Diagnosticul precoce și de precizie în cancer, un punct forte al clinicilor ACIBADEM: analize și tehnologii de ultimă oră

Diagnosticul precoce și de precizie în cancer, un punct forte al clinicilor ACIBADEM: analize și tehnologii de ultimă oră

Nu ratați programele anuale de check-up care includ examinări ale medicilor specialiști, analize de sânge și investigații imagistice precum RMN-ul total, care se fac cu succes în cadrul clinicilor ACIBADEM. Informațiile obținute în urma testelor pot orienta medicii către investigații suplimentare în urma cărora se pot depista cancere în stadii incipiente. Se știe că, la ora actuală, numărul cancerelor este în creștere, iar printre factorii de risc se numără fumatul, excesul de alcool, sedentarismul, obezitatea, moștenirea genetică, dar și creșterea speranței de viață. Însă multe dintre îmbolnăviri pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos care include renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, dieta bogată în legume și fructe, oleaginoase și pește, un consum redus de carne roșie și mișcare făcută constant.

Chiar dacă multe dintre cancere nu pot fi prevenite, acestea se pot trata cu succes dacă sunt diagnosticate la timp. Specialiștii vorbesc de rate mari de vindecare, chiar și de 90 la sută dacă un cancer este descoperit în stadiile 1 și 2. Însă medicina a evoluat și oferă soluții și pentru cancerele avansate și metastaze, cu prelungirea speranței de viață a pacienților.

RMN-ul total, un atu al centrelor ACIBADEM

Programele de check-up oferite de ACIBADEM au devenit foarte populare în ultimii ani, datorită costurilor accesibile, dar și informațiilor pe care le oferă în legătură cu starea de sănătate a organismului. Astfel, în funcție de vârstă și de sex, medicii pot recomanda diverse teste și investigații precum mamografia, testul Babeș-Papanicolau, ecografia mamară, colonoscopia, testul PSA (antigenul specific prostatic), dar și analizele de sânge precum hemoleucograma, VSH, transaminaze, glicemia, colesterolul, trigliceridele și alte analize prin care pot evalua starea organismului. Pe lângă acestea, RMN-ul total poate completa tabloul investigațiilor și poate fi un prim pas spre depistarea unei leziuni maligne în stadiu incipient.

Se pot vedea leziuni chiar și de 0,5 mm, însă nu putem pune un diagnostic doar după o evaluare de tip RMN. Ne indică de exemplu prezența unui nodul, însă este nevoie de investigații suplimentare pentru un diagnostic de certitudine. RMN este o investigație care scanează organismul, însă e nevoie de teste ulterioare pentru a pune un diagnostic precis. Dacă observăm o afectare a tiroidei, mergem mai departe cu alte teste. Dacă vedem ceva suspect la esofag, trecem la endoscopie. Un polip colonic observat prin RMN impune colonoscopie. Practic, RMN-ul ne ghidează către zonele care trebuie investigate suplimentar”, descrie beneficiile unui RMN total medicul Gonca Gul Atalay, care evaluează anual mii de pacienți în cadrul programelor de check-up marca ACIBADEM.

Ecografia de ultimă generație, folosită în cancerele mamare

Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor. Din fericire, programele de screening care includ ecografia anuală înainte de 40 de ani, mamografia periodică după această vârstă și testarea pentru genele BRCA1 și 2 la femeile care au rude de gradul 1 diagnosticate cu cancer mamar pot pune femeile în gardă în privința unei eventuale îmbolnăviri. Cât privește tehnologiile de ultimă generație, în cadrul ACIBADEM, specialiștii folosesc cele mai performante aparate și investigații destinate depistării bolii cât mai la debut.

“Ca o tehnică de ultimă oră aș menționa ABUS, adică “Automatic Breast Ultrasound System”, care presupune manevrarea sondei cu ultrasunete de către un braț robotizat și obținerea unor imagini 3D, similare celor obținute prin tomografie sau rezonanță magnetică. Aceasta poate fi folosită în cazul investigării pacientelor cu o densitate mare a glandei mamare. În cazul în care depistăm un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sânului, putem recurge la o altă metodă de ultimă generație, screeningul cu rezonanță magnetică, care se face cu substanță de contrast injectabilă. Este cea mai bună metodă, dar este costisitoare și nu poate fi folosită pe scară largă pentru screening. O putem face însă în cazul în care selectăm cu grijă pacientele care au indicație clară pentru așa ceva”, descrie tehnologiile imagistice de ultimă generație destinate screeningului mamar Prof. Dr. Mustafa Erkin Aribal, expert în radiologie la ACIBADEM.

Diagnosticul intraoperator, extrem de util în cancerele cerebrale

Deși sunt mai puțin frecvente decât alte tipuri de cancere, cancerele cerebrale reprezintă o adevărată provocare pentru medici. Însă medicina a evoluat, iar tehnologiile care folosesc rezonanța magnetică permit diagnosticarea și abordarea unor tumori cerebrale  care în urmă cu 20 de ani nu puteau fi deloc tratate. Din 2004, avem rezonanța magnetică intraoperatorie 3 Tesla. Cum o utilizăm? După rezecția tumorii, facem rezonanța magnetică intraoperatorie și dacă ne dăm seama că au rămas resturi tumorale, continuăm rezecția și verificăm apoi tot prin aceeași metodă, iar dacă este totul în regulă, închidem operația. Înainte, când nu aveam această tehnologie și constatam după ce închideam pacientul că mai sunt resturi tumorale, nu mai puteam face nimic. Acum, rata de rezecție totală a crescut mult datorită rezonanței magnetice intraoperatorii, iar acest lucru are un impact deosebit asupra ratei de supraviețuire a pacientului. Și tot intraoperator, putem vizualiza fibrele nervoase. Aceasta înseamnă că dacă trebuie să rezecăm o tumoră dintr-o zonă care controlează funcții vitale din corp, putem să ocolim circuitele nervoase importante și să nu le afectăm. Acest lucru scade rata de morbiditate a intervențiilor chirurgicale complicate”, descrie beneficiile rezonanței magnetice intraoperatorii Prof. Dr. Necmettin Pamir, președintele Academiei Mondiale de Chirurgie Neurologică, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume care operează tumori cerebrale în cadrul clinicilor ACIBADEM.

CT-ul, de mare ajutor în cazul fumătorilor

Cauza principală a cancerului pulmonar o reprezintă consumul de tutun, iar pentru persoanele care fumează mai multe pachete de țigări pe an, specialiștii ACIBADEM recomandă efectuarea unei tomografii computerizate la plămâni după vârsta de 55 de ani. Astfel, pot fi depistate leziuni maligne în stadiu incipient, cancerul pulmonar nedând simptome decât în formele avansate. “Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an să facă anual o tomografie cu substanță de contrast”, spune Prof. Dr. Semih Halezeroglu din cadrul ACIBADEM, unul dintre cei mai buni specialiști din lume în tratarea cancerului de plămâni prin videotoracoscopie.

PET-CT, SPECT-CT și alte investigații de top din medicina nucleară, utile în diagnosticarea cancerelor

În prezent, există peste 100 de forme de cancer, iar succesul tratamentului și vindecării este dictat de stabilirea unui diagnostic de precizie. La elaborarea acestuia contribuie și tehnicile din medicina nucleară – ramură de nelipsit din protocolul de diagnosticare a cancerului. Alături de testele genetice, markerii tumorali și investigațiile imagistice precum RMN-ul, CT-ul și mamografia, medicina nucleară contribuie din plin la stabilirea diagnosticului de precizie. În mare, investigațiile din medicina nucleară presupun injectarea pacienților cu radiofarmaceutice, substanțe marcate radioactiv care ajung în tumori și metastaze. Apoi, experții în medicină nucleară scanează corpul cu ajutorul tehnologiilor de tip PET-CT și obțin informații despre metabolismul tumorilor, despre stadiul acestora, informații care contribuie la stabilirea terapiilor personalizate, dar și la monitorizarea efectelor acestor terapii.

PET-CT desemnează o procedură care se bazează pe combinația dintre tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată. Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, folosim anumite substanțe marcate radioactiv care se injectează în corp. Folosim în special o moleculă de glucoză marcată cu fluor, F18-FDG, fluorodeoxyglucoză, care este o substanță destinată investigației oncologice. Această substanță este foarte importantă pentru noi specialiștii în medicină nucleară, pentru că ne oferă informații despre metabolismul glucozei în țesuturi. S-a constatat că țesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic și folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanța FDG, așteptăm oră și apoi scanăm corpul pacientului și observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezența celulelor maligne”, descrie evaluarea PET-CT prof. dr. Erkan Vardareli, unul dintre experții de top din cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade.

PET-CT are o acuratețe de minimum 95 la sută, mergând chiar până la 98 la sută în cazul unor cancere pulmonare. Scanarea PET-CT este recomandată pentru diagnosticarea și evaluarea majorității tipurilor de afecțini maligne, însă specialiștii de top o aplică mai ales pentru tumorile la nivelul capului și gâtului, în limfom, melanom, în cancerele de plămâni, colorectal, esofagian, de stomac, de tiroidă, de pancreas și pentru cancere localizate în sfera ginecologică. Pe lângă glucoza marcată radioactiv, specialiștii folosesc și alte tipuri de radiofarmaceutice. De exemplu, Galiu-68 PSMA este utilizat pentru depistarea anumitor cancere de prostată care au recidivat sau în cazul metastazelor prostatice, iar Galiu-68 DOTA-TATE este aplicat în evaluarea tumorilor neuroendocrine, pentru unele tumori care apar la copii precum neuroblastomul, retinoblastomul, blastomul neuroganglionar și  în tumorile cerebrale de tipul meningioamelor. În plus, anumite tumori pulmonare precum carcinomul pulmonar cu celule mici răspund la acest radiofarmaceutic.

Pe lângă PET-CT, medicii mai folosesc și SPECT-CT, iar diferența dintre cele două tehnici constă în tipul de radiofarmaceutic folosit. SPECT înseamnă tomografie cu emisie de foton unic, în timp ce PET înseamnă tomografie cu emisie de pozitroni. Dacă în PET-CT se utilizează radiofarmaceuticele emitente de pozitroni, în SPECT-CT, se folosesc radiofarmaceuticele emițătoare de raze gamma, precum  iod 131, teliu și alte radiofarmaceutice. SPECT-Ct se aplică pentru evaluarea ganglionului santinelă în cancerul mamar, pentru diagnosticul diferențiat în cancerele tiroidiene, pentru afecțiunile paratiroidiene și pentru tumorile neuroendocrine.

Din medicina nucleară, mai fac parte scintigrafia, folosită în evaluarea glandei tiroide, a ficatului, splinei, stomacului, intestinelor, rinichilor, vezicii urinare și a sistemului osos. De asemenea, sondele gamma sunt de mare folos în timpul intervențiilor chirurgicale pentru a depista cu precizie dacă a fost extirpat tot țesutul malign, după ce în prealabil au fost injectate radiofarmaceutice.

Așadar, cancerul rămâne o boală complexă, ale cărei șanse de vindecare sunt dictate de o diagnosticare precisă și precoce. Acest lucru este posibil în cadrul ACIBADEM datorită experienței medicilor, tehnologiei, abordării cazurilor în comisiile multidisciplinare și datorită programelor de check up și de follow-up extrem de laborioase. Iar nu în ultimul rând, este important de precizat că diagnosticul de precizie în cancer se stabilește doar în urma biopsiei.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare