Dr. Kemal Unal: soluțiile din medicina nucleară pentru tumorile neuroendocrine

Dr. Kemal Unal: soluțiile din medicina nucleară pentru tumorile neuroendocrine

Tumorile neuroendocrine sunt tumori rare și se dezvoltă din celulele neuroendocrine din organism. Cauzele acestor tumori nu sunt încă pe deplin cunoscute, iar specialiștii vorbesc despre anumite modificări genetice asociate cu anumite boli moștenite din familie. Modificările genetice pot duce la anomalii celulare și implicit la dezvoltarea tumorilor neuroendocrine. Acestea pot apărea oriunde în corp, însă sunt mai frecvente cele de la nivelul plămânilor, apendicelui, intestinului subțire, rectului și pancreasului. Unele tumori neuroendocrine se dezvoltă mai repede, altele mai lent, iar simptomele pot fi durerea dată de creșterea în volum a tumorii, slăbirea inexplicabilă sau oboseala excesivă. Pentru a diagnostica tumorile neuroendocrine, medicii pot recomanda teste hormonale, investigații imagistice și biopsia formațiunilor tumorale. Și medicina nucleară oferă soluții pentru diagnosticul și tratamentul tumorilor neuroendocrine, cum sunt protocoalele cu Ga 68-DOTATATE și Lutețiu 177-DOTATATE. Acestea se folosesc cu succes și în clinicile ACIBADEM, iar dr. Kemal Unal, expert în medicină nucleară în cadrul ACIBADEM, explică pe larg avantajele medicinei nucleare pentru pacienții cu tumori neuroendocrine.

Care sunt recomandările pentru Ga 68-DOTATATE? Ce tip de tumori tratați și care este protocolul?

Dr. Kemal Unal: La ora actuală, folosim protocoalele de diagnostic și tratament cu Ga 68-DOTATATE și Lutețiu 177-DOTATATE pentru tumorile neuroendocrine. Acestea au 3 grade de evoluție, 1 este incipient, 3 este avansat, mult mai agresiv. Primele două stadii sunt mai puțin grave, la limită pentru folosirea DOTATATE. În stadiile 1 și 2 ale tumorilor endocrine, folosim DOTATATE pentru stadializare, restadializare și evaluarea efectului tratamentului. Uneori, folosim protocolul pentru a identifica focarul inițial de boală atunci când pacienții au niveluri crescute în sânge ale markerilor tumorali pentru tumori neuroendocrine. Există cazuri când nu apar leziuni evidente în timpul investigațiilor imagistice clasice precum tomografia sau alte investigații radiologice. Așa că apelăm la DOTATATE pentru a investiga pacienții, pentru a găsi sursa de boală și pentru stadializarea bolii. Pentru DOTATATE nu se face nicio pregătire specială a pacienților, însă aceștia trebuie să sisteze tratamentele cu analogi de somatostatină pentru că pot interfera cu absorbția radiofarmaceuticelor și pot influența rezultatul. Astfel, dacă pacienții au la activ perioade lungi de terapie cu analogi de somatostatină, trebuie să le oprească înainte cu 4 săptămâni de investigația cu DOTATATE. La pacienții care nu au la activ terapii îndelungate, investigația se poate face după o zi de pauză.

Există și alte metode de investigare a tumorilor neuroendocrine? DOTATATE este metoda de ultimă generație?

Dr. Kemal Unal: DOTATATE este metoda de ultimă generație care oferă cele mai bune rezultate în diagnosticarea tumorilor neuroendocrine. Această metodă oferă cea mai bună acuratețe față de alte metode imagistice, vorbim despre imagistica moleculară. Tumorile neuroendocrine au receptori pentru somatostatină la nivel celular, iar materialele radiofarmaceuticele precum GA 68-DOTATATE și Lutețiu 177-DOTATATE funcționează și ne oferă rezultate pentru că se leagă de acești receptori. Nu există efecte adverse ale imagisticii cu Ga-68 DOTATATE. Folosim soluții de aminoacizi pentru protecția renală. De asemenea, pacienții care fac investigațiile cu Ga 68- DOTATATE trebuie să evite timp de o zi contactul cu femeile gravide și copiii, iar în cazul terapiei cu lutețiu 177-DOTATATE perioada de evitare a contactului este de două săptămâni.

Cât de importantă este tehnologia de care dispune ACIBADEM pentru aplicarea cu succes a acestor protocoale?

Dr. Kemal Unal: În centrul în care activez în cadrul ACIBADEM, aplicăm aceste terapii de patru ani. Este o tehnologie relativ nouă, în multe țări nici nu este disponibilă încă. Dar în țările avansate, se face de rutină și suntem foarte bucuroși că o putem aplica și în ACIBADEM pentru că este standardul de aur pentru aceste afecțiuni. În aceste afecțiuni, lutețiul-177 nu este tratamentul de primă intenție, însă când nu există alte soluții pentru tumorile neuroendocrine, este bine că avem această soluție pe care o oferim pacienților, soluție despre care apar tot mai multe date în literatura medicală. De asemenea, prin aceste metode moderne, putem oferi soluții și pentru pacienții cu metastaze, cu puține efecte adverse.

Ce avantaje oferă aceste tehnologii în cazul pacienților cu metastaze?

Dr. Kemal Unal: În cazul terapiei cu lutețiu 177-DOTATATE, la majoritatea pacienților așteptăm un răspuns stabil sau unul parțial. La foarte puțin pacienți, există o rezistență la radiofarmaceutice. Dar majoritatea pacienților pot beneficia de aceste terapii. Cum spuneam, terapia cu lutețiu-177 este o soluție pentru pacienții la care nu mai funcționează tratamentele clasice. Tot ceea ce trebuie să analizăm este absorbția de Ga-68: dacă aceasta este bună, și cea de lutețiu-177 este bună și terapia va funcționa.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare