Medicamente și tehnologii de top folosite la ACIBADEM pentru tratarea cancerului

Medicamente și tehnologii de top folosite la ACIBADEM pentru tratarea cancerului

Cancerul este o afecțiune cu o incidență tot mai crescută în rândul populației: se estimează că până în 2040, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește la 29,5 milioane de la 18 milioane câte erau diagnosticate în 2018. Unul dintre factorii care dictează această situație este creșterea speranței de viață, vârsta înaintată fiind asociată cu un risc crescut de cancer. De asemenea, incriminate sunt fumatul, abuzul de alcool, sedentarismul și dieta dezechilibrată. Însă medicina evoluează, iar în ultimii ani, au apărut medicamente noi pentru cancer, tehnologiile se îmbunătățesc permanent, la fel și experiența medicilor este din ce în ce mai valoroasă în a depista și trata cu succes cancerele. Șansele de reușită sunt cu atât mai mari cu cât cancerul este depistat la debut, dar acum există terapii pentru cancerele avansate și pentru metastaze, care pot prelungi speranța de viață a pacienților. Acestea se folosesc cu succes în centre oncologice de top din lume, cum este grupul ACIBADEM.

Comisia multidisciplinară, o abordare eficare a cazurilor de cancer

Pentru că este o boală complexă, cu peste 100 de tipuri, cancerul are șanse mari de a fi tratat cu succes dacă este abordat în cadrul unei comisii multidisciplinare. Astfel se întâmplă în cadrul ACIBADEM, unde pacienți sunt evaluați și tratați de către echipe complexe de medici din care fac parte experți din diverse specialități (ginecologi, urologi, pneumologi, gastroenterologi, dermatologi, neurologi), oncologi, chirurgi, experți în imagistică, radioterapeuți, specialiști în medicina nucleară, anatomopatologi și specialiști în recuperare. În funcție de fiecare caz în parte, se poate decide aplicarea terapiilor care variază de la chimioterapie, radioterapie, chirurgie până la terapii moderne precum imunoterapia, terapiile targetate și cele cu radiofarmaceutice. Acestea se pot combina, însă decizia se ia în cadrul comisiilor oncologice care funcționează cu succes în cadrul spitalelor ACIBADEM. Avantajul pentru pacienți este că au acces la servicii medicale de top, din mai multe specialități, în aceeași instituție medicală, ceea ce înseamnă timp câștigat, dar și confort pentru bolnavii de cancer.

Chimioterapia, încă recomandată în multe cazuri de cancer

Mult timp, chimioterapia a fost printre singurele opțiuni terapeutice în cazurile de cancer. Deși au apărut clase de noi de medicamente, chimioterapia rămâne încă în protocolul de terapie al multor tipuri de cancer, iar recomandarea pentru chimioterapie se face în funcție de stadiul bolii și de particularitățile acesteia. Noi încercăm să dăm pacienților cât mai puține medicamente chimioterapice mai ales în stadiile avansate. Însă în stadiile incipiente, chimioterapia este soluția principală. S-au mai modificat protocoalele de administrare a chimioterapiei. Însă cele mai importante descoperiri sunt cele din tratarea cancerelor de sân avansate. Astfel, avem la dispoziție terapii țintite pentru cancerele de sân triplu negative, pentru care nu se pot aplica terapii hormonale. De asemenea, există evoluții în tratarea subtipurilor de cancer mamar cu tumori CRP 2 pozitive. Avem și medicamente pentru rezistența la terapii hormonale, protocoale care combină mai multe tipuri de terapii care au dovedit o eficacitate crescută în abordarea cancerelor mamare avansate. Direcția este personalizarea tratamentului”, spune Conf. Dr. Leyla Ozer, oncolog de top în cadrul ACIBADEM.

De asemenea, există și aplicații ale chimioterapiei în cazurile mai avansate de cancer. Chirurgia cito-reductivă și chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC) sunt metode care se aplică unor pacienți cu tumori diseminate în cavitatea abdominală. Dacă îndepărtăm cât mai mult țesutul tumoral și aplicăm chimioterapia la temperatură înaltă, creștem șansele de combatere a cancerelor din zona abdominală. Eu practic această tehnică de 15 ani, iar în lume se face de 25. Cu ajutorul acestor metode, reușim să prelungim speranța de viață a pacienților cu o perioadă cuprinsă între 6 luni și 4 ani, iar acest lucru este un beneficiu clar pentru persoanele cărora li se aplică metoda. Pentru unii pacienți, cum sunt cei diagnosticați cu metastaze, chirurgia cito-reductivă și chimioterapia hipertermică intraperitoneală reprezintă ultima șansă de tratament și supraviețuire”, spune Prof. Dr. Tamer Karsidag, chirurg de top în cadrul ACIBADEM.

O nouă tendință în tratamentele oncologice o reprezintă terapiile neoadjuvante. Acestea presupun administrarea chimioterapiei înaintea altor metode de tratament, pentru a reduce în dimensiuni tumorile și pentru ușura misiunea chirurgilor de a exciza tumorile maligne.

Medicamentele de ultimă generație în tratarea cancerelor

Unele dintre cele mai importante progrese din medicina oncologică se înregistrează în ultima vreme în ceea ce privește dezvoltarea de noi medicamente. Acestea sunt de mai multe tipuri. În prima categorie, intră medicamentele inteligente care țintesc gene sau proteine care susțin înmulțirea aberantă a celulelor maligne, cu efecte adverse mai reduse decât chimioterapia. Acestea au crescut șansele de reușită a terapiilor oncologice cu 15 la sută și se folosesc în mai multe tipuri de patologii maligne, precum cancerele de sân, plămâni, colon și rinichi. “În cazul terapiilor targetate, s-a constatat o reducere a efectelor adverse care însoțesc alte tratamente precum chimioterapia. Pacienților nu le mai cade părul, nu sunt afectate imunitatea și valorile analizelor de sânge. În plus, nu apar stările de rău pentru că sunt țintite doar celulele maligne”, descrie beneficiile terapiilor inteligente Prof. Dr. Özlem Er, oncolog de top în cadrul ACIBADEM.

O a doua categorie de medicamente o reprezintă imunoterapicele, care stimulează sistemul imun să lupte cu boala. În categoria imunoterapiei intră anticorpii monoclonali, imunoterapia non specifică, inhibitorii punctelor de control și vaccinurile. De mare succes s-a dovedit a fi imunoterapia în cazurile de melanom.

Apoi, există terapiile personalizate, care se dau pacienților în funcție de caracteristicile genetice și moleculare ale tumorilor. Acestea diferă de la un pacient la altul, chiar dacă au aceeași localizare. Pornind de la anumite gene și caracteristici specifice fiecărui pacient, putem alege cel mai bun și eficient tratament. Tumorile nu seamănă între ele și la ora actuală, putem vorbi de 50 de caracteristici genetice pe care le putem analiza la nivel molecular. Astfel, decidem aplicarea terapiilor personalizate care se folosesc deocamdată doar în anumite tipuri de cancerele pulmonare. Însă medicina genetică evoluează și ne așteptăm în viitor la progrese remarcabile în ceea ce privește analiza genetică a tumorilor și stabilirea terapiilor personalizate în funcție de aceste date”, adaugă Prof. Dr. Özlem Er.

Și, nu în ultimul rând, s-au dezvoltat terapiile care pot împiedica dezvoltarea unui cancer, în anumite grupuri de paciente cu risc crescut. Aceste terapii sunt relativ noi și sunt disponibile doar pentru anumite paciente cu risc mare de cancer mamar și ovarian.

Chirurgia asistată de tehnologie, aplicată în multe tipuri de cancer

Din protocolul de terapie a cancerelor, nu lipsește chirurgia. Aceasta se face fie în scop curativ, de eliminare a tumorilor, fie în scop paliativ, pentru a atenua o parte dintre simptomele asociate cazurilor avansate de cancer. La ora actuală, în funcție de fiecare caz în parte, chirurgii operează cancerele fie clasic – deschis, fie laparoscopic. Astfel, laparoscopia și chirurgia robotică și-au dovedit eficacitatea în cancere precum cel de col uterin sau de prostată, iar toracoscopia în cancerul de plămâni.

“Chirurgia toracică a evoluat în timp: în trecut, intervenția presupunea deschiderea toracelui și exista riscul complicațiilor postoperatorii. De asemenea, calitatea vieții avea mult de suferit după intervenție. La ora actuală, intervențiile chirurgicale sunt minim invazive pentru că nu mai deschidem cutia toracică. Prin câteva mici incizii, introducem în plămâni dispozitive care vizulizează zona și tot pe acolo reușim să scoatem țesutul bolnav. Însă și intervențiile toracoscopice au evoluat mult: la ora aceasta, una dintre cele mai performante tehnici din toracoscopie presupune intervenția printr-o singură incizie. Aceasta se poate face doar de către medici experimentați care folosesc de tehnici medicale performante. Practic, instrumentele ajung în plămân printr-o incizie de 3-5 cm, prin care reușim să îndepărtăm țesutul pulmonar afectat de cancer. Avantajul acestei intervenții este o calitate a vieții mult mai bună pentru pacienți, cu menținerea unui funcții pulmonare optime. Obiectul nostru este nu numai să salvăm viața pacientului, ci și să îi asigurăm o viață de calitate după intervenție. Noi la ACIBADEM am operat peste 100 de cazuri de cancer prin toracoscopia cu o singură incizie. Suntem singurul centru din lume cu cel mai mare număr de cazuri tratate printr-o astfel de tehnică”, spune Prof. Dr. Semih Halezeroglu, chirurg de elită.

O tehnologie de vârf care asistă medicii în tratarea cancerelor este și robotul Da Vinci, folosit cu succes în afecțiunile maligne din sferă urologică. De altfel, în cadrul ACIBADEM există unul dintre cele mai performante centre din lume destinat chirurgiei robotice, condus de Prof. Dr. Ali Riza Kural, din cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak. Specialistul are la activ peste 1.500 de intervenții robotice în ultimii 12 ani, este în top 5 chirurgi din Europa și este cotat drept unul dintre cei mai buni traineri din lume în domeniul chirurgiei robotice.

De asemenea, chirurgia se folosește cu succes și în tratamentul cancerelor cerabrale, în cadrul grupului ACIBADEM activând doi dintre cei mai buni neurochirurgi din lume: președintele Academiei Mondiale de Neurochirurgie, prof. dr. Necmettin Pamir și prof. dr. Memet Ozek, unul dintre cei mai buni neurochirurgi pediatri la nivel mondial. Noi folosim neuronavigația și rezonanța magnetică interoperatorie care au influențat succesul intervențiilor, mai ales în cazul tumorilor profunde. Să zicem că operăm o tumoare de hipotalamus sau de de trunchi cerebral. Unele sunt profund invazive, așa că nu putem vedea cu ochiul liber marginile tumorii. Cu ajutorul rezonanței magnetice intraoperative, putem afla în 12 minute cât de mult am rezecat, unde ne situăm, dacă există riscul de afectare a țesutului vecin sănătos. Acum, putem evalua intraoperator cât de invazivă este tumora și putem extirpa țesutul bolnav, fără a-l afecta pe cel sănătos”, descrie performanțele neurochirurgiei profesorul Memet Ozek.

Radioterapia și noile tehnologii de vârf, disponibile în cadrul ACIBADEM

Radioterapia reprezintă o componentă importantă în tratamentul cancerului. Aplicarea unui fascicul țintit de radiații asupra tumorilor are drept scop distrugerea acestora. Una dintre marile provocări din radioterapie este distrugerea țesutului malign, cu protecția celui sănătos, iar acest lucru este posibil datorită aparatelor din ce în ce mai performante, disponibile în cadrul ACIBADEM. Printre acestea se numără MRIdian Linac, Gamma Knife ICON, CyberKnife, dar și aparatele de tomoterapie sau TrueBeam STx.

“MRIdian Linac, care combină rezonanța magnetică în acceleratorul liniar, ne permite să vizualizăm foarte bine tumoarea în timpul tratamentului și să o tratăm cu mai multă precizie. Această tehnologie ne permite să abordăm tumori care nu puteau fi tratate prin radioterapie, cum sunt cele localizate la nivelul pancreasului. Cu tehnologiile mai vechi, nu puteam livra o cantitate optimă de radiații către pancreas, de pildă, din cauza țesuturilor sau organelor din jur. Dar cu această tehnologie, putem aplica doze mai mari, datorită monitorizării mult mai precise a zonei de tratat”, descrie radioterapia de vârf Prof. Dr. Enis Ozyar, coordonatorul Departmentului de Radioterapie oncologică din cadrul Universității de Medicină ACIBADEM Mehmet Ali Aydınlar. Aparatul MRIdian disponibil la ACIBADEM – un aparat care desemnează pratic începutul unei noi ere în tratamentul cancerului prin această tehnologie de radioterapie inteligentă este al 9-lea din lume și al 3-lea disponibil în Europa.

Atât Gamma Knife cât și Cyber Knife realizează o iradiere focalizată, iar aceste tehnologii sunt folosite pentru a scădea riscul de recidivă a tumorii sau pentru a iradia resturi de tumoră care nu au putut fi rezecate. Succesul tratamentului depinde de localizarea tumorii și de deficitul neurologic”, afirmă președintele Academiei Mondiale de Chirurgie Neurologică, Necmettin Pamir.

Pe lângă tumorile cerebrale, CyberKnife se poate utiliza și în cancerele de plămâni, prostată, în cele din zona gâtului, dar și în tratamentul metastazelor pulmonare și hepatice. Avantajul este aplicarea unor doze mari de radiații asupra țesuturilor tumorale, cu protecția zonelor sănătoase.

Radiofarmaceuticele, soluția în cazul unor cancere avansate

La ora actuală, și medicina nucleară furnizează soluții terapeutice pentru anumite cazuri de cancer. Este vorba despre tratamentele cu iod radioactiv pentru cancerele de tiroidă și de cele cu lutețiu 177-PSMA, folosit în cancerele de prostată.

Cu ajutorul lutețiului-177, putem trata afecțiuni precum carcinomul de prostată sau tumorile neuroendocrine. De asemenea, putem trata anumite leziuni metastatice osoase, leziuni metastatice osoase dureroase și anumite leziuni în artrită. Dar cea mai frecventă utilizare este în carcinomul de prostată, a leziunilor metastatice de prostată, după intervenția chirurgicală și aplicarea tratamentelor hormonale și chimioterapice. De asemenea, cu ajutorul lutețiului-177, putem oferi terapii și pentru metastazele ganglionare, în terapii paliative, pentru a ușura durerea”, descrie utilizarea lutețiului-177 Prof. Dr. Erkan Vardareli din cadrul grupului de spitale ACIBADEM.

adar, medicina oferă soluții, iar avantajul tratării cancerelor în centre precum ACIBADEM este că pacientul are acces la cele mai bune terapii, la cei mai buni specialiști, la cea mai nouă tehnologie, toate integrate în cadrul celor mai noi protocoale, aplicate cu succes în centrele oncologice de top din lume.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare