„Femeile pot fi propriii lor medici şi pot depista la timp tumorile la sân”

„Femeile pot fi propriii lor medici şi pot depista la timp tumorile la sân”

Un medic oncolog de la Spitalul Acibadem din Turcia spune că femeile pot fi propriii medici şi îşi pot descoperi la timp orice modificare a sânilor, doar prin palpare.

Mustafa Bozkurt, profesor dr. la Spitalul Atakent, care face parte din lanţul Acibadem, din Istanbul, a fost prezent la Constanţa la sfârşitul acestei săptămâni unde a consultat la mulţi pacienţi, din Constanţa, Galaţi şi Bucureşti. Unii dintre ei sunt trataţi deja de vestitul oncolog din Turcia, iar alţii au fost consultaţi pentru prima dată, la biroul din Constanţa, de pe Bulevardul Tomis. Procedura a fost gratuită.

„Am avut ocazia să întâşnesc şi pacienţi pe care îi tratez în Turcia. Am vrut să le înţeleg psihologia, să văd care este atmosfera de aici, din ţară. Am vrut să văd cum se rezolvă aici astfel de cazuri“, spune medicul. Oncologul este de părere că în România sunt medici foarte buni, numai că mai este mult de lucrat. „Aici oncologia este tabu, ca şi când nu ar avea nicio soluţie. Şi nu este de fapt aşa“, este deviza sa.

El a sesizat faptul că şi în România au început să se schimbe lucrurile, ca şi în Turcia.

Cel mai important este ca pacienţii să ajungă la medic cu un cancer în fază incipientă şi atunci, în urma unui tratament, el poate fi rezolvat 100%.

Cel mai important este ca pacienţii să ajungă la medic cu un cancer în fază incipientă şi atunci, în urma unui tratament, el poate fi rezolvat 100%. Cele mai multe cazuri pe care le-a văzut la Constanţa au fost de cancer mamar. „Majoritatea femeilor şi-au depistat singure problemele. Pentru femei este foarte important să-şi cunoască corpul şi aşa este foarte simplu să depisteze o problemă la sân. Doamnele sunt apte să fie propriul medic pentru că îşi pot depista singure problemele“, spune medicul.

Nu este totul pierdut nici în cazul în care pacientul ajunge la medic cu boala în fază avansată. Medicul spune că prin chimioterapie şi intervenţie chirugicală se încearcă rezolvarea problemei.

„Este important să nu se treacă direct la mastectomie, pentru că pentru o femeie sânul este foarte important, este ca şi cum ai tăia unui om o mână sau un picior şi nu trebuie să lăsăm o femeie să trăiască cu asemenea traume. Este important să scoatem doar tumoarea“, concluzionează specialistul.

Mustafa Bozkurt este medic din 1992. A început ca medic internist, însă ulterior şi-a completat studiile şi de zece ani este oncolog.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare