Conf. Prof. Faruk Abike, expert ACIBADEM în chirurgie ginecologică, peste 20 de ani experiență în SUA și Turcia

Conf. Prof. Faruk Abike, expert ACIBADEM în chirurgie ginecologică, peste 20 de ani experiență în SUA și Turcia

Profesorul Faruk Abike, specializat în chirurgia ginecologică și disponibil la spitalul Maslak Acibadem, s-a perfecționat în SUA la Kelly Gynecologic Oncology Center, care face parte din Universitatea Medicală John Hopkins. Acum, Conf. Univ. Prof. Faruk Abike consultă și operează la Istanbul, unde folosește cea mai nouă tehnologie disponibilă pentru intervenții laparoscopice și robotice. Această chirurgie modernă aduce nenumărate beneficii pentru paciente, dar, atenție, de multe ori putem apela la ea doar în stadii incipiente ale cancerelor – pentru stadii avansate sunt recomandate intervenții deschise, iar șansele de vindecare scad considerabil. Profesorul Abike are sfaturi importante pentru sănătatea ginecologică, în textul următor. 

Ați putea să ne spuneți câte ceva despre meseria dvs.? Ce vă place cel mai mult la asta?

Am absolvit Universitatea de Medicină Çukurova și mi-am finalizat rezidențiatul la Ankara. După aceea, am plecat în SUA, Kelly Gynecologic Oncology Center, care face parte din Universitatea Medicală John Hopkins. Am lucrat acolo 2 ani înainte de a mă întoarce în Turcia. Am lucrat la Ankara, de nouă ani sunt la Istanbul și în prezent lucrez la Acibadem Healthcare Group.

Sunt interesat în special de chirurgia ginecologică minim invazivă laparoscopică și endoscopică. De exemplu, 90% din operațiile mele sunt efectuate cu chirurgie laparoscopică. Chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică sunt minim invazive, cu rezultate estetice foarte bune, iar sângerarea este mult mai mică; spitalizarea este foarte scurtă, revenirea la viața profesională este foarte rapidă. Din acest motiv, folosim chirurgie laparoscopică avansată și, dacă este necesar, chirurgie robotică.

Uroginecologia este o altă ramură în ginecologie. Putem efectua terapia incontinenței urinare de stres și, de asemenea, tratamentul chirurgical al prolapsului peretelui vaginal sau tratamentul chirurgical pentru descensul uterului, de obicei folosind și o intervenție chirurgicală laparoscopică.

O altă ramură mare este oncologia ginecologică. În general, folosim chirurgia laparoscopică sau robotică în aproape toate cazurile de cancer. Din păcate, cancerul în stadiu avansat are nevoie de o intervenție chirurgicală deschisă. Acibadem Healthcare Group este un grup foarte mare și înainte de operație putem face chimioterapie sau radioterapie, dacă este necesar. Putem folosi cele mai noi tehnologii, iar după operație putem face radioterapie, chimioterapie, imunoterapie. În general, suntem preocupați de practica medicală, dar și de studiile academice.

Ce boli tratați cel mai des?

În grupul ginecologic – fibrom uterin sau miom uterin, paciente pentru chirurgia laparoscopică a fibromului, miomectomie laparoscopică; endometrioza este o boală foarte frecventă.

În uroginecologie, pot opera ligament sacrospinos și, de asemenea, sacrocolpopexie laparoscopică. Operația de incontinență urinară, de exemplu banda transobturator și TVT – este o operație foarte ușoară și scurtă, și o pot face.

La pacientele oncologice, putem face intervenții chirurgicale laparoscopice sau robotizate în aproape toate cazurile de cancer endometrial. Putem face histerectomie, ooforectomie bilaterală, omentectomie, apendectomie și limfadenectomie pelviană și paraaortică.

Știți că, cancerul de col uterin este o boală foarte frecventă. Dacă evaluarea preoperatorie arată cancerul de col uterin în stadiu incipient, putem folosi o intervenție chirurgicală laparoscopică sau robotică. În stadiul avansat, are nevoie de radioterapie, nu de intervenție chirurgicală.

Un alt caz este cancerul ovarian în stadiu incipient, unde putem folosi laparoscopia sau chirurgia robotică. Într-un stadiu avansat, din păcate, are nevoie de o intervenție chirurgicală deschisă.

Există vreun caz care v-a rămas în minte?

În urmă cu doi ani, pacienta avea 25 de ani: cancer endometrioid ovarian. Am făcut o intervenție chirurgicală laparoscopică care protejează fertilitatea, am scos unul dintre ovare, și am efectuat, de asemenea, limfadenectomie paraaortică pelviană, folosind laparoscopie. Din păcate, stadiul a fost 1C. Din această cauză a avut nevoie și de chimioterapie. Anul trecut s-a căsătorit. Anul acesta am făcut FIV, iar săptămâna trecută i-am născut copilul. Acum are 27 de ani. Sunt atât de fericit!

Care sfat le-ați da femeilor pentru sănătate?

Diagnosticul tardiv este, din păcate, mult mai dificil de tratat. De aceea, screeningul și examenul ginecologic anual sunt foarte importante. Fiți atente la anumite semne, cum ar fi sângerări anormale, menstruații neregulate, dureri pelvine și scurgeri vaginale, durere sau sângerare după actul sexual, balonare gastro-intestinală. Fiți atente și veniți imediat la medic!

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare