Conf. Dr. Gamze Erfan: cauze și soluții pentru melanomul malign

Conf. Dr. Gamze Erfan: cauze și soluții pentru melanomul malign

La ora actuală, sezonul de plajă și de expunere la soare nu se mai rezumă doar la 3 luni: călătorim mai des, asistăm la schimbări climatice, tot mai multe persoane merg la schi, până în luna mai, conducem frecvent mașina pe caniculă. Astfel, devenim tot mai expuși la ultraviolete, unul dintre factorii de risc cei mai importanți pentru cancerul de piele. Există mai multe tipuri, dar cel mai periculos este melanomul. Conf. dr. Gamze Erfan, dermatolog în cadrul ACIBADEM, descrie pe larg condițiile în care poate apărea melanomul.

“În ultima perioadă, a fost pus în evidență un factor de risc important: sexul. Mult timp s-a crezut că femeile și bărbații sunt în aceeași măsură vizați de riscul de cancer. Dar astăzi, știm că bărbații au un risc mai crescut de a face melanom față de femei. În continuare, cel mai important factor de risc rămâne expunerea la soare, razele ultraviolete fiind foarte puternice și agresive pentru piele. Acestea sunt extrem de periculoase mai ales în copilărie, iar riscul de cancer sociat cu arsurile cauzate de expunerea la soare, cu eritemul care durează mai mult de 3 zile, crește de 7, 5 ori și îl depășește pe cel dat de moștenirea genetică. E de ajuns o singură expunere de acest fel în copilărie pentru a avea un risc crescut de melanom. Dacă un adult face melanom, și copiii acestuia au un risc, dar mult mai mic decât cel dat de expunerea la ultraviolete. De asemenea, există anumite mutații genetice, cele de tip CDKN2A, care pot fi asociate cu melanomul, dar și cu alte tipuri de cancer precum cel pancreatic. Însă procentul persoanelor care fac melanom și au aceste mutații este mic, de 1-2 la sută. Alți factori de risc sunt imunosupresia ca urmare a unor terapii sau afecțiuni. De asemenea, contează tipul de piele, răspunsul tegumentului la expunerea la soare, precum înroșirea cu sau fără bronzare. Există 6 fenotipuri pentru piele, iar pielea albă fenotip 1 sau 2, care se înroșește, fără să se bronzeze, este un factor de risc crescut pentru melanom”, afirmă conf. dr. Gamze Erfan, dermatolog ACIBADEM.

În acest context, folosirea cremelor cu factor de protecție nu este opțională: orice persoană cu piele deschisă la culoare ar trebui să aplice produse cu SPF, atât vara, cât și iarna. În plus, ideale sunt cosmeticele precum cremele de zi și fondul de ten care au factor de protecție. O atenție sporită trebuie acordată copiilor.

“Cremele cu SPF protejează și ar trebui folosite atât vara, cât și iarna. Acestea nu se recomandă doar pe plajă sau la schi, ci în fiecare zi, în ritualul de îngrijire a pielii. Unii cercetători spun că poate apărea un deficit de vitamina D dacă se folosesc creme cu SPF. Dar eu vin și spun că mai bine reducem riscul de melanom prin SPF și luăm suplimente cu vitamina D. Așa că produsele cu SPF sunt esențiale, mai ales pentru copii. Eu recomand părinților să nu expună deloc copiii la soare până la vârsta de 1 an. Până la 5 ani, copiii trebuie protejați cu creme și îmbrăcăminte adecvată, iar adulții, vor folosi creme toată viață”, recomandă specialistul dermatolog de top din cadrul ACIBADEM.

Mai mult decât atât, specialiștii insistă asupra unui gest banal pe care ar trebui să-l facă oricine, periodic. Acesta ar putea salva sănătatea și chiar viața.

“Eu recomand o automonitorizare lunară. Le recomand pacienților mei să-și analizeze pielea de pe tot corpul în oglindă, iar orice pată, leziune, modificare care nu trece trebuie semnalate unui dermatolog. Pe lângă aceasta, se recomandă consultul dermatologic anual. Lumea află frecvent informații despre cancerul de sân, despre cel de prostată, și apelează la mamografii, la evaluarea PSA (antigenul specific prostatic). Dar ar trebui să știe și faptul că între 20 și 35 de ani, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în SUA este melanomul. Este un tip de cancer foarte grav care apare în special la vârstă tânără. Așa că nu trebuie ratate autoexaminarea periodică, vizita anuală la dermatolog, de două ori pe an ar fi ideal. Dacă există factori de risc, se fac dermatoscopie și follow-up-ul digital. Dacă există situații aparte precum un număr mai mare de 100 de alunițe pe corp sau mai mult de 5 nevi atipici, dacă există un istoric de melanom, un istoric familial de melanom sau o expunere masivă la soare în copilărie, atunci vizitele la dermatolog trebuie să fie mai frecvente. De exemplu, sunt pacienți pe care îi văd prima oară și îi chem înapoi la 3 luni și apoi la un an. Aceasta pentru că pot exista și forme de melanom care se dezvoltă mai repede decât altele. Și după ce evaluez pacientul și tipul de nevi (aceștia diferă de la un pacient la altul), decid ce facem în continuare și cât de des trebuie să revină la control. Pentru pacienții din grupurile de risc, evaluările se pot face la 3 sau 6 luni în loc de un an”, concluzionează specialistul.

Așadar, folosiți creme cu factor de protecție, analizați-vă periodic pielea și mergeți o dată pe an la dermatolog, cu atât mai mult cu cât v-ați expus masiv la soare în copilărie și ați făcut arsuri. Doar așa specialiști pot depista un cancer la debut și-l pot trata cu succes.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare