Chirurgie toracică video-asistată (VATS) uniportal: Operația de cancer pulmonar cel mai puțin invazivă

Chirurgie toracică video-asistată (VATS) uniportal: Operația de cancer pulmonar cel mai puțin invazivă

Chirurgia pulmonară nu necesită întotdeauna incizii lungi, cicatrici mari și dureri postoperatorii intense. Astăzi, tehnicile minim invazive pot oferi aceleași rezultate cu un confort mai bun pentru pacient. Una dintre cele mai recente evoluții în acest domeniu este chirurgia toracică asistată video (VATS) uniportal: o nouă abordare care permite ca și operațiile pulmonare majore să fie efectuate printr-o singură incizie mică. Această metodă necesită o echipă cu experiență și tehnologie medicală avansată. Prin urmare, se efectuează într-un număr limitat de centre medicale din întreaga lume, cu chirurgi special pregătiți.
Profesorul Dr. Semih Halezeroğlu și echipa sa au fost primii din Turcia care au aplicat VATS cu un singur port pentru tratamentul cancerului pulmonar, cu ani în urmă. Prof. Halezeroğlu, care face chirurgie oncologică de 35 de ani și lucrează la Spitalul Acibadem Maslak din 2009, ne-a oferit informații utile despre cele mai recente metode în chirurgia pulmonară, procedura VATS uniportală, avantajele acesteia și cine este eligibil pentru tratamentul prin tehnici minim invazive.

Când este necesară operația pulmonară?

Diverse afecțiuni pot necesita intervenții chirurgicale la plămâni, inclusiv leziuni, infecții și cancer pulmonar. Prof. dr. Semih Halezeroğlu spune că tratează adesea pacienți care suferă de cancer pulmonar, tumori și chisturi mediastinale, boli pleurale maligne, mezoteliom, malignități ale peretelui toracic, boli pulmonare congenitale la copii, tulburări diafragmatice, boli pulmonare inflamatorii. Cu toate acestea, 80% din munca lui se concentrează pe afecțiunile maligne, cu focus pe cancerul pulmonar și metastazele pulmonare. Chirurgia cancerului pulmonar implică, de obicei, îndepărtarea părții plămânului care conține cancer. Aceasta se numește rezecție pulmonară și poate fi efectuată fie prin operație deschisă, fie închisă.

Ce tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancer pulmonar există?

Domeniul de aplicare a chirurgiei pulmonare depinde de dimensiunea și localizarea tumorii. Poate varia de la îndepărtarea unei mici bucăți care se numește rezecție Wedge, prin excizia unui lob pulmonar numit lobectomie, până la îndepărtarea întregului plămân numită pneumonectomie. În trecut, operația de rezecție pulmonară necesita o incizie lungă prin coaste sau pe sân, rezultând șanse mari de complicații și o perioadă lungă de recuperare. În zilele noastre, majoritatea operațiilor pot fi efectuate prin tehnici minim invazive. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu explică diferența: „Intervenția chirurgicală deschisă numită toracotomie necesită o incizie mare prin coaste. VATS standard se efectuează prin trei incizii mai mici. Chirurgia toracică robotizată necesită 4 incizii în piept. Cu VATS uniportal există o singură incizie, iar prin această tăietură se realizează întreaga procedură. La nivel global, ne îndreptăm către această procedură ca fiind una standard.” Profesorul Halezeroğlu adaugă că din cele 258 de operații pe care le-a efectuat cu echipa sa în 2021, 211 – adică 82% – au fost operații VATS uniportale. Este cea mai avansată tehnică folosită astăzi în chirurgia cancerului pulmonar.

Ce este VATS și Uniportal VATS?

VATS este abrevierea pentru Chirurgie Toracică Video-Asistată. În loc să deschidă pieptul, chirurgul toracic face trei incizii mici pentru a introduce o cameră miniaturală și instrumente. Zona chirurgicală este observată pe un ecran. Uniportal VATS înseamnă că intervenția chirurgicală se efectuează printr-o singură incizie. Aceasta este o intervenție chirurgicală minim invazivă, total închisă și este recomandată la nivel global pentru pacienții cu cancer pulmonar. Expertul ACIBADEM arată că prin această metodă se poate face chiar și o intervenție chirurgicală majoră a cancerului pulmonar: „Lobectomia VATS cu o singură incizie pentru cancerul pulmonar, de exemplu, necesită o incizie de 3-4 cm. Proeminăm incizia cu o cameră video astfel încât totul să fie vizualizat pe un ecran. Arterele pulmonare nu sunt deschise. Recuperarea lobului, extragerea tumorii si a ganglionilor afectați se realizează prin aceeași deschidere. Aceasta este procedura cel mai puțin invazivă.”

Care sunt avantajele VATS Uniportal?

Deoarece acesta este un tip închis de intervenție chirurgicală pulmonară și se efectuează printr-o singură incizie, VATS uniportal provoacă leziuni tisulare minime în comparație cu toracotomia deschisă sau alte tehnici toracoscopice. Prin urmare, aduce beneficii semnificative pacientului în ceea ce privește confortul și calitatea vieții. „Operația este mai scurtă și mai sigură, iar recuperarea este mai rapidă. Pacienții nu trebuie să rămână în secția de terapie intensivă. Rata de supraviețuire la 5 ani este mai mare, iar prețul este mai mic”, afirmă prof. Semih Halezeroğlu. Pe de altă parte, procedura necesită cursuri speciale de învățare și formare pentru chirurgi.

Cine este eligibil pentru Uniportal VATS?

La fel ca orice altă procedură chirurgicală, VATS uniportal nu este pentru toată lumea. Doar chirurgii cu înaltă calificare și experiență pot hotărî dacă un pacient poate fi operat și care tehnică chirurgicală este cea mai potrivită. Pacienții cu cancer pulmonar care sunt interesați de VATS uniportal la ACIBADEM sunt de obicei rugați să furnizeze câteva informații medicale pentru evaluare preliminară, spune prof. Halezeroğlu. „Avem nevoie de o scanare PET sau cel puțin de un CT toracic ca să cunoaștem stadiul bolii. Putem opera doar pacienții din stadiul 1 și stadiul 2. Cazurile din stadiul 3 și 4 ar trebui tratate oncologic, iar dacă există o ameliorare, putem opera”, explică expertul ACIBADEM.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare