Dr. Deniz Usalm: când se recomandă fertilizarea in vitro cuplurilor infertile

Dr. Deniz Usalm: când se recomandă fertilizarea in vitro cuplurilor infertile

Fertilizarea in vitro este o procedură care se aplică în lume de aproape 40 de ani, primul copil născându-se în Anglia în 1978. De atunci și până astăzi, aproximativ 5 milioane de copii au venit pe lume datorită procedurilor din medicina reproductivă, ale cărei performanțe se îmbunătățesc permanent. În Turcia, medicii specializați în FIV din clinicile ACIBADEM aplică – cu succes – proceduri de fertilizare cuplurilor căsătorite care nu pot avea copii pe cale naturală. De altfel, infertilitatea este o problemă care afectează milioane de femei și bărbați din întreaga lume, însă în multe situații, există rezolvare, iar cuplurile afectate de inferilitate pot avea copii sănătoși. Medicul Deniz Usalm, specializat în medicină reproductivă, explică în interviul de mai jos performanțele actuale ale metodelor de reproducere asistată, disponibile și în centrele pentru fertilizare in vitro din cadrul ACIBADEM.

Care sunt cele mai frecvente probleme de infertilitate pe care le diagnosticați la persoanele care nu pot avea copii?

Dr. Deniz Usalm: Există 4 categorii de pacienți. În prima categorie care reprezintă 10-15 la sută din pacienți, intră femeile care se confruntă cu probleme de ovulație. Apoi, există categoria de paciente cu probleme tubare, ale trompelor uterine, care reprezintă cam 17-20 la sută din cazuri. Există și factorul masculin, unul din 4 pacienți având diverse tulburări care afectează calitatea materialului seminal, a spermei. Pe lângă aceste situații, vedem și cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală, deși investigațiile nu arată vreo problemă. Acestea sunt cazurile de infertilitate de cauză necunoscută. Avem și situații mai deosebite așa cum este cea când pacienta suferă de endometrioză. De asemenea, între 5 și 10 la sută dintre femeile care nu pot avea copii au probleme la nivel uterului.

Care sunt testele de infertilitate pe care le recomandați? Ce cuprinde protocolul de diagnosticare?

Dr. Deniz Usalm: În mod normal, diagnosticul de infertilitate se pune după un an de încercări de a face un copil pe cale naturală. Pentru cuplurile care nu au probleme de fertilitate, șansa de a obține o sarcină într-o lună este în jur de 15 la sută, la 6 luni este de 50 la sută, iar la un an ajunge la 80 la sută. Noi ne adresăm celor care într-un an de încercări nu reușesc să obțină o sarcină. Și urmărim 3 aspecte: dacă femeia are o rezervă de ovocite, dacă sperma este normală și dacă trompele sunt deschise sau nu. Dacă identificăm vreo problemă la unul dintre cele 3 aspecte, atunci putem începe tratamentul pentru a rezolva problema respectivă. Dacă de exemplu, nu depistăm nicio problemă și nu este nici endometrioză, atunci putem diagnosticul de infertilitate de cauză necunoscută. În cazul cuplurilor cu infertilitate de cauză necunoscută, când femeia are mai puțin de 37 de ani și o rezervă normală de ovocite, recomandăm să mai aștepte o sarcină între 6 luni și un an. Dacă la celelalte categorii de paciente am descoperit motivul pentru care suferă de infertilitate, fie recomandăm inseminare, fie fertilizare in vitro. Cam aceasta este în mare abordarea cazurilor de infertilitate.

În ce situații recomandați imediat fertilizarea in vitro?

Dr. Deniz Usalm: Dacă rezerva oviariană a unei paciente este foarte mică, atunci recomandăm direct fertilizarea in vitro și nu mai așteptăm. Dacă diagnosticăm probleme ale spermei, se poate face imediat fertilizarea. Și dacă ambele trompe uterine sunt înfundate și nu se poate obține natural o sarcină și atunci se încep procedurile de FIV. Întrebarea cea mai importantă este când se recomandă FIV în cazul cuplurilor diagnosticate cu infertilitate de cauză necunoscută. Așa cum am menționat, dacă partenera are mai puțin de 35-37 de ani, iar rezerva ovariană este bună, atunci se mai poate aștepta. Dacă după 6-12 luni de încercări pe cale naturală o sarcină nu apare, atunci se poate face inseminare de 2,3 ori. Dacă nici după aceste proceduri, nu se instalează o sarcină, atunci putem începe FIV-ul. Însă cum spuneam, pornim de la întrebarea: ce șanse am într-un an să rămân însărcinată pe cale naturală? Iar în funcție de anumite statistici, de rezultatul unor teste, putem calcula perioada optimă de așteptare pentru o sarcină pe cale naturală. Dacă rata de a obține o sarcină pe cale naturală este undeva la 35 la sută pe an, atunci îi putem recomanda pacientei să mai aștepte încă 6 luni până la o eventuală procedură de fertilizare in vitro. O categorie aparte o reprezintă pacientele diagnosticate cu endometrioză. În această situație, există două opțiuni: fie se recomandă operație și după operație așteptăm o perioadă sau facem direct fertilizare in vitro. Luăm decizia în funcție de vârsta pacientei, de rezerva de ovocite și de starea trompelor. Dacă trompele sunt permeabile, rezerva de ovocite este bună și dacă a făcut operația pentru endometrioză și totul este în regulă, atunci pacienta mai poate aștepta și poate încerca pe cale naturală încă 6 luni-1 an. Dacă a așteptat 6 luni și nu a rămas însărcinată, dacă rezerva de ovocite s-a micșorat, dacă ovulele nu sunt suficiente ca să se obțină o sarcină după operație sau dacă trompele sunt înfundate sau lipite, atunci facem fertilizare in vitro.

La ce vârstă recomandați testele de fertilitate pentru femei și când recomandați crioprezervarea ovocitelor?

Dr. Deniz Usalm: Fiecare femeie are o vârstă biologică diferită. De exemplu, o tânără de 25 de ani poate avea o rezervă mică de ovule, ca o femeie de 45 de ani. Nu există o vârstă standard la care se recomandă o astfel de testare. Dacă o femeie ia decizia să-și crioprezerveze ovulele, atunci se recomandă să meargă la ginecolog o dată pe an, ca să vadă exact care este rezerva și în funcție de asta, să facă procedura sau nu.

Dacă medicul vede la ecografie că rezerva ovariană e în scădere, el poate recomanda procedura de crioprezervare a ovulelor?

Dr. Deniz Usalm: De exemplu, dacă o pacientă de 37 de ani are o rezervă normală și s-a hotărât ca în următorii 5 ani să nu rămână însărcinată, atunci recomandăm criogenarea ovulelor. Dar se întâmplă ca uneori să apară îmbătrânirea precoce. Dacă la o persoană de 37 de ani vedem că rezerva ovariană este limitată, atunci recomandăm crioprezervarea. De asemenea, dacă o femeie trebuie să facă chimioterapie, atunci recomandăm procedura înainte de tratament.

Ce tehnologii performante se folosesc astăzi în domeniul FIV?

Dr. Deniz Usalm: Domeniul este unul foarte dinamic. Începând de la medicamentele folosite și până la tehnicile de laborator, la 5 ani apar schimbări, practic, lucrurile evoluează permanent. Dacă în urmă cu 10 ani foloseam anumite medicamente pentru creșterea embrionilor, acum aplicăm cu totul și cu totul alte substanțe. Au apărut metode mult mai prietenoase pentru paciente, cu mai puține injecții, cu mai puține medicamente care ne pot ajuta să ducem la bun sfârșit o procedură. În ceea ce privește tehnicile de laborator, în fiecare an apar îmbunătățiri ale testelor, imagisticii etc.

Cât de sigure sunt terapiile de stimulare hormonală pentru sănătatea pe termen lung a pacientelor?

Dr. Deniz Usalm: Față de acum 6, 7 ani, dozele de medicamente pe care le folosim sunt reduse la jumătate. Tratamentul este personalizat în funcție de fiecare pacientă. Luăm în calcul mai mulți factori așa că niciun pacient nu are același tratament cu un altul. Dar terapiile nu au niciun fel de efecte adverse pe termen lung, nu cresc sub nicio formă riscul de cancer sau pe cel al altor afecțiuni.

Este dureroasă procedura de recoltare a ovulelor?

Dr. Deniz Usalm: În ziua prelevării, poate să fie o ușoară durere ca în prima zi a menstruației. Dar este o procedură care durează doar 10 minute, se face cu anestezie ușoară, pacienta nu simte nimic. Oricum, la două, trei ore după prelevare, pacienta este externată și își poate continua activitățile obișnuite.

Există vreun risc în privința sănătății copiilor făcuți prin fertilizare? Aceasta este o întrebare frecventă din partea cuplurilor.

Dr. Deniz Usalm: Nu se observă nicio diferență între riscurile de anomalii la sarcinile obținute pe cale naturală și cele prin FIV.

Dr. Deniz Usalm: când se recomandă fertilizarea in vitro cuplurilor infertile

Dr. Deniz Usalm: Testele genetice trebuie făcute în situațiile în care părinții prezintă anumite boli genetice și dacă există riscul ca aceste boli să fie moștenite de viitorul bebeluș. Acestea se recomandă și în cazul în care mama a avut mai multe avorturi spontane în antecedent. Testele se fac și dacă un cuplu are la activ mai multe proceduri de fertilizare nereușite. Analizele genetice se fac înainte de implantarea embrionului, însă nu se fac tuturor cuplurilor care vor să apeleze la fertilizare in vitro

Faceți teste tuturor embrionilor ca să îi puteți selecta pe cei sănătoși?

Dr. Deniz Usalm: Se testează toți embrionii și renunțăm la cei care prezintă anomalii, îi implantăm doar pe cei sănătoși.

Care sunt șansele de a obține o sarcină din embrioni congelați?

Dr. Deniz Usalm: Nu există nicio diferență între embrionii proaspăt obținuți și cei congelați. Însă în anumite situații, putem prefera embrionii criogenați. De exemplu, dacă mama are anumite probleme hormonale, putem criogena o vreme embrionul ca să-l implantăm mai târziu, după rezolvarea problemei. Și femeile care au endometrioză au șanse mai mici ca embrionul să se fixeze. De aceea, este mai bine să se congeleze embrionii și apoi să se implanteze la momentul oportun. Cel mai frecvent suntem întrebați dacă embrionul își pierde din calitate după ce este decongelat. Cu 10 ani în urmă, răsunsul ar fi fost da, însă astăzi, datorită tehnicilor pe care le folosim, embrionii își păstrează calitățile și după criogenare. Deci criogenerea și decriogenarea nu sunt metode care afectează rata de succes a procedurilor.

Câți ani puteți păstra embrionii criogenați?

Dr. Deniz Usalm: Ca perioadă de criogenare, recomandăm să fie păstrați 5 ani. Se pot folosi și după această perioadă, însă își pierd din energie. După ce se decongelează, nu mai repetăm analizele, pentru că din start, i-am păstrat pe cei cu o calitate bună.

Ce opțiuni există pentru persoanele fără ovule sau cu o calitate a spermei serios afectată?

Dr. Deniz Usalm: Sub anumite valori ale spermatozoizilor/ml, recomandăm FIV. La pacienții care au încercat mai multe proceduri și nu au reușit, putem recomanda și putem face teste ADN pe spermatozoizi. Dacă fragmentarea ADN-ului este mai mare de 30 la sută, recomandăm partenerului de cuplu un tratament cu antioxidanți și vitamine timp de două luni și apoi putem relua procedurile. Această terapie se face ca să putem îmbunătăți calitatea embrionilor. În privința rezervei ovariene, nu putem face nimic. Dacă puteam, nicio femeie nu mai intra la menopauză. Pe măsură ce rezerva scade, scade și calitatea energiei embrionilor. De aceea, pentru a spori această energie, pe parcursul procedurilor, în anumite cazuri, administrăm anumiți hormoni femeilor, precum cei de creștere, sau recomandăm coenzima Q10.

Tratamentul FIV cu rezultate promițătoare te poate ajuta să-ți îndeplinești visul de a avea un copil

Servicii fertilizare in vitro ACIBADEM:

 • Prima vizită
 • Prima examinare
 • Imagistică USG
 • Analize înainte de colectarea de ovule
 • Anestezie generală în timpul procesului de colectare a ovulelor
 • Colectarea ouălor
 • Transfer de embrioni
 • După transferul embrionar – două teste de sarcină
 • Dacă testul de sarcină este pozitiv, imagistică a sacului gestațional.

Serviciile noastre includ:

 • Transport gratuit de la/la aeroport/hotel/spital
 • Asistență în rezervarea biletelor de avion (oferte speciale pentru Acibadem)
 • Asistență în rezervarea la hotel (oferte speciale pentru Acibadem)
 • Serviciu gratuit de traducere la spital
 • Consultație medicală online și estimarea costului
 • Programarea unei întâlniri cu medicul
 • Asistență în internarea și externarea în/din spital
 • Asistență pentru asigurările de sănătate locale și internaționale
 • Îngrijire ulterioară

TOTAL – 3000 euro

Detalii și programări la numerele 021 313 99 38, 021 311 88 82 sau prin email la info.ro@acibadem.com.tr

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare