopsia cu ac nu poate fi efectuată în cazul unei tumori osoase. Este esențial să se efectueze o biopsie deschisă, chirurgical.

Adevăr: Un medic experimentat poate recolta o mostră adecvată din aproape orice tumoare osoasă, prin efectuarea biopsiei cu ac. Avantajul biopsiei cu ac constă în faptul că cantitatea de țesut sănătos contaminat cu celule canceroase este mult mai mică, comparativ cu alte metode.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare