Cum afectează coronavirusul pacienții cu boli de inimă?

Cum afectează coronavirusul pacienții cu boli de inimă?

Printre bolile cronice incluse în grupul de risc în ceea ce privește coronavirusul se numără și bolile cardiovasculare. Cum afectează Covid-19 acești pacienți și care sunt simptomele? Toate detaliile mai jos, în articolul semnat de Prof. Dr. Sinan Dağdelen, expert ACIBADEM.

Ghid Covid-19 pentru pacienții cardiaci

Coronavirusul a provocat boala Covid-19 care a dus la un focar ce a început din China și s-a răspândit apoi pe tot globul. Vorbim despre un virus similar cu alte virusuri gripale cunoscute. Cu toate acestea, poate fi diferențiat de gripă prin efectele sale. Deoarece, coronavirusul implică, afectează, mai multe organe. Simptomele sunt mai severe în special la vârstnici (cu sistemul imunitar slăbit), și mai ușoare la persoanele tinere. Pe scurt, cu cât sunt mai în vârstă organele, cu atât se protejează mai greu împotriva coronavirusului.

Ce boli cronice fac pacienții mai vulnerabili la virus?

Persoanele peste 60-65 de ani formează grupul cu cel mai mare risc în privința infecției cu coronavirus. Deși boala poate afecta copii și adulți tineri, moartea și afectarea organelor sunt cel mai frecvent observate la vârstnici. Pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet sunt expuși riscului mare. Într-un raport publicat în China, se afirmă că 40% dintre pacienții cu Covid-19 au boli de inimă și 12% sunt diabetici. Conform unei alte cercetări științifice publicate în China, pacienții cu infecție sunt pacienți cu boli cardiovasculare cronice, hipertensiune arterială și diabet. Decesele sunt, de asemenea, cel mai frecvent observate la pacienții cu boli cardiovasculare (10,5%). Urmează pacienții hipertensivi cu 6%.

Simptomele Covid-19 la pacienții cronici

În general, simptomele Covid-19 sunt similare cu infecțiile gripale, și anume oboseală, stare de sfârșeală, stare de rău. Cu toate acestea, boala este diferită de gripă, cu tuse severă, febră ridicată, dificultăți mari de respirație și oboseală extremă. Mai rar, nas care curge sau ochi iritați. Pacienții cu boli cronice de inimă pot prezenta și alte simptome – hipertensiunea arterială anormală poate fi observată la acești pacienți deoarece virusul intră în celule afectând receptorii enzimelor din organism. Prin urmare, apare hipertensiunea. Această afecțiune poate fi mai severă la pacienții cu insuficiență cardiacă. Deoarece complexele imune și febra cauzate de coronavirus agravează starea inflamatorie a organismului, riscul de atac de cord este mai mare la pacienții cu boli cardiovasculare.

Infecția agravează bolile de inimă

Infecția cu noul coronavirus este mult mai severă și durează mai mult la persoanele cu boli cardiace cronice. Bolile de inimă devin mai severe pentru cei infectați. De exemplu, insuficiența cardiacă de clasa a 2-a poate progresa până la clasa 3 și clasa 4. Presiunea arterială nu poate fi controlată și pot apărea tulburările de ritm cardiac.

Pot fi utilizate medicamente pentru hipertensiune?

Relația dintre hipertensiune și coronavirus trebuie investigată. Deoarece, coronavirusul intră în special în celulele pulmonare prin intermediul receptorului angiotensinei. Acest virus începe să-și mențină vitalitatea în celulă pe această cale, iar acest receptor este esențial pentru hipertensiune. Medicamentele pentru tensiune mare sunt agenții antihipertensivi care sunt utilizați cel mai frecvent atât în Turcia, cât și în întreaga lume. Au fost discuții despre creșterea efectului virusului în organism din cauza acestor medicamente. Cu toate acestea, în conformitate cu observațiile American Heart Association și European Heart Network, utilizarea acestui grup de medicamente numite inhibitori ai receptorilor care transformă angiotensina și blocanții receptorilor angiotensinei nu are efect negativ asupra pacienților. Pacienții hipertensivi pot utiliza în siguranță aceste medicamente.

Când trebuie să vadă bolnavii de inimă un medic?

Pacienții cu boli cronice ar trebuie să se prezinte la spital atunci când există o schimbare neașteptată a tensiunii arteriale și a nivelului de glucoză înainte de diagnosticul infecției cu coronavirus. De asemenea, aceștia ar trebui să se consulte cu un medic fără întârziere când își dau seama de dificultăți anormale de respirație și de o stare nefirească de oboseală. De pildă, dacă se simt obosiți de câteva zile, fără să își poată explica această stare, ar trebui să discute cu medicul lor. Pacienții ar trebui să consulte un cardiolog, un internist sau un specialist în boli infecțioase pentru a întreba „Am o infecție virală?” în caz de febră, tuse, debutul al respirației îngreunate.

Cum este afectat tratamentul lor?

Ar trebui să își ia în continuare medicamentele, în special cele pentru bolile de inimă. Pot fi utilizate medicamente pentru colesterol, hipertensiune și boli de inimă. Acest virus poate afecta inima, plămânii, creierul, organele interne și mușchiul cardiac. Când coronavirusul afectează mușchiul cardiac, se observă o inflamație a inimii numită miocardită. Miocardita provoacă probleme precum palpitații, capacitatea slabă de rezistență la efort și oboseală. Cu alte cuvinte, apar mai rapid problemele respiratorii. Numai cardiologul poate spune dacă coronavirusul a ajuns să afecteze inima pacientului. Pe scurt, pacienții cu boli cardiovasculare și hipertensiune arterială trebuie să-și anunțe medicii de familie sau un cardiolog în caz de simptome anormale.

Cum se pot proteja cardiacii de coronavirus?

  • Mai ales persoanele peste 60-65 de ani trebuie să evite locurile aglomerate.
  • Nu trebuie să stea la mai puțin de 5 metri distanță de persoanele cu simptome de gripă.
  • Ar trebui să bea multă apă.
  • Ar trebui să mănânce sănătos.
  • Trebuie să evite oboseala fizică și psihică și să doarmă bine.
  • Sistemul imunitar ar trebui întărit.
  • Nu trebuie să meargă în locuri aglomerate decât dacă se impune strict.
  • Când trebuie să se afle în locuri aglomerate, ar trebui să folosească mănuși și mască. Mănușile trebuie aruncate imediat după utilizare, mai ales după ce sunt folosite în spații publice precum metroul. Nu ar trebui să atingă apoi cu ele telefoanele mobile sau obiectele de zi cu zi.
  • În cazul unor simptome neobișnuite, trebuie să se consulte cu un medic.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare