Medicina nucleară: ce rol are în oncologie și de ce excelează ACIBADEM în acest domeniu

Medicina nucleară: ce rol are în oncologie și de ce excelează ACIBADEM în acest domeniu

Medicina nucleară este o specialitate care presupune folosirea substanțelor radioactive (radiofarmaceutice) în diagnosticarea și tratarea bolilor, în special cele oncologice. Acestea se injectează în corp – în doze și după proceduri controlate – și pot pune în evidență tumori, metastaze, pot fi de folos în evaluarea succesului terapiei sau pot contribui la stabilirea planului de tratament. Acțiunea din corp a radiofarmaceuticelor, așa cum se numesc aceste substanțe radioactive folosite în medicină, se evaluează cu ajutorul aparatelor de tip PET-CT sau SPECT-CT care se utilizează cu succes în cadrul grupului ACIBADEM, recunoscut pentru performanțele în tratarea cancerului. Unul dintre experții de top în medicină nucleară este Prof. Dr. Erkan Vardareli, din cadrul Spitalului ACIBADEM Altunizade, care explică performanțele actuale ale medicinei nucleare.

Care sunt tehnologiile pe care le utilizați la ora actuală în ACIBADEM, cele mai noi și mai performante?

Prof. Dr. Erkan Vardareli: Mai ales în cazul pacienților cu cancere, folosim PET-CT și SPECT-CT. De asemenea, laboratorul ne ajută prin pregătirea medicamentelor radiofarmaceutice utilizate în diagnostic și tratament. Departamentele de medicină nucleară din cadrul ACIBADEM sunt extrem de avansate și experimentate în aplicarea tehnicilor de ultimă generație din medicina nucleară, iar aici se remarcă cel mai nou spital din cadrul ACIBADEM, Altunizade. În cadrul ACIBADEM, cancerele se tratează de către echipele multidisciplinare, cu o experiență deosebită, din care fac parte chirurgi, oncologi, radioterapeuți, experți în radiologie, medicină nucleară, iar fiecare caz se discută și se abordează complex de către aceste echipe. Ne dorim ca pacienții noștri să primească în cadrul ACIBADEM cea mai bună îngrijire din lume, iar experiența și tehnologiile ne ajută să le oferim acest lucru.

Care sunt diferențele între PET-CT și SPECT-CT?

Prof. Dr. Erkan Vardareli: La PET-CT și SPECT-CT, CT înseamnă aceeași tomografie computerizată. Diferența între cele două tehnici constă în tipul de radiofarmaceutic folosit. SPECT înseamnă tomografie cu emisie de foton unic, în timp ce PET înseamnă tomografie cu emisie de pozitroni. Astfel, în PET-CT utilizăm radiofarmaceuticele emitente de pozitroni, materiale radioactive, iar în SPECT-CT, utilizăm radiofarmaceuticele emițătoare de raze gamma, folosim iod 131, teliu și alte radiofarmaceutice.

În ce situații folosiți PET-CT și în care dintre situații SPECT-CT?

Prof. Dr. Erkan Vardareli: În evaluarea tumorilor, folosim PET-CT-ul. La începuturi, utilizam și SPECT-CT pentru depistarea proceselor maligne din corp, dar acum mizăm mai ales pe PET-CT, pentru că tomografia cu emisie de pozitroni este mult mai bună pentru evidențierea țesuturilor maligne. Cu ajutorul PET-CT, putem pune în evidență toate metastazele din corp ca urmare a scanării întregului corp. Iar acest lucru îl realizăm cu ajutorul unei glucoze marcate radioactiv cu fluor, fluordeoxyglucoză sau FDG. Însă nu toate metastazele pot fi puse în evidență cu ajutorul FDG, așa că utilizăm și alți agenți precum disfosfonații pentru a depista, de exemplu, metastazele osoase, printr-o investigație care scanează sistemulul osos, numită scintigrafie osoasă. Facem această investigație pentru a depista mai ales leziunile metastatice osteoblastice, care nu sunt receptive la FDG.

Care sunt afecțiunile pe care le puteți diagnostica și trata cu ajutorul medicinei nucleare?

Prof. Dr. Erkan Vardareli: La ora aceasta, majoritatea pacienților pe care-i diagnosticăm și tratăm cu ajutorul medicinei nucleare sunt cei oncologici. Cel mai vechi tratament folosit încă din anii’ 50 este cel cu iod radioactiv, pentru pacienții cu carcinom tiroidian, mai ales în cazul pacienților cu carcinom tiroidian diferențiat, cum sunt cele papilare sau foliculare. Însă, la ora actuală, folosim și alte radiofarmaceutice precum galiu-68 PSMA, lutețiu-177 PSMA sau galiu-68 DOTA-TATE

Care sunt utilizările acestor radiofarmaceutice în tratamentul tumorilor maligne?

Prof. Dr. Erkan Vardareli: În protocolul de tratament al afecțiunilor oncologice, trebuie să țintim celulele bolnave și să le protejăm pe cele sănătoase. Astfel, dacă celulele maligne exprimă anumite proteine sau anumiți receptori, ne putem folosi de aceste substanțe pe care le marcăm cu radiofarmaceutice și, astfel, tratăm țintit tumorile maligne prin emisia de radiații din radioterapie. Pornim de la injectarea în organism a radiofarmaceuticelor, care se leagă de substanțele secretate de tumorile maligne, iar prin scanare putem evidenția tumorile și apoi le putem distruge țintit, protejând țesuturile sănătoase. Radiofarmaceuticele sunt doar o parte din protocolul de terapie. O altă parte o reprezintă moleculele biochimice, receptorii și alte substraturi. Se știe că tumorile diferă de la un pacient la altul: de exemplu, în carcinomul mamar, la unele paciente, tumora prezintă proteina HER 2, factorul uman de creștere epidermică. În exces, aceasta stimulează dezvoltarea cancerului mamar, iar unele paciente prezintă această particularitate. La fel este și în cazul mutațiilor de tip BRAF, prezente la anumiți pacienți. Iar personalizarea terapiilor în cancer și alegerea radiofarmaceuticelor ține cont și de aceste aspecte, pentru a obține maximum de eficiență în tratarea afecțiunilor maligne.

De unde provin radiofarmaceuticele?

Prof. Dr. Erkan Vardareli: Anumite radiofarmaceutice sunt preparate în cadrul laboratorului din departamentul nostru, precum galiu 68-PSMA, galiu 68-DOTATATE și lutețiu-177 PSMA. Acestea au un timp de înjumătățire foarte scurt, de exemplu 2 ore în cazul FDG sau o oră în cazul galiu 68. Astfel, dacă nu le preparăm noi în laborator, nu le putem folosi în cazul pacienților pentru că devin rapid ineficace.

Ce ne puteți spune despre evoluțiile înregistrate în medicina nucleară față de începuturile acestei specialități?Prof. dr. Erkan Vardareli: În ultimii ani, acest domeniu a evoluat foarte mult și aș vrea să menționez apariția unor metode de diagnostic foarte performante precum scintigrafia hepatică, scintigrafia cu rezonanță magnetică și scintigrafia osoasă. În plus, astăzi, datorită dezvoltării tehnologiei și a imagisticii, putem depista, trata și monitoriza leziuni maligne de mici dimensiuni, putem afla o mulțime de informații despre modul de funcționare a țesuturilor sănătoase, dar și a celor maligne și astfel, putem trata cazuri pe care nu le puteam aborda în urmă cu mulți ani. În plus, estimez că dezvoltarea accelerată a radiofarmaceuticelor va face posibilă aplicarea lor în protocoale de terapie din ce în ce mai eficace.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare