HIPEC – Una dintre cele mai inovative metode de tratament in cancerele abdominale complexe

HIPEC – Una dintre cele mai inovative metode de tratament in cancerele abdominale complexe

Operație și chimioterapie hipertermică intraperitoneală pentru cancerele extinse în interiorul abdomenului

În vreme ce tratamentul pentru cancerele de stadiu avansat ce  s-au extins în cavitatea abdominală se limita până recent doar la chimioterapie, acum este posibil să oferim pacienților o rată de supraviețuire mai bună, cu ajutorul tratamentului chirurgical.

Cancerele extinse în abdomen sunt împărțite în două categorii adică, acelea ce își au originea în peritoneu, și acelea ce se extind de la organele ce sunt situate în abdomen. Aceste tumori sunt denumite tumori maligne primare și secundare ale suprafeței peritoneale. De vreme ce în trecut, se considera că după ce tumorile se extind în abdomen acestea nu pot fi tratate chirurgical ci doar prin chimioterapie, începând cu anul 1985, și tratamentul chirurgical a început să devină o opțiune terapeutică pentru acest tip de tumori. Această procedură este denumită „chirurgie citoreductivă”.

Aceste tipuri de operații erau criticate la începuturi, deoarece durau foarte mult și riscul de complicații era ridicat dar, mai târziu, această metodă de tratament a fost îmbunătățită în timp și riscurile au fost reduse. Progresul în medicația chimioterapeutică a îmbunătățit de asemenea metodele de tratament. Acestea au început să fie administrate atât intravenos cât și direct în abdomen. Folosirea chimioterapiei hipertermice după operație a devenit o practică curentă. Deoarece pacienților cu acest tip de tratament li se acorda avantajul supraviețuirii fără recurență, această metodă s-a extins în întreaga lume începând cu Statele Unite, și a fost de asemenea implementată în țara noastră în ultimii cinci ani.

Căror pacienți li se aplică acest tratament?

Când pacienții corecți sunt aleși, tratamentul chirurgical al cancerelor în stadiu avansat ce s-au extins în cavitatea abdominală oferă avantaje de supraviețuire. La acești pacienți, un lichid se acumulează în abdomen îngreunându-le respirația și poziția întinsă, iar aceștia trebuie să meargă tot timpul la spital. Pacienții sunt pierduți în termen de un an sau doi atunci când au aceste simptome. Dar chirurgia citoreductivă urmată de chimioterapie hipertermică poate oferi pacienților șapte până la 13, sau mai mulți ani de supraviețuire. Într-adevăr, rezultatele variază în funcție de tipul, localizarea, și extinderea tumorii. Există două tipuri de tumori a căror punct de origine este peritoneul; carcinomul papilar seros  și mezoteliomul malign. În cazul acestor boli, chirurgia furnizează un avantaj de supraviețuire mai mare față de simpla administrare a chimioterapiei. Există de asemenea studii ce arată că acest tip de tratament sporește rata de supraviețuire în cazul tumorilor ovariene. În vreme ce rata de supraviețuire, în cazul cancerele de mari dimensiuni ale intestinelor ce se extind spre peritoneu, poate fi de 15-18 luni doar cu chimioterapie, la unii pacienți aceasta se poate dubla până la 36 luni cu tratament chirurgical.

Arterele principale nu sunt atinse. Când arterele mari ce alimentează intestinul mic sau care duc la ficat sunt afectate de tumori, mai mult de trei tumori ale ficatului, restul de intestin mic după operația de îndepărtare a secțiunilor canceroase nefiind suficient pentru pacient, acestea sunt toate condiții ce limitează efectuarea acestei operații.

Operația chirurgicală este decisă cu ajutorul unui scor, ne-a explicat Prof. Asociat Bilgi Baca. Această operație ce este aplicată la formele maxim invazive, nu este executată pe toți pacienții și există limitări. „Avem un sistem de notare. Abdomenul este împărțit în nouă părți egale și dimensiunile tumorilor sunt măsurate. Avem o notare specială folosită și pentru intestinul mic, și ne facem calculele în funcție de acestea. Pacienții cu scorurile cele mai mici sunt aceia care au beneficiile maxime în urma acestui tratament”.

În plus față de scorurile pacienților, calitatea chirurgiei  crește de asemenea succesul rezultatului. Prof. Asociat Baca a spus că, în timpul operației chirugicale, toate tumorile ce pot fi observate sunt îndepărtate astfel că, procesul poate dura uneori până la 15 ore.

Chimioterapia după operația chirurgicală

După chirurgia citoreductivă, în cavitatea abdominală se aplică chimioterapie. Odată ce operația este finalizată și abdomenul este închis, medicația chimioterapeutică este încălzită la 42,5 grade cu ajutorul unei pompe speciale și administrată alături de alte lichide prin drenurile instalate pe ambele laturi ale abdomenului. După tratament, lichidul este îndepărtat din două drenuri diferite. Această metodă este denumită „chimioterapie hipertermică intraperitoneală”. Când un agent chimioterapeutic este administrat intravenos, acesta poate pătrunde în peritoneu la circa 1, 5 mm cel mult și nu poate atinge toate tumorile, așadar nu este eficient.

Atunci când este administrată direct în locația unde se consideră că există reziduuri tumorale, substanțele chimioterapice rămân mai mult timp în cavitatea abdominală și furnizează un tratament mai eficient către țesut. În cazul anumitor tumori, chimioterapia este de asemenea administrată intravenos în timpul operației. Astfel, puterea eliminatorie a agentului chimioterapeutic este sporită de două ori.

Motivul pentru încălzirea medicației este acela că, acești agenți chimioterapeutici sunt eficienți atunci când sunt încălziți. Tumoarea este îndepărtată macroscopic. Cu toate acestea, rezultatul final nu poate fi cunoscut microscopic. Atunci când sunt încălziți, agenții chimioterapeutici  pătrund în țesut mai repede și efectul letal direct al hipertermiei este folosit ca avantaj.

Când chimioterapia este administrată la pacienții cu recurență în abdomen, agenții chimioterapici nu ajung la regiunile de pliu. Un alt avantaj al chirurgiei este că aceste pliuri pot fi deschise pentru a permite agenților chimioterapeutici să pătrundă cu ușurință în aceste zone.

Frecvența cancerlor abdominale

Cazurile de cancer ovarian ajung la medicii dupa ce s-au extins la 70-80 la sută în abdomen. Deoarece screeningul intestinului gros este mai des efectuat, acesta poate fi depistat mai devreme, înainte de a se extinde în abdomen. Dar deoarece cancerul de apendice nu poate fi vizualizat, acesta nu poate fi diagnosticat deci când pacienții solicită pentru prima oară asistență medicală, în abdomenul acestora există lichid și inflamații. În acest moment se fac cercetări pentru utilizarea chirurgiei citoreductive și a chimioterapiei hiptertermice intraperitoneale împotriva cancerelor de stomac cu stadiu avansat.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare