Cum revoluționează chirurgia robotică operațiile de cancer de sân?

Cum revoluționează chirurgia robotică operațiile de cancer de sân?

Cancerul de sân este, la nivel global, printre cele mai frecvente tipuri de cancer – statisticile ne spun că una din opt femei este diagnosticată cu această maladie. Iar încercările grele prin care trec pacientele nu se încheie deseori după tratament și operație – o traumă majoră o reprezintă aspectul estetic postoperator. Medicina a evoluat însă și oferă acum soluții pentru aceste situații delicate. Profesorul Cihan Uras, chirurg la Spitalul ACIBADEM Maslak ne vorbește în materialul următor despre progresul incredibil făcut cu ajutor chirurgiei robotice care permite ca o incizie axilară de 5 cm să fie suficientă pentru operații chirurgicale fără cicatrice.

Mastectomia asistată de roboți, disponibilă la ACIBADEM

Adesea, bătălia pacientelor cu acest diagnostic nu se termină după operația care îndepărtează tumora sau după terapiile recomandate de comisia oncologică. Intervențiile chirurgicale pot lăsa urme care creează probleme psihologice și complică procesul de vindecare. Dar acest lucru se schimbă încet în medicină când experții primesc în ajutor tehnologii uluitoare. „Dacă îndepărtarea totală a sânului este inevitabilă, colaborăm cu chirurgul plastician pentru a efectua operații de reconstrucție simultan pentru a îmbunătăți astfel aspectul estetic. Deși cele mai recente tehnologii permit reconstrucția sânului care arată ca un sân aproape natural, procedura de mastectomie lăsa urme, cicatrici, foarte vizibile, deoarece necesită incizii mari. În căutarea unei soluții la această problemă, lumea medicinii a optat pentru cea mai avansată modalitate chirurgicală, și anume chirurgia robotizată, și a obținut un mare succes. În prezent, există puține centre la nivel mondial care utilizează roboți în procedura de mastectomie pentru pacientele cu cancer de sân. Sunt primul chirurg din Turcia care a efectuat o astfel de mastectomie asistată de robot, cu prezervarea mameloanelor”, spune profesorul Cihan Uras, chirurg la Departamentul de Chirurgie Generală din Spitalul Acıbadem Maslak, care este și șeful Institutului de Cercetare al Universității Acıbadem de Senologie. Profesorul Uras adaugă că acum este posibil ca 2 din 3 paciente să se păstreze sânii datorită opțiunilor tot mai dezvoltate de diagnostic precoce și a tratament.

Lista de beneficii e mult mai lungă

În chirurgia convențională, metoda mastectomiei lasă cicatrici vizibile, pentru că se efectuează incizii mari. Chirurgia robotică, în schimb, nu lasă nicio cicatrice după operație, deoarece este efectuată printr-o incizie axilară de 5 cm. Mai mult decât atât, operația este realizată mult mai precis, deoarece robotul mărește locul chirurgical de 12 ori. Prof. Cihan Uras subliniază faptul că riscul formării tumorii este, prin urmare, redus semnificativ. „Două camere de înaltă definiție din fibră optică transmit imaginea mărită (min. 12x), tridimensională a locului operației către consolă. Astfel, putem obține o imagine foarte detaliată și clară a zonei. Mai mult, instrumentele robotice care se pot roti cu 540 de grade pe propria axa pot ajunge oriunde. Ca urmare, tehnologia le oferă medicilor o mai mare flexibilitate în comparație cu chirurgia deschisă. Această operație oferă avantaje foarte importante în ceea ce privește intervenția chirurgicală și convalescența postoperatorie, întrucât fiecare etapă a procedurii este efectuată foarte precis ”, explică Profesorul Uras. Așadar, chirurgia robotică oferă beneficii uriașe nu numai pentru medic, ci și pentru pacient. Hemostaza extrem de eficientă, risc mai mic de infecție, durere postoperatorie mai scăzută, ședere mai scurtă în spital, fără cicatrici pe pielea sânului, recuperare mai rapidă și reluarea activităților de zi cu zi, precum și capacitatea de a începe rapid radioterapia și chimioterapia post-operatorie sunt unele dintre beneficiile oferite de chirurgia robotizată.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare