Interviu cu Prof. dr. Ayhan Kilic, expertul Acibadem în ortopedie și traumatologie

Interviu cu Prof. dr. Ayhan Kilic, expertul Acibadem în ortopedie și traumatologie

Despre pacienții români, tehnicile de ultimă generație și medicina viitorului

Prof. dr. Ayhan Kilic, expert de top Acibadem în ortopedie şi traumatologie, a fost în România la sfârșitul lunii aprilie 2017 pentru a oferi evaluări a doua opinie gratuite pacienților din Cluj. De experiența sa au beneficiat cei care s-au confruntat sau se confruntă cu probleme precum fracturi sau tumori. Prof. Dr. Kilic – care poate fi găsit la spitalul Acibadem Taksim din Instanbul – are o vastă experienţă şi specializare în chirurgia mâinii şi microchirurgie. Cu ocazia vizitei la Cluj Napoca, ne-a vorbit despre tehnicile inovatoare din domeniul său, despre pacienții români pe care i-a văzut și despre medicina viitorului – de pildă, construirea nervilor artificiali din țesut viu. Un interviu interesant pe care vi-l recomandăm.

 1. Ce tehnici inovatoare ați văzut aplicate, în ultima vreme, în domeniul chirurgiei ortopedice?Prof. dr. Ayhan Kilic: În prezent, folosim tehnici speciale, precum roboți care ne ajută în timpul operațiilor, sau anumite sisteme de ghidare care ne permit să ajungem în locul potrivit. Facem si anumite CT-uri care sunt foarte utile atunci când operăm, la nivelul coloanei vertebrale sau al șoldului. De asemenea, putem rade țesut de pe anumite zone și punem proteze, de exemplu, în locurile potrivite. De asemenea, chirurgia robotică ne permite să facem „grefe” de nervi fără rană, fără pierdere de sânge.
 2. Care sunt plusurile Acibadem în tratarea cazurilor de ortopedie și traumatologie?
  Acibadem are resurse excepționale în acest domeniu, avem tehnologie nouă, aparatură de ultimă generație care ajunge la noi fără probleme, avem acces la programe de traininguri. Si apoi putem aplica aceste tehnologii cu foarte mare sigurantă și precizie. În ortopedie, 95% din succes ține de chirurg, 5% tine de tehnologie, pentru că specialistul este cel care opereaza cu măiestrie orice aparatură. Iata de ce accesul la programele de pregătire este extrem de important. Dar tehnologia este cea care ne ajută să facem astfel de intervenții fără efecte secundare și să ajungem în anumite zone în care altfel nu am avea acces.
 3. Vedeți des pacienți din România? Care sunt cele mai comune probleme pe care le tratați în cazul lor?
  Văd destul de des pacienți din România, iar cazurile lor sunt de cele mai multe ori probleme destul de complicate, precum boli congenitale sau diferite forme de cancere sau chiar cazuri cu diagnostic greșit ori tratament eronat. La fel se întâmplă, de exemplu, și cu pacienții care ajung la noi din țările arabe. Vedem mereu cazuri complicate, pentru că cele mai ușoare se pot rezolva, de cele mai multe ori, local.  Specialiștii în domeniul nostru nu sunt foarte mulți, iar tratamentele sunt destul de costisitoare, iar noi încercăm tot timpul să descoperim noi abordări ori soluții la cazurile cu care ne confruntăm. Din fericire, Acibadem are birouri în foarte multe țări astfel încât acestea sunt puntea de legătură perfectă între pacienții care au nevoie de serviciile noastre și medicii cu experiență care le pot veni în ajutor.
 4. Ne puteți da câteva exemple de pacienți din România?
  Am avut cazul unei fetițe de 12 ani care a ajuns la noi cu o problemă pe care o avea încă de la naștere, dar nimeni nu îi spusese până atunci că este o situație care se putea remedia chirurgical. Am intervenit în 2 etape, i-am reparat cotul și încheietura, astfel încât să își recapete din funcții. Apoi, am intervenit la nivelul umărului și am făcut un transfer de tendon pentru a remedia funcțiile umărului. În prezent, ea și-a recuperat mare parte din funcții și independență, fiind capabilă să folosească ambele mâini.
  Un alt exemplu ar fi cel al unui băiat cu o tumoră la încheietura mâinii. Suferise deja 2 operații, dar medicii nu au identificat tumora ca fiind de natură canceroasă. Așa că atunci când a ajuns la noi, am diagnosticat corect, am îndepărtat tot țesutul afectat, iar acum pacientul este în perioada de recuperare. Acesta este rolul nostru: să oferim bolnavilor diagnostic corect, intervenții potrivite, care să îi ajute să își recapete starea de sănătate.
 5. Cât de des vedeți cazuri de tumori osoase? Ce știm până acum despre cauzele lor și care este tratamentul potrivit? Există soluții medicale de succes?
  Bazându-mă pe experiența mea de două decenii, vă pot spune că avem soluții foarte bune din punct de vedere al chimioterapiei, radioterapiei și intervențiilor chirurgicale. Avem aparatură de ultimă generație pentru a pregăti pacientul de operație și pentru a interveni cu succes pe zonele afectate, fără efecte negative pe termen lung. Aceste două decenii au fost foarte importante. Se fac, în continuare, cercetări pentru noi imunosupresoare, tehnologii de cyberknife, dar și chirurgie robotică. Deci am făcut progrese impresionate în tratamentul cancerului și am aflat că fiecare tip de cancer se comportă într-un anume fel. Înțelegem mai bine care sunt schimbările moleculare care au loc în diferite organe ori țesuturi. De exemplu, astăzi tratăm cu succes cancerele de sân, anumite leucemii, anumite forme de cancere în sfera ginecologică. Tumorile osoase sunt, din păcate, destul de complicate pentru că ele sunt localizate pe oase, iar oasele sunt foarte variate, au forme diferite, structure diferite. Atunci când se intervine pe o astfel de tumoră, nu este suficient să îndepărtezi zona afectată, ci ea trebuie reconstituită pe cât de mult posibil.  Din fericire, există proteze și alte soluții care pot ajuta pacienții să aibă o calitate a vieții cât mai bună.
  În prezent, se face transplant de oase din zona gambei la mandibulă, de exemplu. Este o zonă complet nouă, dar avem tehnologie suficient de avansată pentru a putea realiza acest tip de intervenții cu succes.
  În ce privește rata de supraviețuire, avem o rată de 50%, de exemplu, în cazul sarcoamelor osoase. În urmă cu câțiva ani, rata de era de 20%, deci progresul este unul remarcabil.
 6. Pot unele traume osoase să devină canceroase?
  Acesta este, de regulă, un mit. Doar dacă trauma respectivă duce la o mutație la nivelul ADN-ului, atunci pot să apară tumorile. Dar o astfel de situație este puțin probabilă. Avem nevoie de mult mai multe informații despre natura genetică a cancerelor înainte să putem face o asemenea conexiune clară.
 7. În cazul cancerelor de sân sau de plămâni, putem face teste genetice pentru a detecta natura cancerelor. Există și în cazul tumorilor osoase această posibilitate?
  Da, există anumite investigații care pot fi de ajutor pentru anumite tipuri de cancere, precum sarcomul Ewing, des întâlnit în cazul copiilor, din păcate. Știm că există mutații genetice care pot declanșa acest tip de cancere.
 8. Afecțiunile medicale care afectează nervii schimbă viețile pacienților și sunt o mare provocare pentru medici. Cum a evoluat tratarea acestor afecțiuni, există tehnici noi, mai bune pentru pacienți?
  Cu siguranță că da. Acum avem soluții de laborator, artificiale, care conțin anumiți factori de creștere, sau elemente de colagen care sunt foarte utile. Un alt pas înainte este folosirea allograft-urilor, adică țesut natural, provenind de la un organism viu ori mort, dar în cazul lor trebuie folosite imunosupresoare pentru a fi siguri că transplantul este acceptat. Dar tratamentul cu imunosupresoare are dezavantajul lui, pentru că slăbește sistemul imunitar, mecanismele de apărare ale corpului. Așa că toate aceste lucruri trebuie luate în considerare, iar specialiștii încă încearcă să le rezolve. Dar eu cred că în viitorul apropiat, vom reuși să construim nervi artificiali cu țesut viu. Aceasta va fi mare realizare.
 9. Știm că v-ați pregătit în Statele Unite. Tratamentele și tehnicile chirugicale folosite în Europa sunt la același nivel ca acolo?
   În SUA, am fost impresionat de profesionalismul medicilor. Sunt extrem de devotați, studiază și cercetează constant. Tot ce contează pentru ei este determinarea de a deschide noi orizonturi de cunoaștere. Au laboratoare foarte bune, buget suficient pentru cercetare care este absolut esențial și noile tehnologii sunt testate în laboratoare, în proiecte de traininguri, până se atinge perfecțiunea. Experții lor se concentrează foarte mult pe a instrui generațiile viitoare. În ceea ce privește Europa, în țările Europei Centrale, am observat un interes crescut pentru a dezvolta noi tehnologii și un accent special pus pe pregătirea viitoarelor generații de doctori. Partea cea mai bună, este că reglementările europene sunt mai relaxate în ceea ce privește folosirea tehnicilor noi pe țesut viu. În Europa și în Asia, reglementările sunt mai flexibile spre deosebire de SUA.
 10. Vă rugăm spuneți-ne cel mai bun sfat medical pe care ni-l puteți da ca să nu devenim pacienții dumneavoastră…
  În zilele noastre, oamenii încearcă să facă ceva pentru sănătatea lor ca yoga, pilates, alergat. Este o inițiativă lăudabilă, dar trebuie să ții cont de condiția ta fizică și să nu exagerezi. Dacă forțezi organismul dincolo de limita sa, poți ajunge la accidentări foarte ușor. În plus, dacă faci sport, trebuie să faci în primul rând exerciții de echilibru și dinamică posturală, trebuie să încerci să îți îmbunătățești tonusul muscular și să execuți exercițiile corect.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare