Epilepsia la copii: cum o tratează la ACIBADEM Prof. Memet Ozek

Epilepsia la copii: cum o tratează la ACIBADEM Prof. Memet Ozek

Epilepsia la copii: cum o tratează la ACIBADEM echipa profesorului Memet Ozek, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume

Conform OMS, epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli neurologice care afectează toate categoriile de vârstă. Se estimează că, la nivel global, peste 50 de milioane de persoane suferă la ora actuală de epilepsie. Dacă sunt diagnosticate și tratate corect, 70 la sută dintre persoanele cu epilepsie ar putea avea o viață normală, fără crize. Riscul de moarte prematură este de 3 ori mai mare la persoanele cu epilepsie decât în populația generală. Epilepsia poate afecta și copiii, însă terapiile moderne pot ameliora și ține sub control starea de sănătate a micuților afectați de această boală neurologică.

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o afecțiune cerebrală neurologică, care se manifestă prin apariția unor crize recurente: în epilepsie, anumite celule din creier nu funcționează corect și transmit semnale anormale. Astfel, pot apărea convulsiile, pierderea conștienței, iar crizele sunt însoțite de incapacitatea de susținere a capului, de mișcări anormale de rotație a capului, de mișcări involuntare sacadate ale mâinilor și picioarelor, de scurgeri de salivă, de incontinență urinară și de nevoia de a dormi foarte mult după încheierea crizei. Convulsiile date de febră la copii sunt frecvente până la 5 ani și nu apar în contextul epilepsiei.

Care sunt cauzele epilepsiei?

Epilepsia are mai multe cauze, printre acestea numărându-se infecțiile din timpul sarcinii, asfixia la naștere, sindroamele neurocutanate care afectează creierul și pielea, anumite boli metabolice și genetice, malformațiile cerebrale, tumorile și chisturile cerebrale.

Cum se manifestă crizele de epilepsie?

Acestea pot fi de mai multe feluri, cel mai frecvent întâlnite fiind convulsiile generalizate care se manifestă prin contracții musculare anormale, spasme și mișcări necontrolate. Există și crize care se manifestă printr-o stare de absență de 5-10 secunde, crize parțiale complexe care se caracterizează prin mișcări automate, care durează câteva minute. Există și crize atonice, urmate de mișcări sacadate. La unii copii, pot apărea concomitent mai multe tipuri de criză.

Cum se diagnostichează epilepsia?

Epilepsia se diagnostichează de către medicul neurolog, care va examina copilul, în funcție de istoricul medical și de manifestările din timpul crizelor relatate de familie. De asemenea, medicul va recomanda EEG sau electroencefalografia (evaluarea activității electrice cerebrale, investigație care durează o oră), rezonanța magnetică cerebrală (care poate evidenția anumite anomalii, tumori, chisturi – se recomandă rezonanța magnetică 3-Tesla), investigațiile imagistice PET (evaluează metabolismul glucozei din creier) și SPECT (se analizează fluxul circulator cerebral pentru a depista focarul epilepsiei), dar și o evaluare neuropsihologică. De asemenea, se poate face și video encefalografie (EEG), o investigație în care se filmează pacientul concomintent cu evaluarea activității electrice a creierului. Astfel, se pot stabili tipul de epilepsie și locul din creier unde se declanșează aceasta. PET și SPECT se recomandă în cazul în care rezonanța magnetică nu e concludentă.

Cum se tratează epilepsia?

  1. Medicamente. Tratamentul epilepsiei presupune în primul rând administrarea terapiilor medicamentoase, în funcție de tipul de epilepsie, de tipul de criză, dar și de rezultatele testelor. Pentru că medicamentele pot avea și efecte adverse, părinții trebuie să meargă periodic la medic cu copilul pentru teste și analize.
  2. Intervenția chirugicală. Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale destinate tratamentului epilepsiei și acestea se aplică în cazurile în care medicația nu dă rezultate. În cele mai multe dintre aceste situații, există anomalii cerebrale depistate prin rezonanță magnetică. Printre intervenții, se numără rezecția focarului de epilepsie, întreruperea legăturilor dintre emisferele cerebrale pentru a împiedica propagarea crizei și stimularea nervului vag.

Centrul destinat tratării epilepsiei din cadrul Spitalului ACIBADEM Altunizade

La ora actuală, în cadrul cadrul Spitalului ACIBADEM Altunizade, funcționează unul dintre cele mai performante centre de tratare a epilepsiei, coordonat de către profesorul doctor Memet Ozek, unul dintre cei mai buni neurochirurgi pediatri din lume. Fiecare caz este analizat și tratat de către echipa de experți din care fac parte specialiști în epilepsie pediatrică, neurologi pediatri, neurochirurgi pediatri, psihologi pediatri, neuroradiologi, logopezi și fizioterapeuți.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare