Melanomul – diagnostic și tratament în clinicile de top

Melanomul – diagnostic și tratament în clinicile de top

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de afecțiune malignă: unul din 3 cancere este depistat la nivelul pielii, iar numărul total al cancerelor cutanate diagnosticate anual în lume este de aproape 3 milioane. Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele și afectează aproximativ 130 de mii de persoane în fiecare an. La ora actuală, cancerele cutanate pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. Conf. Dr. Gamze Erfan, dermatolog în cadrul ACIBADEM, explică importanța consultului dermatologic supraspecializat, dar și opțiunile moderne terapeutice pentru melanom.

De ce este melanomul mai periculos decât alte tipuri de cancere de piele?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Din fericire, incidența melanomului față de alte tipuri de cancere de piele este mult mică, dar din păcate rata mortalității este mult mai mare decât în alte tipuri de cancere de piele. Melanocitele provin din celule nervoase. În mediul intrauterin, celulele noastre provin din cele de tip stem. Iar originea celulelor stem din care provin melanocitele, sursa melanomului, este în celulele nervoase. Acesta este motivul pentru care se pot modifica, iar mutațiile genetice au la bază tocmai aceste modificări. Aceste celule sunt mai sofisticate, iar din cauza esenței lor, aceste celulele care formează melanomul sunt mai greu de tratat decât alte tipuri care formează alte cancere de piele. Se spune că fiecare medicament oncologic este testat mai întâi pentru melanom. Din fericire, avem multe modalități de tratament în ultima decadă. Cel puțin, s-a descoperit cum pot fi gestionate mutațiile și astfel, au fost dezvoltate terapiile targetate. Este un cancer foarte sofisticat.

Terapiile țintite sunt disponibile pentru toate formele de melanom?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Nu, doar pentru cele în care există mutațiile BRAF. Există mai multe tipuri de mutații în melanom. În plus, acestea diferă în funcție de tipul clinic de melanom: cel cu diseminare superficială are o rată mai mare de mutații BRAF. În melanomul acral, există mutații NRAS. Terapiile targetate sunt disponibile doar pentru melanoamele cu mutații BRAF. Pentru celelalte, până la ora actuală avem doar terapiile clasice: chirurgie, chimioterapie sau radioterapie. Dacă un melanom malign este depistat devreme, se poate vindeca. Nu poți face această afirmație pentru alte tipuri de cancer. Dacă avem o adâncime mai mică de 0,8 mm, putem spune pacientului că este vindecat, follow-up-ul se face la 5 ani pentru un potențial risc de a face un al doilea melanom, iar pacienții sunt în perfectă siguranță. Acest lucru este sută la sută adevărat, chiar dacă vorbim despre cancer. Dar dacă adâncimea este mai mare de 0,8 mm, intervin problemele majore și există o rată de supraviețuire mult mică.

Persoanele care au deja un melanom au un risc crescut pentru a face un al doilea melanom?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Da, acesta este și motivul pentru care facem follow-up pentru un melanom secundar și nu doar pentru recidivă la locul inciziei.

De ce este importantă o evaluare a unui histopatolog cu experiență în acest tip de cancer?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Pielea este un organ cu o suprafață mare, dar cu o grosime foarte mică. Chiar dacă știm că există peste 3600 de boli de piele, le putem diagnostica doar prin examen clinic. Nu avem teste de sânge care să ne ajute, nu avem ecografie, rezonanță magnetică sau alte investigații imagistice. Le vedem, le atingem. Dar când avem suspiciuni și trebuie să punem un diagnostic diferențiat, facem biopsie. Și nu doar pentru cancer, ci și pentru alte tipuri de afecțiuni cutanate. Chiar și o celulă poate duce la un diagnostic diferențiat. De aceea, anatomopatologul trebuie să fie supraspecializat, e nevoie de mulți ani de experiență pentru a deveni un medic anatomopatolog bun. Iar pentru a pune un diagnostic precis doar în funcție de o celulă diferențiată, e nevoie de o experiență foarte vastă.

Melanomul poate fi confundat cu altă afecțiune? Poate trece neobservat?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Desigur, se poate întâmpla în cabinetele de dermatologie. De aceea, ca să ne asigurăm că nu ratăm diagnosticul, apelăm la dermatoscop care, de asemenea, trebuie folosit de către o persoană specializată. E nevoie de o practică zilnică de 3 ani pentru a face dermatoscopia și pentru a pune un diagnostic diferențiat de melanom malign față de o keratoză seboreică care apare ca urmare a îmbătrânirii, a acumulării de pigment în piele.

Deci ar trebui să mergem la un dermatolog specializat în cancere cutanate care are șanse maxime să nu rateze diagnosticul?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Trebuie mers la dermatolog, iar dacă acesta are anumite suspiciuni, va trimite pacientul către un dermatolog specializat în cancere. Dacă e vorba de un pacient special, cu un istoric familial sau cu un melanom, cu expuneri masive la soare și cu toți factorii de risc pentru melanom, atunci trebuie mers la un medic supraspecializat în cancere cutanate pentru o fotografiere a întregului corp, o hartă a nevilor, follow up digital prin dermatoscopie care durează și 2 ore. În cazul unui pacient cu un număr mare de alunițe atipice, examinarea poate dura și 4 ore. Nu examinăm fiecare aluniță la follow-up-ul digital: facem dermtoscopia inițială și apoi monitorizăm alunițele cu probleme, în funcție de fiecare caz în parte și de factorii de risc ai pacientului.

Ce părere aveți despre aplicațiile de evaluare a pielii?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Este minunat că avem astăzi la dispoziția noastră tehnologia, există programe care folosesc chiar inteligența artificială încorporată în diverse aplicații pentru a diagnostica problemele pielii. Chiar se apropie ca procent al acurateții diagnosticului de cel al medicilor. Probabil, că în 10-15 ani vor evolua și mai mult, dar până atunci, sfatul meu este ca orice leziune de piele să fie semnalată medicului. Pentru diagnostic, standardul de aur este biopsia. Și tipul de biopsie este foarte important: de obicei, apelăm la biopsia excizională.

Ce alte localizări ale melanomului există în afară de piele?

Conf. Dr. Gamze Erfan: Există câteva localizări la care trebuie să fim foarte atenți în privința melanomului: scalpul, unghiile, mucoasele, sfera orală, cea genitală. Acestea trebuie luate în calcul în timpul autoexaminării lunare. Le recomand pacienților să meargă la același hairstilist și să-l roage să le semnaleze dacă există alunițe pe scalp. Dacă sunt prezente, trebuie evaluate de un dermatolog. Și în cazul unghiilor, orice semn negru, albastru, gri sau roșu poate semnala un anume tip de melanom. Poate fi doar ușor mai roz, în nuanța pielii. Orice leziune în nuanțe de roz, mai ales în zona genitală sau pe scalp, trebuie semnalată dermatologului. Când examinăm pacienții cu alunițe atipice sau cu factori de risc pentru melanom, îi trimitem și către oftalmolog și ORL-ist. Există un tip de melanom ocular, dar și localizări precum urechea.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare