Endometrioza, pe larg – explicată de Profesorul Taner Usta, expert ACIBADEM

Endometrioza, pe larg – explicată de Profesorul Taner Usta, expert ACIBADEM

Deși afectează aproape 200 de milioane de femei din întreaga lume, endometrioza este încă o afecțiune cu multe necunoscute. Aceasta se manifestă prin dezvoltarea endometrului – mucoasa uterului – în alte zone decât în uter, adică la nivelul ovarelor, trompelor, peretelui abdominal, în zonele pelvine profunde, vezică urinară sau intestine. Endometrioza poate migra spre abdomenul superior, spre ficat, și chiar spre plămâni și creier. Boala poate afecta fertilitatea și poate da dureri foarte mari care schimbă radical și dramatic viața pacientelor. Prof. Dr. Taner Usta, expert în obstetrică-ginecologie la Altunizade ACIBADEM, explică, pe larg, care sunt semnele endometriozei și ce soluții performante există la această oră pentru această afecțiune.

Cât de gravă este endometrioza și câte persoane sunt afectate de această boală?

Prof. Dr. Taner Usta: La ora actuală, endometrioza afectează 180 de milioane de femei, este un număr uriaș. Problema principală este că aceste femei sunt în perioada fertilă, când își doresc copii, iar endometrioza poate afecta potențialul fertil, dă dureri pelvine puternice care le afectează viața de zi cu zi, viața de cuplu, activitatea profesională. În plus, poate apărea încă din adolescență și nu doar la 30, 40 de ani și poate continua până la menopauză.

Cum diagnosticați această afecțiune? Se poate observa la un control ginecologic de rutină sau este nevoie de investigații mai aprofundate?

Prof. Dr. Taner Usta: Mai întâi, facem o evaluare a istoricului medical al pacientei și o întrebăm dacă are dureri în timpul menstruației. În unele cazuri, durerile menstruale împiedică pacientele să meargă la școală sau la serviciu. Sau și mai grav, durerea este atât de puternică încât face dificilă eliminarea urinei sau a materiilor fecale. Aceste situații sunt cauzate de focarele de endometrioză din țesutul peritoneal, intestinal sau uterin, acestea provocând dureri severe. De cele mai multe ori, aceste dureri se estompează după încheierea perioadei menstruale, însă în unele situații pot continua și după aceasta. De la caz la caz, durerile pot ceda dacă se iau medicamente. De asemenea, se pot aplica dispozitivele intrauterine pentru a gestiona durerea, dar nu funcționează în toate situațiile. Dacă durerea persistă, iar la ecografie descoperim anumite situații anormale, putem recurge la intervenții chirurgicale.

Care sunt cauzele endometriozei?

Prof. Dr. Taner Usta: Putem spune că este o întrebare de un milion de dolari pentru că încă nu știm motivele pentru care apare, deși este foarte frecventă. Există multe teorii și studii care au încercat să explice motivele pentru care apare endometrioza. Una dintre ele este menstruația retrogradă, 9 din 10 femei diagnosticate cu endometrioză confruntându-se cu asta. În mod normal, menstruația debutează în endometru și se elimină prin vagin. Dar aceasta se poate întoarce înapoi prin trompe, poate ajunge în cavitatea abdominală, se poate implanta în țesutul peritoneal și se poate extinde. Dar nu știm încă de ce această situație afectează una din 10 femei. Hormonii pot acționa ca un combustibil, dar ei nu reprezintă o explicație posibilă pentru că hormonii sunt prezenți la toate femeile în perioada fertilă. Așa că nu explică formarea focarelor de endometrioză. Suspectăm anumite modificări genetice și probleme imunologice care pot duce la endometrioză. Persoanele care au rude de gradul 1 cu endometrioză au risc de 7 ori mai mare de a face afecțiunea față de cele care nu au astfel de situații în familie. Însă nu putem spune cu precizie care este cauza endometriozei.

Care sunt consecințele endometriozei asupra stării generale de sănătate?

Prof. Dr. Taner Usta: Una dintre consecințe o reprezintă dismenoreea, adică durerile menstruale. O alta o reprezintă durerea din timpul actului sexual. Alte persoane se confruntă cu dureri în timpul micțiunii sau al eliminării materiilor fecale. În plus, endometrioza este și o cauză a infertilității. Deci, ca o concluzie sunt două consecințe importante: durerea și infertilitatea. Asta nu înseamnă că orice persoană cu endometrioză se confruntă cu infertilitatea. Însă boala poate produce aderențe și înfundarea trompelor așa că poate împiedica o sarcină pe cale naturală. De altfel, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină.

Spuneați că este o problemă frecventă de sănătate în rândul femeilor. De ce nu este observată la un control ginecologic de rutină?

Prof. Dr. Taner Usta: Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani și jumătate și 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecțiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulțime de afecțiuni care debutează la nivel abdominal și care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza.

Ce cuprinde protocolul complet de diagnosticare a endometriozei? Prin ce investigații trebuie să treacă o femeie cu suspiciune de endometrioză?

Prof. Dr. Taner Usta: Prima etapă este întocmirea istoricului medical în care medicul pune anumite întrebări, acestea orientându-l către un diagnostic corect. Urmează examinarea pacientei, mai ales a unor zone speciale, cu noduli rectovaginali, care la palpare pot da dureri. Multă lume crede că endometrioza afectează doar ovarele. E adevărat că majoritatea cazurilor apar la nivelul ovarelor, dar endometrioza poate apărea în structurile pelvine profunde care trebuie atent investigate, precum intestinul gros sau rectul. În astfel de cazuri, pe lângă ecografii, putem recomanda colonoscopia, mai ales dacă apare în vecinătatea intestinului gros. Țesutul endometrial poate arăta ca o tumoră.

Care este cea mai periculoasă localizare a endometriozei?

Prof. Dr. Taner Usta: Localizarea în zona rectovaginală este extrem de periculoasă pentru că prin această zonă a intestinului gros trec materiile fecale, iar orice intervenție are drept risc contaminarea pelvisului. Tocmai de aceea, situația trebuie atent evaluată înaintea intervenției chirurgicale pentru a determina orice potențial risc. Există situații când endometrioza poate afecta chiar abdomenul superior, în zona ficatului, situație care poate fi însoțită de durere sau disconfort abdominal.

Care sunt specialiștii din echipa care tratează endometrioza?

Prof. Dr. Taner Usta: Din echipă face parte în primul rând medicul ginecolog, dar acesta trebuie să fie specialist în tratarea endometriozei. Apoi, un alt membru al echipei poate fi chirurgul care operează în zona colorectală. La fel, din echipă poate face parte specialistul în abordarea durerii. Uneori, întâlnim situații când sunt afectați nervii pelvini, situații care duc la dureri puternice la nivelul picioarelor și la afectarea mersului. Aici, aplicăm rezonanța magnetică 3 TESLA, o investigație specială prin care se evaluează nervii pelvini și posibilitatea ca aceștia să fie afectați de endometrioză. Este o boală extrem de interesantă.

Există vreo legătură între endometrioză și un posibil risc de cancer?

Prof. Dr. Taner Usta: Este o întrebare foarte bună. Acum doi ani la această întrebare am fi răspuns că nu suntem siguri că există o astfel de legătură. Dar astăzi, avem mai multe informații despre acest subiect, în special despre conexiunea dintre endometrioză și cancerul ovarian. Riscul pentru anumite forme de cancer ovarian este în mod normal de 1,3 la sută, iar la o femeie cu endometrioză acesta este de 1,8 la sută. Așa că persoanele cu endometrioză trebuie să-și monitorizeze atent starea de sănătate a ovarelor. Chiar dacă au afecțiunea asta nu înseamnă că vor face cancer ovarian, dar riscul este ușor mai crescut decât la persoanele care nu au endometrioză.

Este adevărat că endometrioza poate dispărea după o naștere?

Prof. Dr. Taner Usta: Nu este chiar așa. Acum 150 de ani, ginecologii credeau că dacă o femeie aduce pe lume un copil toate problemele se rezolvă. Însă adevărul este că endometrioza poate recidiva după naștere.

Astăzi, fertilitatea poate fi restabilită dacă se tratează endometrioza?

Prof. Dr. Taner Usta: Depinde de fiecare caz în parte. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenția chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. La anumite paciente, facem intervenția. Însă dacă țesutul endometrial are 3-4 cm nu ne atingem de el, doar monitorizăm pacienta dacă aceasta își dorește un copil și nu are simptome neplăcute precum durerea puternică. Dar dacă o pacientă are dureri mari, dacă se confruntă cu un mare disconfort în timpul actului sexual, atunci putem interveni. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operație. Aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. Iar viitorul îl reprezintă și aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervențiile din ce în mai ușoare și mai precise. Spitalul ACIBADEM Altunizade își păstrează poziția de pionier în tratamentul chirurgical al endometriozei prin utilizarea tehnologiilor de chirurgie robotică EBUS, 3 Tesla MR și „da Vinci”.

Ce alte tratamente mai aplicați în afară de chirurgie?

Prof. Dr. Taner Usta: Terapiile medicamentoase pot fi de mare ajutor. Prima noastră intenție este să aplicăm tratamentul medicamentos și apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenția chirurgicală. Depinde de la caz la caz.

Intervențiile pot fi repetate?

Prof. Dr. Taner Usta: Da, urmărim timp de 3 luni pacienta, și apoi vedem cum evoluează cazul.

Ce recomandări aveți pentru femeile care au în familie rude de gradul 1 cu endometrioză?

Prof. Dr. Taner Usta: Nu toate femeile trebuie să meargă la un specialist în endometrioză, dar dacă există probleme de fertilitate sau dureri în timpul actului sexual, al menstruației sau al defecației, atunci este cazul să meargă la un medic specializat în tratamentul endometriozei. Acesta poate decide dacă o pacienta trebuie să revină la un control în șase luni sau un an, depinde de fiecare caz în parte. Poate unele paciente au deja endometrioză și au nevoie de investigații suplimentare.

Endometrioza poate recidiva?

Prof. Dr. Taner Usta: Dacă boala nu este tratată de un specialist, rata de recidivă este foarte mare pentru că de multe ori, medicii se feresc să intervină în anumite zone, cum sunt cele pelvine profunde. De asemenea, un medic fără experiență poate îndepărta țesutul endometrial de pe ovare, dar poate afecta sever rezerva ovariană. Endometrioza poate afecta chiar ambele ovare, situație care periclitează serios rezerva ovariană.

Recomandați în astfel de situații crioprezervarea ovulelor?

Prof. Dr. Taner Usta: În astfel de situații, evaluăm rezerva ovariană prin ecografie, dar și prin dozarea hormomului anti-mullerian (testul AMH). Dacă valoarea acestuia este mică, putem recomanda crioprezervarea ovulelor. Dacă valoarea testului este bună și există o rezervă ovariană suficientă, putem face intervenția chirurgicală. Depinde de situație, și de vârsta pacientei.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare