Fertilizare in vitro – încă o șansă de a aduce un copil pe lume

Fertilizare in vitro – încă o șansă de a aduce un copil pe lume

Multe familii îşi doresc un copil, însă pentru unele rămâne doar un vis. Graţie procedurii de fertilizare in vitro, familiile au o adevărată şansă în realizarea visului de a avea copii.

Zilnic avem parte de descoperiri în domeniul fertilizării în vitro. Era tehnologiilor avansate a lăsat amprenta şi în dezvoltarea acestei metode, iar succesul are tot mai multe opţiuni să se manifeste. Ba mai mult, riscurile şi rata unui eşec scade foarte mult. De această părere este şi domnul doctor Şahin Zeteroğlu, profesor asociat, ginecolog și obstetrician la Spitalul Acıbadem Bursa, ce ne-a povestit mai multe detalii despre cum au avansat metodele de fertilizare in vitro.

Injecția intracitoplasmatică de spermă selectată morfologic ( sau prescurtat IMSI)

Procedura IMSI este aplicată în cazul tratamentului pe care îl aleg pacienţii ce optează la fertilizare in vitro din motivul infertilităţii la bărbaţi. Prin intermediul IMSI avem posibilitatea de a sintetiza mai bine structurile spermei, iar anomaliile sunt depistate chiar şi într-o spermă ce pare sănătoasă. În prezent, la selecția spermei se utilizează un microscop ce poate oferi o claritate a imaginilor de 6-8000 de ori. Cifra este destul de impresionantă în comparație cu microscopul anterior ce oferea dimensiuni ale imaginilor de la 300 până la 350 de ori.

 Metoda Micro TESE

Inițial era aplicată procedura numită TESE în care testiculul deschis prin mapare era supus extracţiei de ţesut. Pentru a evita apariția complicațiilor se recomandă menținerea la nivel scăzut a cantității de ţesut extras. Astfel, se întâmpla ca să nu fie vizibil niciun ţesut viu, iar existenţa spermei se credea nulă.

Acum însă avem la dispoziţie o nouă metodă, Micro TESE. Fiecare arie este supusă scanării chiar sub microscop. Testiculul este supus mapării şi oferă şansa de a primi un produs seminal viu. Astfel cresc speranţele de a avea spermă şi se reduc şansele de a crea pacientului un anumit disconfort pe mai departe.

Transferul în ziua 5

De regulă, transferul embrionului se efectua în cea de-a treia zi. Datorită tehnologiilor de ultimă generaţie în laborator, acum transferul se face în cea de-a cincea zi. Conform politicii de transfer obligatorii a embrionului unic, este esențială selectarea celui mai bun embrion. Până în a treia zi sunt 10 embrioni, iar până în ziua cinci rezistă aproximativ 3-4 embrioni. Transferul în această zi sporeşte şansa de a selecta embrionul cu cele mai bune calităţi.

Diagnoza genetică de preimplantare (PDG)

Sunt o serie de pacienţi care au nevoie de o consultaţie genetică vis –a-vis de fertilizarea in vitro. Aceasta presupune ca adultul să fie supus probei de recoltare de sânge, după care se formează harta genetică a pacientului în decurs de 15 zile. Cu toate acestea, testarea genetică pentru procedura de fertilizare in vitro înseamnă colectarea de celule din embrion şi crearea respectivei hărţi până la plasarea în pântec. De regulă, la această procedură recurg cuplurile și pacienții cu probleme genetice sau din categoria de risc în ceea ce privește pierderile repetate de sarcină. Procedura PDG se efectuează în cazul în care unul dintre parteneri are o anomalie genetică, motiv ce nu permite conceperea copilului. Alt motiv pentru a recurge la această testare este recomandat în cazul în care domină  riscul ca viitorul prunc să fie născut cu anumite probleme grave de sănătate.

Diagnoza genetică de preimplantare oferă şansa embrionului să fie verificat în raport cu bolile părinţilor. De asemenea, PDG permite posibilitatea selecţiei embrionilor normali, după care și transferul acestora.

 Ecloziune asistată

Peretele embrionului este subţiat prin intermediul laserului. Embrionul este ataşat într-o zonă de pe peretele uterului ce este pregătită mai din timp prin metoda de subţiere. Aşa sporesc şansele de implantare.

Metoda Metabolică

La moment se fac cercetări asupra unei metode noi, numite: metabolice. Exact ca în cazul unui adult, embrionul ia nutrienţii din mediu şi elimină alţii. Prin metoda metabolică embrionul cu metabolismul mai accelerat are mai mari şanse să fie ales prin examinarea elementelor pe care el le elimină. Cu toate acestea, informaţii confirmate precum că embrionul cu metabolismul mai accelerat este mai bun decât restul, încă nu există. Din acest motiv această metodă încă nu a fost sută la sută aprobată.

Cine sunt pacienţii fertilizării in vitro?

Pacienții care pot apela la procedura de fertilizare in vitro sunt cuplurile în care bărbatul are un număr redus de spermatozoizi sau nu îi are deloc și nu sunt alte opţiuni de concepere prin metode firești. De asemenea, la procedura de  fertilizare in vitro pot recurge pacienții care se confruntă cu ovulaţia scăzută sau în cazul cărora infertilitatea nu poate fi explicată.. Există şi metode ce pot fi utilizate înainte de a recurge la această procedură.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare