Gamma Knife Icon: cum decurge acest tratament performant destinat afecțiunilor grave ale creierului

Gamma Knife Icon: cum decurge acest tratament performant destinat afecțiunilor grave ale creierului

Gamma Knife Icon reprezintă cel mai avansat model al tehnologiei Gamma Knife, disponibil în cel mai nou spital al grupului ACIBADEM Altunizade. Este una dintre opțiunile de vârf pentru tratarea pacienților cu afecțiuni cerebrale grave, datorită celor trei mari atuuri pe care le are: precizie, siguranță și flexibilitate. Medicul Koray Özduman, specialist în neurochirurgie la Spitalul Acıbadem Altunizade, spune că Gamma Knife Icon a devenit în ultima vreme o tehnologie aplicată din ce în ce mai mult în tratamentul tumorilor cerebrale și ne explică pe larg în ce constă la aceasta.

Ce este Gamma Knife Icon?

Gamma Knife Icon este o tehnologie folosită în tratamentul afecțiunilor intracraniene, ce constă în aplicarea țintită a razelor gamma, cu precizie milimetrică. Gamma Knife concentrează razele din sute de surse de cobalt într-un singur punct țintit, ceea ce înseamnă aplicarea unei cantități mari de energie asupra țesuturilor care trebuie tratate.

Ce boli sunt tratate prin Gamma Knife Icon?

Folosită în peste trei sute de centre de sănătate și pentru peste un milion de pacienți din toată lumea, tehnologia Gamma Knife a devenit un standard în tratamentul bolilor intracraniene. Deși inițial a fost gândit și dezvoltat doar pentru aceste tipuri de afecțiuni, Gamma Knife poate fi folosit și în alte boli care afectează oasele, vasele de sânge, nervii, ochii, pielea și alte țesuturi din proximitatea creierului. În plus, pe lângă utilizarea sa predilectă în tumori cerebrale maligne date de cancerele metastazate, Gamma Knife este aplicat în tratamentul tumorilor cerebrale benigne, al malformațiilor arteriovenoase (MAV/înnodarea anormală a vaselor de sânge din creier), pentru afecțiunile funcționale cum sunt boala Parkinson, în nevralgia trigeminală și tumorile intraoculare.

Care sunt avantajele Gamma Knife Icon?

 • Elimină necesitatea unei intervenții deschise în multe cazuri de tumori cerebrale.
 • Efectele secundare în urma procedurii sunt reduse.
 • Nu implică anestezie generală.
 • Pacienții se pot întoarce acasă în ziua tratamentului.
 • Nu este necesară o perioadă de recuperare.
 • Procedura elimină riscul unor răni la nivelul capului.
 • Pacientul nu este ras în zona tratată a capului și nu se instalează fenomenul pierderii părului.
 • Pacientul se poate întoarce la viața sa de zi cu zi în scurtă vreme.
 • Cantitatea de radiații la care este expus țesutul sănătos al creierului este minimă.

Care sunt etapele tratamentului cu Gamma Knife?

 1. Aplicarea cadrului stereotactic sau a măștii: cadrul stereotactic Leksell este fixat pe capul pacientului pentru efectuarea tratamentului cu cea mai mare precizie și cu acuratețe milimetrică. Este aplicată o anestezie locală pentru ca această procedură să fie fără dureri. La copii, procedura se efectuează în prezența anestezistului și, dacă e necesar, cu anestezie totală. Spre deosebire de modelele anterioare ale tehnologiei, Gamma Knife Icon oferă posibilitatea ca tratamentul să fie efectuat cu o mască în locul cadrului stereotactic. Acest lucru face posibilă administrarea tratamentului în fracții pe parcursul câtorva zile. Asfel, structurile sensibile precum nervii optici și trunchiul cerebral, care pot fi adiacente tumorii, sunt protejate mai eficient. Mai mult, masca oferă o mare flexibilitate în situațiile în care aplicarea cadrului este imposibilă sau riscantă.
 2. Efectuarea procedurilor de imagistică neuro-radiologică: după fixarea cadrului, este aplicat un sistem imagistic în funcție de afecțiunea pacientului. În prezent, toți pacienții sunt monitorizați prin rezonanță magnetică. În cazurile de malformații arteriovenoase, se efectuează o angiografie cu cadrul stereotactic. În cazurile în care se diagnostichează tumori la baza craniului sau dacă există pacienți care nu suportă investigația cu rezonanța magnetică, tratamentul este stabilit cu ajutorul tomografiei computerizate.
 3. Planificarea dozelor: Limitele țesutului țintă de tratat sunt stabilite cu mare precizie, iar dozarea radiației de aplicat se face cu ajutorul unor programe speciale computerizate de planificare. În cazul tumorilor adiacente structurilor sensibile, tehnologia Icon permite ca razele să nu afecteze țesuturile normale din anumite unghiuri. În timpul procesului de stabilire a planului de iradiere, pacientul poate să stea în salon.
 4. Administrarea razelor: După procesul de elaborare computerizată a schemei de tratament, procedura este efectuată în unitatea de tratare care este o secție separată. Durata procedurii variază între 15 minute și două ore, timpul total fiind dictat de dimensiunea tumorii și doza de radiații ce trebuie aplicată.

Cum se monitorizează pacientul în tipul terapiei aplicate prin Gamma Knife?

Experții în tehnologia Gamma Knife monitorizează aplicarea tratamentului cu ajutorul tomografiei și al tehnologiei de detectare a mișcării prin infraroșu. La tratamentele efectuate cu mască sau cadru, dispozitivul de tomografie măsoară poziția exactă a craniului și asigură localizarea cu precizie a zonei-țintă de tratat din interiorul craniului. Dacă este necesar, procedura de tomografie este repetată în timpul tratamentul. Mai mult, mișcările fine ale pacientului, cum sunt cele determinate de respirație, sunt monitorizate constant cu ajutorul tehnologiei de detectare a mișcării cu infraroșii. Aceasta permite medicului să administreze tratamentul cu precizie și eficiență.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare