Laparoscopia și chirurgia robotică, terapii de vârf pentru cancerul de col

Laparoscopia și chirurgia robotică, terapii de vârf pentru cancerul de col

Anual, peste 500 de mii de femei din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, iar 250 de mii își pierd viața din cauza acestei afecțiuni. Responsabilă pentru 70 la sută dintre cancerele de col este infecția cu tulpinile 16 și

18 ale virusului HPV, extrem de răspândit în populația generală. Modul de transmitere este pe cale sexuală, iar cele mai multe infectări apar imediat după începerea vieții sexuale, se arată într-un comunicat ACIBADEM, citat de www.csid.ro.

“În stadiii incipiente, cancerul de col uterin este vindecabil în proporție de 95 la sută. În cazurile avansate, procentul scade la 30 la sută. Succesul terapiilor nu este dictat de vârstă, ci de stadiul în care este depistată boala: dacă este descoperită devreme, boala se poate vindeca și la 20 și la 45 de ani” spune dr. Osman Temizkan, ginecolog la Altunizade, cel mai nou spital din cadrul grupului ACIBADEM.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?

Boala se instalează mai ales între 35 și 55 de ani, iar cele mai expuse sunt femeile care neglijează examenul ginecologic și nu-și depistează la timp infecția cu HPV. În plus, riscul de boală crește la persoanele care-și încep

viața sexuală mai devreme de 20 de ani, au parteneri sexuali multipli, nu se protejează, au carențe de vitamina A, vitamina C și acid folic, fumează sau au rude de gradul 1 cu cancer de col uterin.

Cum poate fi depistat cancerul de col uterin?

Un simplu test extrem de accesibil poate evidenția modificările care preced cancerul de col uterin.

“Femeile active sexual, cu vârsta peste 21 de ani, trebuie să-și facă testul Babeș-Papanicolau o dată la 3 ani până la vârsta de 30 de ani. Dacă există suspiciuni de cancer, atunci recomandăm și testarea pentru tulpinile HPV. După vârsta de 30 ani, se recomandă testarea Babeș-Papanicolau împreună cu testarea pentru HPV, o dată la 5 ani, până la vârsta de 65 de ani, chiar în lipsa unor suspiciuni de cancer” spune expertul ACIBADEM, citat și de www.avantaje.ro.

Testarea pentru HPV, alături de Babeș-Papanicolau, crește șansele depistării precoce a modificărilor precanceroase, arată rezultatele unui studiu amplu făcut de medici americani și britanici pe un grup de 450 de mii de femei. În plus, medicii sfătuiesc pacientele să vină la medic pentru orice secreție sau sângerare anormale, disconfort în timpul actului sexual sau dureri de spate, care pot fi semne de cancer.

“Dacă testul Babeș-Papanicolau sugerează prezența unei transformări maligne, este necesară efectuarea unei biopsii. Aceasta se face în cadrul colposcopiei, care ne oferă o bună vizualizare microscopică a zonei afectate. Cu ajutorul acestei metode, putem recolta celule din mai multe zone potențial afectate, cu minimum de disconfort pentru paciente. Apoi, analiza probelor care se recoltează foarte ușor ne permite să identificăm celulele maligne, tipul de cancer, stadiul bolii și răspândirea acesteia” declară dr. Osman Temizkan.

Cum se tratează cancerul de col uterin?

Experții spun că speranța de viață este una extrem de bună dacă pacientele ajung la medic în stadiu incipient de boală. În fazele de început ale bolii, echipele multidisciplinare de medici experimentați pot păstra intacte atât funcția sexuală, dar și capacitatea femeii de a obține pe cale naturală o sarcină și și de o a duce la bun sfârșit.

“Dacă vorbim despre un cancer de col depistat în stadiu incipient, tratamentele performante precum laparoscopia și chirurgia robotică care se fac în ACIBADEM nu afectează deloc viața sexuală a pacientei. Aceasta pentru că metodele aplicate de noi cu succes protejează cu brio inervația zonei genitale tratate. Astfel, echipele de chirurgi cu experiență vor putea îndepărta țesutul bolnav, cu protejarea celui sănătos și astfel, funcțiile aparetelor genital și urinar nu vor fi deloc afectate. În stadiile avansate de boală, când tratamentul chirurgical este completat de radioterapie, atunci viața sexuală, capacitatea reproductivă și funcția urinară pot fi afectate din cauza sesiunilor repetate de expunere la iradiere” adaugă expertul ACIBADEM.

Recuperarea după o astfel de intervenție chirurgicală durează puțin, iar pacienta poate pleca acasă după două zile. Dacă pacienta are nevoie de radioterapie sau de chimioterapie, aceste proceduri se pot aplica la 15 zile de la intervenție. Cât despre monitorizarea cazurilor, pacientele revin la control după 3 luni.

La ora actuală, vaccinul anti HPV poate preveni 90 la sută dintre cancerele de col uterin pentru că formulele avansate oferă protecție împotriva tuturor tulpinilor periculoase de virus. Acesta are eficiență maximă la tinerele cu vârstele între 9 și 26 de ani, dacă nu au intrat niciodată în contact cu virusul.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare