Cum arată viitorul FIV, în care inteligența artificială și celulele stem vor învinge infertilitatea

Cum arată viitorul FIV, în care inteligența artificială și celulele stem vor învinge infertilitatea

Inteligența artificială (AI) va decide ce embrion are un potențial de implantare, iar celulele stem ar putea ajuta rezerva ovariană

Imaginați-vă un viitor în care sistemul reproductiv uman poate fi repornit de celulele stem, iar tratamentul infertilității poate fi ajutat de Inteligența Artificială pentru a asigura succesul sarcinii pentru cuplurile care nu reușesc să conceapă în mod natural. Aceste scenarii SF sunt aproape realitate în unele dintre cele mai bune centre de reproducere asistată din întreaga lume, spune profesorul dr. Ercan Baștu, specialist în infertilitate la Spitalul ACIBADEM Fulya din Istanbul, Turcia. În lumea modernă, în care familiile au tendința de a amâna să fie părinți până la îndeplinirea obiectivelor personale sau profesionale, sunt dezvoltate soluții medicale pentru a răspunde nevoilor lor în schimbare.

Tehnici noi, care să susțină procedurile FIV

Tehnologia vine deja în ajutorul dispozitivelor moderne, precum embrioscopul care permite urmărirea dezvoltării și calității embrionilor. Totodată, testele genetice (PGD) permit evaluarea geneticii embrionilor și identificarea oricăror anomalii care ar împiedica o sarcină de succes.

O nouă opțiune de tratament este disponibilă chiar și pentru bărbații care nu au celule spermatice mature – o afecțiune numită azoospermie, care a fost anterior asociată cu puține sau nicio șansă de succes în tratamentul cu FIV. O tehnică avansată numită ROSI ajută la activarea spermatozoizilor cu stimulare electrică, explică prof. dr. Ercan Baștu care este printre primii care aplică noua metodă la ACIBADEM. „Pentru femeile care nu au suficientă rezervă ovariană pentru tratament, putem utiliza noi modalități de tratament pentru a obține ovocite de bună calitate, cum ar fi plasmele bogate în plachete (PRP) sau celulele stem. În prezent lucrăm la obținerea aprobării de la Ministerul Sănătății pentru celulele stem”, adaugă expertul în fertilitate.

Dar viitorul? Profesorul Baștu oferă câteva informații prețioase: „Inteligența artificială (AI) este un subiect foarte fierbinte și avem unele cercetări în acest domeniu, deoarece AI ne va ajuta să decidem care embrion are un potențial de implantare, care embrion este de bună calitate și va foarte rapid și… la obiect. Vom avea, de asemenea, teste diagnostice noi pentru starea cromozomilor embrionilor, fără să atingem sau să afectăm embrionul. Vom preleva cultură embrionară și o vom analiza. În viitor, vom înțelege detaliat interstiția dintre endometru și embrion, în special pentru a descifra situația lor genetică în interacțiunea moleculară și să putem ajuta la stabilirea unei legături bune între embrion și endometru. Cred că viitorul acesta se apropie cu pași repezi.”

Cariera impresionantă a Profesorului Ercan Baștu include un masterclass în embriologie clinică la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, un masterclass avansat de endoscopie la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, precum și unele cercetări științifice la Universitatea Harvard din SUA.

Pentru detalii despre consultațiile la Profesorul Baștu sau solicitarea unei a doua opinii medicale ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare