Despre șansele pacienților de peste 40 de ani care apelează la FIV, cu un expert care nu mai spune niciodată „imposibil”

Despre șansele pacienților de peste 40 de ani care apelează la FIV, cu un expert care nu mai spune niciodată „imposibil”

Problemele de fertilitate afectează în medie 10 – 15% din totalul cuplurilor. Este recomandat să vă adresați unui medic atunci când încercați în mod regulat, de cel puțin un an, să concepeți un copil, în cazul în care femeia are vârsta sub 35 de ani. Dacă partenera are peste 35 de ani, atunci încercările nereușite timp de 6 luni sunt suficiente pentru a consulta un specialist pentru unele teste și evaluări. Recent, pacienții cu vârsta peste 40 de ani au devenit grupul predominant de candidați pentru fertilizare in vitro (FIV). Prof. Ercan Baștu, specialist în infertilitate la Spitalul ACIBADEM Fulya din Istanbul, Turcia, explică: „De exemplu, luna trecută, jumătate dintre pacienții mei aveau peste 40 de ani. O mulțime de femei amână sarcina și de aceea nu au un copil. Cu siguranță este mai greu pentru ele să reușească, deoarece găsirea ovocitelor în numărul potrivit și de bună calitate nu este atât de ușoară ca la o femeie mai tânără. ”

Abordare holistică a tratamentului infertilității

Reproducerea asistată cu succes necesită o bună înțelegere a condițiilor de sănătate care împiedică sarcina. Acesta este motivul pentru care o abordare cuprinzătoare este crucială, afirmă prof. Ercan Bastu, a cărui carieră impresionantă include un masterclass în embriologie clinică la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, masterclass avansat de endoscopie la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, precum și unele cercetări științifice la Universitatea Harvard din SUA.

Motivul pentru care FIV eșuează uneori nu poate fi cunoscut în toate cazurile, dar testele suplimentare și modificarea tipului de tratament ar putea ajuta la îmbunătățirea rezultatelor. Uneori, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală care să permită conceperea, spune expertul FIV care oferă tratament complex pentru infertilitate, inclusiv chirurgii endoscopice, pacienților din întreaga lume. Endometrioza, trompele uterine blocate, miomele și anomaliile uterului care trebuie corectate cu histeroscopie sunt câteva exemple de afecțiuni care necesită o intervenție chirurgicală corectă. Cu un tratament adecvat, aceste paciente pot fi chiar capabile să conceapă natural, fără reproducere asistată. În zilele noastre, tehnicile laparoscopice și intervențiile chirurgicale asistate de roboți fac operațiile mai sigure ca niciodată.

Ce ne face să spunem că o clinică e ”bună pentru FIV”?

Calitatea serviciilor și confortul pacienților sunt condițiile esențiale pentru succesul FIV, spune prof. Ercan Bastu. „Asigurăm o bună calitate a serviciilor, acesta este principalul atu. Suntem o clinică modernă și avem o mulțime de cercetări despre infertilitate. Avem cele mai noi tehnologii în laboratorul nostru și suntem mereu la curent cu cele mai noi evoluții în medicină: le putem cumpăra, apoi folosi. Fiecare descoperire în Europa sau SUA ne este la îndemână. Ieri am publicat un articol în revista „Infertilitate și sterilitate”, care are cel mai mare impact printre publicațiile științifice. Asta înseamnă că am cunoștințe medicale solide și la fel și colegii mei. Rata noastră de succes este similară și poate mai mare în comparație cu alte țări. Acesta este motivul pentru care pacienții sunt de obicei mulțumiți de tratamentul lor la noi.”

Specialistul în infertilitate explică că ratele de succes depind de mulți factori, în special de vârstă. De exemplu, când există un blastocist sau un embrion din ziua 5 cu o genetică bună, există 60 – 70% șanse de sarcină. Cu toate acestea, e dificil să existe un blastocist de calitate la femeile de peste 40 de ani și, în acest caz, rata sarcinii scade la 30-40% pentru această grupă de vârstă.

Și totuși, ceea ce îi face pe pacienți mulțumiți este că li se răspunde detaliat la întrebările lor și se simtă confortabil chiar departe de casă în timpul tratamentului. La ACIBADEM, călătoria lor începe cu o conversație detaliată – fie în engleză, fie în altă limbă maternă, cu ajutorul unui traducător experimentat. Apoi, se efectuează o ecografie, se evaluează rezultatele testelor și se prezintă o foaie de parcurs pentru tratament și se oferă explicații pacienților. În timpul tratamentului, cuplurile pot adresa întrebări direct medicului, care, de obicei, oferă numărul de telefon pacienților, pentru confort.

FIV – o poveste cu happy end

Prof. Dr. Ercan Bastu are sute de povești fericite în carieră, dar de una dintre ele își amintește cel mai clar – spune că i-a schimbat abordarea față de pacienți, o dată pentru totdeauna.

„Au venit la mine atât de triști, aproape plângând și mi-au spus că vor un copil. Femeia avea 46 de ani, așa că i-am spus: nu pot face o procedură FIV pentru tine, este aproape imposibil, nu-ți pierde timpul și banii. Atunci femeia mi-a spus că aveau un băiat, de 19 ani, pe care l-au pierdut acum 2 luni. Întotdeauna și-a dorit un frate sau o soră și voiau să încerce, chiar dacă nu aveau nicio șansă. Am spus: bine, dacă îți înțelegi șansele, încercăm. Femeia a avut doar un ovocit și l-am prelevat. În aceeași zi, bărbatul a trebuit să dea spermă, dar nu a putut, deoarece după moartea băiatului său a început să bea. Aveam nevoie să înghețăm ovocitul. Femeia a venit din nou 2 luni mai târziu și mi-a spus că vrea să încerce din nou. Am obținut 2 ovocite, dar de data aceasta calitatea lor nu a fost bună. Două luni mai târziu a venit din nou, avea 47 de ani. A insistat să încerce din nou și am încercat. De această dată am avut 2 ovocite și l-am luat pe cel pe care l-am înghețat prima dată. Bărbatul a reușit să dea spermă de această dată. Am avut un embrion cu o calitate medie. Am făcut transferul și a rămas însărcinată. Acum două luni a născut un băiat. Și uitați-vă la imaginile de deasupra biroului meu – nu există poze ale pacienților, doar una, cu acest băiețel. Acum, nu mai spun niciodată „imposibil”: dacă unii spun că vor să încerce, începem împreună să încercăm. Un ovocit este totuși un ovocit, poate ajuta.”

Pentru detalii despre consultațiile la Profesorul Baștu sau solicitarea unei a doua opinii medicale ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare