Dr. Cem Aygün: cum poate fi prevenit și tratat un cancer afectează sistemul digestiv

Dr. Cem Aygün: cum poate fi prevenit și tratat un cancer afectează sistemul digestiv

Nu mâncați fructe și legume îndeajuns? Consumați multe grăsimi saturate? Vă confruntați cu un exces ponderal? Sunteți sedentari, faceți rar sport? Ați fost diagnosticați cu virusul hepatitei B sau C? Aveți o infecție veche cu Helicobacter Pylor? Atunci, trebuie să știți că aveți un risc crescut de a face un cancer în sfera digestivă. Există câteva reguli importante care, odată respectate, vă pot ajuta să reduce riscul de cancer. Ni le expune pe larg medicul gastroenterolog Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă în cadrul ACIBADEM.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancere digestive pe care le diagnosticați?

Dr. Cem Aygün: Cancerele digestive pot apărea în orice porțiune a sistemului digestiv. Procesul malign poate fi declanșat de factori genetici sau de factori externi și debutează cu modificarea unei singure celule, pentru ca apoi, în timp, să se formeze tumorile. Cel mai frecvent cancer digestiv pe care îl diagnosticăm este cel de colon, dar în ultima vreme, sunt tot mai mulți pacienți cu cancer de pancreas. De asemenea, diagnosticăm cancere de esofag, cancere de stomac, de ficat și mai puține de intestin subțire.

Cum influențează alimentația riscul de cancer gastric și procesele maligne de la nivelul sistemul digestiv?

Dr. Cem Aygün: Dieta este foarte importantă când vorbim despre sistemul digestiv. O alimentație dezechilibrată poate fi un factor de risc pentru toate tipurile de cancer gastric și mă refer aici la consumul excesiv de grăsimi saturate, de produse super procesate, de alcool, la insuficiența aportului de fibre. În plus, extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne roșie. Am constatat la mulți dintre pacienții noștri cu cancere gastrice prezența aceste obiceiuri culinare și de aceea, recomandăm eliminarea acestora.

Ce tipuri de programe de screening există la ora actuală pentru cancerele sistemul digestiv?

Dr. Cem Aygün: Cancerele digestive se dezvoltă mai ales în porțiunea inferioară a sistemului gastro-intestinal și pentru această zonă s-au dezvoltat programe clinice pentru a preveni aceste tipuri de afecțiuni. La ora actuală, știm că o treime dintre cancerele gastro-intestinale pot fi prevenite. Cum putem face asta? Cel mai important lucru pe care îl putem face este să aplicăm programe clinice de screening pe scară largă, ce includ teste care pot fi aplicate oricărui pacient. De exemplu, pentru cancerul colorectal se recomandă testele de sânge anuale, dar și o colonoscopie. De asemenea, există programe clinice și pentru alte tipuri de cancere digestive. De exemplu, cancerele de pancreas pot apărea la persoanele care au în familie cazuri cu o astfel de afecțiune malignă și investigațiile țin cont de acest aspect. Există și programe de screening pentru cancerele hepatice, destinate persoanelor infectate cu virusurile hepatice B și C și celor care au în familie afecțiuni maligne ale ficatului. Scopul acestor programe de screening care se bucură de tot mai mare interes din rândul pacienților îl reprezintă prevenția și depistarea cancerului în stadii incipiente.

Există un profil simptomatic al pacienților care sunt suspecți de un cancer în sfera digestivă?

Dr. Cem Aygün: Da, acest aspect este foarte important, mai ales că sistemul gastro-intestinal cuprinde mai multe componente precum esofagul, stomacul, colonul. Așa că și profilul pacienților diferă mult, chiar dacă durerea abdominală, starea de rău și pierderea în greutate sunt simptome comune acestor tipuri de cancer. De exemplu, cancerul pancreatic este de multe ori silențios așa că nu-l putem detecta mereu cu ușurință. Așa că orice pacient care prezintă o suspiciune de cancer pancreatic trebuie investigat amănunțit, mai ales dacă există și o colorare în galben a pielii sau un istoric de cancer pancreatic în familie. Pe de altă parte, colorarea pielii poate și o consecință a unui cancer hepatic dat de infecția cu virus B sau C. Aceste infecții sunt factori de risc importanți pentru afecțiunile maligne ale ficatului, mai ales la persoanele care se confruntă deja cu o ciroză. În cazul cancerului de stomac, sunt frecvent întâlnite simptome precum anemia, sângerările intestinale, episoadele de vomă și durerile abdominale. Pacienții cu cancer de esofag se confruntă cu dificultăți la înghițire, un risc crescut de boală având fumătorii și persoanele cu afecțiuni pulmonare. De asemenea, pacienții cu afectări maligne ale esofagului pot semnala mediului dureri retrosternale care se întind pe o perioadă lungă de timp. În stadiile avansate de cancer care afectează sistemul digestiv, pacienții pot suferi de anorexie, pierderi rapide în greutate, acumulare de lichid în abdomen și creșterea în dimensiune a ficatului. Astfel, profilul simptomatic poate diferi de la un pacient la altul, iar deteriorarea rapidă a stării de sănătate ar trebui să alerteze mai ales persoanele cu risc crescut de cancer gastric.

Cât de periculoasă este infecția cu Helicobacter Pylori pentru sistemul digestiv? Anumite studii o indică drept o posibilă cauză pentru cancerul de stomac.

Dr. Cem Aygün: Este cunoscut faptul că acest microorganism numit Helicobacter Pylori crește riscul de cancer de stomac. Ca să ne dăm seama de gradul de afectare a mucoasei gastrice, noi medicii trebuie să prelevăm probe de țesut cu ajutorul endoscopiei și să le analizăm în laboratorul de histopatologie. Prezența bacteriei indică un prim risc de cancer de stomac, iar atrofia și metaplazia asociate acestei infecții cresc riscul de boală malignă. Deși știm că celulele sistemului nostru imunitar recunosc și atacă bacteria, acestea nu o pot anihila, iar Helicobacter Pylori poate trăi în stomacul unei persoane din copilărie și până la vârsta adultă. Practic, sistemul nostru imunitar nu este de ajuns pentru a eradica singur bacteria. Iar inflamația care se perpetuează ani în șir reprezintă un factor de risc important pentru cancerele gastrice. Ce putem face în primul rând este să prevenim infectarea care se face prin alimente contaminate, de la om la om și prin apă infestată. Știm că, în anumite grupuri populaționale, bacteria ajunge în organism încă din perioada copilăriei așa că persistă mulți ani în corp, rolul nostru ale medicilor fiind să o eradicăm cât mai repede prin administrarea de antibiotice. Deoarece infecția cu Helicobacter Pylori este cauza principală pentru instalarea cancerelor gastrice, putem reduce incidența acestor boli tratând-o. În cazul în care infecția nu este tratată, incidența cancerelor gastrice crește cu 40 la sută, de aceea este foarte importantă eliminarea bacteriei.

Ce ne puteți spune despre tratamentele pentru cancere gastrice? Sunt aceste boli curabile pe termen lung?

Dr. Cem Aygün: La ora actuală, dispunem de modalități moderne de tratament pentru multe boli grave, acestea incluzănd cancerele gastrice. Există câteva terapii, aplicate frecvent. Una dintre acestea este rezecția terapeutică, metodă care se poate aplică fie prin intervenție chirurgicală deschisă, fie prin endocoscopie. În timpul operației, trebuie să facem rezecția completă a tumorii astfel încât să nu rămână țesut malign. Pentru ca terapia chirurgicală să aibă o rată mare de succes, trebuie să diagnosticăm cancerele în stadii cât mai incipiente. De asemenea, succesul terapiei este dictat și de extinderea tumorii. Iar astăzi, avem la dispoziție tehnologii de investigație endoscopică avansată, cu un grad mare de acuratețe care ne permit să stabilim stadiul bolii, extinderea acesteia. Dacă diagnosticăm pacienții în stadii incipiente, rata de succes a intervenției crește. Pe lângă chirurgie, există și metode endoscopice de tratament care pot fi curative în stadii incipiente de boală. Dincolo de depistarea riscului de cancer gastric la un pacient, extrem de important este să-l diagnosticăm cât mai aproape de debutul bolii pentru a aplica cea mai bună metodă de tratament. O parte dintre pacienți nu mai trec prin operația clasică, unora li se poate face rezecția mucoasei gastrice prin metode endoscopice.

Fumatul și excesul de alcool cresc riscul de cancer gastric?

Dr. Cem Aygün: Da, aceste două obiceiuri nocive pot crește riscul mai multor tipuri de afecțiuni maligne. De altfel, se știe că fumatul este o cauză importantă a mortalității în zilele noastre, de aceea, se desfășoară permanent campanii împotriva consumului de tutun, responsabil pentru cancerele de plămâni, pancreas dar și pentru alte tipuri de tumori. Cât despre alcool, acesta este responsabil pentru creșterea riscului de cancer hepatic, mai ales la pacienții infectați cu virusurile hepatitelor B și C. În plus, pacienții cu ciroză au un risc sporit de cancer hepatic, mai ales dacă beau și mult alcool. Băuturile sunt incriminate și pentru declanșarea cancerelor de pancreas, cât și pentru recidiva altor cancere. De aceea, le recomandăm pacienților să renunțe la fumat și la alcool. Cele două combinate cresc suplimentar riscul de cancer.

Cât de des diagnosticați cancerele gastrice la pacienți români?

Dr. Cem Aygün: Poate și datorită apropierii istorice și geografice dintre Turcia și România, la ACIBADEM primim mulți pacienți din România, oameni informați și interesați de menținerea sănătății. Am tratat cu succes mulți pacienți români și tuturor le spunem că este important să ajungă la noi cât mai repede, în stadii incipiente de boală. De exemplu, la persoanele cu cancer în stadiul 1, rata de succes a terapiei este de peste 90 la sută.

Care sunt recomandările generale în privința stilului de viață pentru a ne bucura pe termen lung de o stare bună de sănătate a sistemului digestiv?

Dr. Cem Aygün: Ca o concluzie, aș sfătui oamenii să fie foarte atenți în ceea ce privește stilul de viață și alimentația pentru a reduce riscul de cancer. Există numeroși factori de risc care pot fi preveniți, așa cum este infecția cu Helicobacter Pylori. Dacă este depistată și tratată, riscul de cancer gastric se reduce cu 40 la sută. Însă printr-o bună igienă și protecție, infecția poate fi prevenită. De asemenea, oamenii trebuie să-și mențină greutatea optimă, să facă sport și să adopte o dietă bogată în surse bune de fibre cum sunt legumele și fructele, recunoscute și pentru aportul benefic de antioxidanți. În plus, trebuie evitat excesul de cărnuri procesate. Carnea roșie poate fi consumată de câteva ori pe lună, dar trebuie să fim atenți la sursa de proveniență a acesteia. În plus, trebuie limitat aportul de sare, trebuie abandonat fumatul și redus consumul de alcool. Sedentarismul este o altă problemă, obezitatea afectând deja un procent din ce în ce mai mare de oameni la nivel global. Oricine trebuie să știe că mișcarea făcută regulat este aliatul sănătății, lipsa de activitate fizică fiind recunoscută drept factor de risc pentru cancer. Așa că pentru a preveni cancerul trebuie în primul rând, să adoptăm un stil de viață cât mai sănătos.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare