Cum se tratează cancerul de sân la Institutul Senologic ACIBADEM

Cum se tratează cancerul de sân la Institutul Senologic ACIBADEM

Tratamente inovatoare, radioterapia în doză unică, rolul robotului Da Vinci, studii științifice în desfășurare

Aproape 3.000 de pacienți din peste 20 de țări au ales în ultimii 5 ani ACIBADEM pentru tratamente împotriva cancerului de sân. Un caz dintre aceste câteva mii este, cu siguranță, aparte. O femeie de 41 de ani a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 2 în a 33-a săptămână de sarcină. După o evaluare amănunțită atât a mamei, cât și a fătului, un consiliu multidisciplinar a elaborat un plan de tratament și a început o schemă de chimioterapie înainte de naștere. Trei săptămâni mai târziu, pacienta a născut un copil sănătos și trei luni după aceea, tumora ei a fost complet îndepărtată prin intervenția chirurgicală care a permis păstrarea sânilor. Astăzi, femeia nu mai are cancer și este mama fericită a doi copii. Cum a fost posibil acest caz, cum să se vindeci o pacientă însărcinată de cancer fără a afecta copilul? Cel mai în măsură să răspundă este Prof. Dr. Cihan Uras, un chirurg cunoscut pentru tratamentul cancerului de sân din Turcia, a cărui echipă a conceput și efectuat tratamentul de succes. După mai bine de 30 de ani de experiență și fiind printre primii care aplică noile tehnici în tratamentul chirurgical, Profesorul Cihan Uras conduce Institutul de Cercetare Senologică ACIBADEM care a fost înființat pentru a efectua studii și investigații care aduc contribuții la senologie – știința bolilor care afectează sânul. Un caz ca cel prezentat mai sus poate fi rezolvat cu bine în doar câteva clinici din întreaga lume: cele care au o experiență extinsă și aplică o abordare multidisciplinară pentru a obține un tratament eficient. De altfel, Profesorul Uras spune că “abordarea multidisciplinară”, adică munca în echipă a experților joacă un rol crucial în astfel de cazuri. 

Pașii tratamentului sunt extrem de importanți

Femeia însărcinată de 41 de ani, diagnosticată cu cancer de sân, a beneficiat de o nouă opțiune de tratament, folosind chimioterapie înainte de operație. „Evităm în special începerea tratamentului cu intervenții chirurgicale în tumorile de stadiul 2 și mai mari, care sunt denumite cancer de sân local avansat”, spune prof. Cihan Uras. În aceste cazuri, probele din tumoare sunt colectate și analizate, iar tratamentul medicamentos este determinat în conformitate cu structura biologică a celulelor canceroase. Prof. Uras explică: „Unul dintre avantajele de a începe cu tratamentul medicamentos, care este chimioterapia, este posibilitatea ca natura procedurii chirurgicale care trebuie aplicată să se poată schimba în bine. De exemplu, intervenția chirurgicală pe un pacient cu cancer mamar local avansat, care implică și zona axilei, necesită eliminarea tuturor glandelor limfatice. Cu toate acestea, chimioterapia poate elimina cancerul din glande în stadiile incipiente ale bolii. Acest lucru ne permite să încercăm metoda în stadiu incipient de eliminare a unei probe de glandă pentru analiză. Dacă se dovedește că celulele canceroase sunt complet eliminate din probă, alegem să nu îndepărtăm toate glandele limfatice. Astfel, eliminăm complet riscul dezvoltării limfedemului în etapele ulterioare ale vieții pentru pacient. Aceasta este una dintre cele mai importante inovații din ultimii 3 sau 4 ani. ”

Între eforturile pentru salvarea sânilor și mastectomia realizată de robotul Da Vinci

Cancerul de sân este probabil cea mai ”feminină” dintre toate bolile, afectând însăși esența unei femei, imaginea corpului și emoțiile ei. „Prima noastră alegere este întotdeauna operația de conservare a sânilor”, spune prof. Cihan Uras. În chirurgia de protecție a sânului, țesutul tumoral este excizat cu aproximativ 1-2 cm de țesut normal al sânului în jurul său. Chirurgul explică: „Preferăm să salvăm sânul prin îndepărtarea doar a părții canceroase și a tumorii și apoi aplicăm chirurgie oncoplastică, care este o metodă care combină conceptele de chirurgie a cancerului și chirurgie plastică, pentru a ne asigura că sânul va fi lăsat într-o stare care este cosmetic satisfăcătoare pentru pacientă. ”În unele cazuri, îndepărtarea întregului țesut mamar nu poate fi evitată. Acestea nu sunt neapărat doar cazuri avansate de cancer. De exemplu, îndepărtarea totală este necesară atunci când sunt detectate mai multe tumori la diferite locuri ale sânului, chiar dacă cancerul nu este în stadiu avansat. „Aplicăm două metode pentru a îndepărta întregul sân în timp ce scutim mamelonul, zona care îl înconjoară și pielea”, subliniază prof. Cihan Uras. Operația se poate face folosind fie tehnici convenționale, fie endoscopice. Cea mai recentă realizare în acest domeniu este utilizarea sistemului robotizat Da Vinci pentru mastectomie, care nu implică nicio incizie pe sân. Prof. Uras explică: „Suntem capabili să îndepărtăm întregul țesut mamar printr-o mică incizie în axilă. Aceasta este urmată de plasarea protezelor prin aceeași incizie de către un chirurg plastic. Ne permite să efectuăm o operație care dă rezultate cosmetice mult mai bune, deoarece nu există incizii pe sân și este ușor posibil să ascundem incizia sub braț”. Operația de cancer de sân din secolul al XXI-lea implică tratament medical și estetic efectuat simultan: „Este posibil pentru noi să reconstituim țesutul mamar în cazurile în care îndepărtăm întregul sân. Aceasta este ceea ce preferăm, în orice caz. Mai degrabă decât întârzierea reconstrucției mamare, preferăm să efectuăm procedura în același timp cu îndepărtarea sânului”. Prof. Cihan Uras adaugă că pentru reconstrucție pot fi utilizate proteze mamare sau țesuturile proprii ale pacientei.

Evoluția tratamentului cu radiații până la o radioterapie cu doză unică

Radioterapia, care este utilizată pentru distrugerea celulelor canceroase, s-a schimbat dramatic în ultimii ani, oferind noi tehnici și modalități. Una dintre cele mai recente opțiuni este aplicarea unei doze unice de radioterapie în timpul tratamentului chirurgical al cancerului de sân (IORT), în țesutul tumoral în sine. Este aplicată de un dispozitiv robotizat special care implică o placă de plumb plasată peste regiunea țintă pe peretele toracic în timpul radioterapiei. Dispozitivul se concentrează și se blochează pe țintă, permițând doar țesutului mamar vizat să primească radiații, protejând restul corpului și organelor de efectele radioterapiei. Se folosește de obicei la pacientele cu vârsta peste 50 de ani, cu tumori având o structură biologică care nu necesită chimioterapie. Această metodă, denumită radioterapie intraoperatorie, este utilizată și în alt scop, spune prof. Cihan Uras: „Radioterapia standard implică iradierea întregului sân la pacientele supuse unei intervenții chirurgicale de salvare a sânilor, urmată de iradiere cu doze mari a tumorii zonă pentru 8 sesiuni. Radioterapia intraoperatorie reduce cele 8 sesiuni de aplicare la o singură aplicare în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru permite o aplicare cu o singură doză care se efectuează în timp ce se protejează restul corpului pentru a elimina necesitatea supunerii pacientului la radioterapie cu doze mari de 8 ori. O iradiere scurtă a întregului sân completează procedura cu doză unică și ne permite să terminăm un tratament lung într-un timp mult mai scurt.”

Pentru detalii despre consultațiile la Profesorul Cihan Uras sau solicitarea unei a doua opinii medicale pentru cancerul de sân ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare