Despre succesul FIV în cazurile complexe de infertilitate

Despre succesul FIV în cazurile complexe de infertilitate

Pentru unele cupluri, apariția unui copil este ceva cât se poate de ușor și natural, în timp ce pentru altele obținerea unei sarcini se transformă într-o experiență copleșitoare. Vârsta maternă avansată, eșecuri repetate ale FIV, avorturi spontane recurente, infertilitatea severă a partenerilor masculini, diminuarea rezervei ovariene, problemele de imunitate pot prezenta provocări chiar și pentru reproducerea asistată. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, expert ACIBADEM, este specialist în provocări. Recunoaște că preferă cazurile complicate și folosește unele dintre cele mai moderne tehnici pentru a ajuta inclusiv cupluri de vârste avansate să își țină copiii în brațe. În articolul următorul, Profesorul Ficicioglu ne împărtășește soluțiile FIV de ultimă generație, precum și cazurile sale de succes. 

Doctorul cazurilor dificile care preferă pacienții cu vârste înaintate

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, specialist în fertilitate la Spitalul ACIBADEM Kozyatağı din Turcia, tratează cazuri complicate de infertilitate de mai bine de 30 de ani. „Mulți specialiști din zona FIV preferă pacienții mai tineri pentru că, automat, șansele de succes sunt mai mari. Dar pe mine mă fac să mă simt mai împlinit pacienții care reprezintă cazuri dificile: cu rezerve ovariene diminuate, cu vârstă maternă avansată sau eșecuri anterioare ale FIV”. Profesorul Fıçıcıoğlu a urmat programe științifice și burse în domeniul medicinei reproductive și chirurgia infertilității în Belgia, Marea Britanie și SUA. În prezent, lucrează în Turcia, una dintre destinațiile de top pentru turismul medical din ultimii ani. Cariera sa productivă a adus la viață peste 30.000 de bebeluși pentru cupluri fericite din Turcia, Bulgaria, România, Elveția, Germania, Franța, Olanda, SUA, Marea Britanie, Uzbekistan, Kazahstan, Republica Moldova și multe alte țări. 

Expertiza medicului și disponibilitatea de a aplica tehnici noi

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu afirmă că a visat întotdeauna să devină specialist în medicina reproductivă, deoarece este o zonă foarte deschisă la inovații. În fiecare an sunt dezvoltate noi și noi metode și tehnici. Unele dintre ele se dovedesc a fi utile în timp, în timp ce altele eșuează. Un specialist cu succes în FIV trebuie să fie la curent cu toate noile cercetări și evoluții și să știe cum ar putea contribui acestea la șanse mai bune de sarcină în cazuri complexe. De exemplu: „Dacă ne concentrăm asupra infertilității factorului masculin, putem folosi unele instrumente precum IMSI (selecția microscopică a spermei) sau micro-cipul pentru a selecta cel mai potrivit spermatozoid pentru a fertiliza ovocitul. În cazul reducerii rezervei ovariene, putem face un tratament anterior pentru a crește calitatea și numărul de ovocite, utilizând PRP sau injecția fracției vasculare stromale (SVF) în cortexul ovarian.” În plus, mediul de cultură de înaltă calitate este utilizat pentru a asigura dezvoltarea perfectă a embrionilor. FIV cu PGS (screening genetic) se aplică pentru a selecta embrionul care are cele mai mari șanse de succes, în special la cuplurile cu eșecuri repetate. Uneori, o problemă legată de imunologie duce la eșecuri recurente ale FIV; în aceste cazuri, unele medicamente orale sau vaccinarea limfocitară ar putea oferi o soluție. Multe instrumente noi sunt disponibile pentru fiecare etapă a procesului de FIV, iar aplicarea lor cu succes depinde de cunoștințele și intuiția specialistului în fertilitate.

Servicii avansate de laborator

Tratamentul de succes al fertilității necesită expertiză ridicată și muncă în echipă. Medicul de fertilitate este cel care stabilește protocoalele de tratament, monitorizează pacienții și recuperează ovocitele. Dar apoi vine embriologul să fertilizeze cele mai bune ovule și celule de spermă, să crească și să hrănească embrionii și să efectueze toate procedurile de laborator necesare înainte de etapa de transfer a embrionului. Profesorul Cem Fıçıcıoğlu descrie laboratorul de embrioni ca fiind „bucătăria medicinei” în timpul procedurilor de FIV, care, împreună cu expertiza medicului, sunt la fel de importante pentru rezultat. El spune: „Tehnologia și calificarea embriologilor care gestionează toate aceste proceduri, personalizează tratamentul și îl monitorizează foarte atent sunt un factor cheie al succesului”.

La ACIBADEM, de exemplu, laboratorul embriologic se bucură de prezența unora dintre cei mai străluciți specialiști în acest domeniu, echipați cu tehnologie de ultimă generație, care lucrează în mod obișnuit cu cazuri de infertilitate complicate din întreaga lume. Au la dispoziție toată și cea mai nouă tehnologie care contribuie la șansele de succes. Embrionii pot fi dezvoltați și monitorizați folosind un embrioscop. Acesta este un fel de incubator care oferă cele mai bune condiții pentru dezvoltarea embrionilor, în timp ce embrionii sunt observați cu o cameră încorporată, fără a fi nevoie să-i scoată în condiții normale de cameră. Dispozitivul micromanipulator este utilizat pentru tehnici care necesită o precizie ridicată, cum ar fi eclozarea asistată (AHA), diagnosticul genetic preimplantator (PGD) sau injecția intracitoplasmatică a spermei (ICSI). Toate acestea sunt instrumente care îmbunătățesc șansele de sarcină.

Abordarea și tratamentul individuale

„Fiecare pacient are propria sa poveste. Fiecare caz de fertilitate are propriile provocări, iar protocolul de tratament al unei persoane este adesea foarte diferit de cel al altuia, chiar dacă au aceeași vârstă”, potrivit Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu. De aceea, abordarea terapiei individuale de la diagnostic la tratament este de o importanță crucială. De exemplu, aproape 20% dintre pacienți au așa-numita „infertilitate inexplicabilă”. „Înseamnă că nu am găsit niciun motiv care să ducă la infertilitate”, explică Profesorul Fıçıcıoğlu. Pentru acest grup de pacienți, există încă o varietate de opțiuni: dacă femeia are vârsta sub 35 sau 36 de ani, cu o rezervă ovariană bună și partenerul ei are un număr bun de spermatozoizi, atunci le recomandăm să facă inseminare intrauterină (IUI). Dar dacă vârsta femeii depășește 36 de ani, durata infertilității este mai mare de 6 ani, iar numărul de spermatozoizi este scăzut, atunci recomandăm imediat procedura FIV.” O poveste din viața reală ilustrează modul în care tehnicile noi, excelența în laborator și abordarea personală se dovedesc a fi instrumentele sigure pentru succes. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu de la ACIBADEM Healthcare Group ne împărtășește unul dintre cazurile sale recente: „Pacienta avea 46 de ani, iar cuplul avusese deja cinci eșecuri de FIV. Când am văzut-o, rezerva ovariană era cu adevărat diminuată. La început, am efectuat injecția fracției vasculare stromale pentru a stimula ovulele. Apoi am început o procedură de FIV, personalizată, cu PGS. Am transferat un embrion normal și a rămas însărcinată. Săptămâna trecută am aflat că are un băiat. Acest lucru este cu adevărat fantastic, având în vedere grupa de vârstă: un copil sănătos din propriile sale ovule. Vești bune!”. 

Pentru detalii despre consultațiile la Profesorul Ficicioglu sau solicitarea unei a doua opinii medicale ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare