Endometrioza: un medic specializat în diagnostic și chirurgia robotică pot face diferența

Endometrioza: un medic specializat în diagnostic și chirurgia robotică pot face diferența

Endometrioza este o afecțiune extrem de frecventă: se estimează că 180 de milioane de femei din întreaga lume se confruntă cu simptomele bolii. Afecțiunea apare când endometrul – mucoasa uterină, avansează și se dezvoltă în altă zonă din abdomen precum cea a ovarelor, trompelor sau peretelui abdominal. Rar, țesutul endometrial poate migra și în abdomenul superior sau în alte zone din corp. Consecințele pot fi extrem de grave pentru starea de sănătate. 

“Una dintre consecințe o reprezintă dismenoreea, adică durerile menstruale. O alta o reprezintă durerea din timpul actului sexual. Alte persoane se confruntă cu dureri în timpul micțiunii sau al eliminării materiilor fecale. În plus, endometrioza este și o cauză a infertilității. Deci, ca o concluzie sunt două consecințe importante: durerea și infertilitatea. Asta nu înseamnă că orice persoană cu endometrioză se confruntă cu infertilitatea. Însă boala poate produce aderențe și înfundarea trompelor așa că poate împiedica o sarcină pe cale naturală. De altfel, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină”, afirmă Conf. Prof. Dr. Taner Usta, expert în obstetrică-ginecologie la Spitalul ACIBADEM Altunizade.

Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiază și tratează boala suspectează ca fiind vinovate anumite modificări genetice, probleme imunologice și dezechilibre hormonale. În plus, femeile care au mame sau surori care suferă de endometrioză au un risc de 7 ori mai mare de a se confrunta cu această afecțiune. 

“Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani și jumătate și 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecțiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulțime de afecțiuni care debutează la nivel abdominal și care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza”, completează specialistul în tratarea endometriozei.

Evaluarea istoricului medical, examinarea ginecologică și ecografia fac parte din protocolul de diagnosticare a endometriozei. În cele mai multe cazuri, endometrioza se localizează la nivelul ovarelor. Însă există și situații când poate afecta structurile pelvine profunde sau intestinele, iar specialiștii recurg la colonoscopie sau rezonanță magnetică. Terapiile diferă de la caz la caz și țintesc eliminarea durerilor și menținerea fertilității în cazul femeilor care-și doresc copii. 

“Prima noastră intenție este să aplicăm tratamentul medicamentos și apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenția chirurgicală. Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenția chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. Însă la anumite paciente, facem intervenția și aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operație. Viitorul îl reprezintă și aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervențiile din ce în mai ușoare și mai precise”, descrie tabloul terapeutic al endometriozei Profesorul Usta. 

Spitalul ACIBADEM Altunizade își păstrează poziția de pionier în tratamentul chirurgical al endometriozei prin utilizarea tehnologiilor de chirurgie robotică EBUS, 3 Tesla MR și „da Vinci”. Chirurgia robotică este o ramură a chirurgiei minim invazive, iar caracterul distinctiv al acestui tip de chirurgie stă în tehnica de operare cu incizii de mai puțin de 1 cm, prin instrumente speciale. Un dispozitiv de înaltă tehnologie evită posibilitatea deteriorării țesuturilor periferice, iar utilizarea roboților este o tehnologie extrem de utilă chirurgului, deoarece mărește țesutul operațional în imagistica 3D. Tratamentul da Vinci sau chirurgia robotică da Vinci la ACIBADEM este o metodă de tratament inovatoare pentru endometrioză. Utilizarea robotului Da Vinci în chirurgia endometriozei este implementată la spitalul ACIBADEM Altunizade de către o echipă academică și medicală condusă de Conf. Univ. Prof. Dr. Taner Usta, care este, de asemenea, membru al facultății la Universitatea ACIBADEM. Dr. Taner Usta este expert în endometrioză, dureri pelviene și chirurgie robotică, cu stagii de pregătire în Franța, Germania și Turcia. Cu specializarea sa în „neuropelveologie”, Taner Usta folosește un concept medical complet nou pentru a trata durerea pelviană cronică la ACIBADEM. 

Rolul unui astfel de expert este crucial în abordarea acestui diagnostic delicat: atunci când endometrioza nu poate fi diagnosticată și, prin urmare, rămâne netratată sau este prost tratată, aceasta poate duce la alte tulburări pelvine și chiar la infertilitate. Majoritatea complicațiilor postoperatorii și recurente (de exemplu, sângerări, leziuni vasculare și fistule) sunt cauzate de o intervenție chirurgicală insuficientă. Tratamentul endometriozei prin intervenție chirurgicală minimă crește și posibilitatea pacientei de a putea rămâne gravidă după operație. 

Pentru detalii despre consultațiile la Profesorul Taner Usta sau solicitarea unei a doua opinii medicale pentru endometrioză ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare