Chirurgia robotică performantă: beneficii majore în ginecologie

Chirurgia robotică performantă: beneficii majore în ginecologie

Pe lângă rezolvarea problemei de sănătate propriu-zise, o provocare importantă a intervențiilor chirurgicale rămâne aceea de a face incizii cât mai mici și cât mai puține. Asta înseamnă recuperare rapidă, mai puțină durere, cicatrice mai puține și implicit un confort sporit pentru pacient. Aceste beneficii au fost evidente atunci când chirurgia deschisă a fost înlocuită în multe situații de laparoscopie, care presupune 4 sau 5 mici incizii, cu dimensiuni de la 5 la 10 mm. Astăzi, medicina merge mai departe, iar chirurgia robotică câștigă teren din ce în ce mai mult pentru că a redus și mai mult numărul inciziilor. În intervențiile ginecologice, chirurgia robotică reușește performanța de a nu lăsa cicatrice, pentru că medicii ajung cu instrumentele în abdomen prin buric, printr-o singură incizie. Unul dintre medicii de top din lume care fac aceste intervenții performante este și profesorul doctor Mete Güngör, ginecolog oncolog în cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak. “Putem face intervenții chirurgicale folosind ca punct de intrare buricul, printr-o incizie de 1,5-2 cm. După vindecarea zonei, nu rămâne cicatrice, iar pacientele sunt extrem de mulțumite de acest aspect. Însă dincolo de estetică, cel mai important beneficiu este vindecarea rapidă: unele paciente pot pleca acasă a doua zi de la intervenție”, explică profesorul doctor Mete Güngör avantajele chirurgiei robotice.

Chirurgia robotică, superioară chirurgiei laparoscopice

Având experiență în chirurgia robotică, profesorul doctor Mete Güngör spune că intervențiile cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație pot fi făcute având aceeași vizibilitate ca în chirurgia deschisă. Acest lucru este posibil datorită imaginilor tridimensionale oferite de brațul robotic: cu ajutorul acestuia, medicii nu doar vizualizează perfect zona de tratat, dar pot tăia și îndepărta țesuturile cu probleme. Astfel, este posibil, ca printr-o singură incizie, medicii să poate extirpa chiar și un uter de anumite dimensiuni.

Indicațiile chirurgiei robotice în ginecologie

Există o serie de afecțiuni care pot beneficia de intervențiile din chirurgia robotică, iar printre acestea se numără chisturile ovariene, prolapsul uterin, aderențele, problemele post avort. Profesorul doctor Mete Güngör spune că nu toate cazurile pot fi rezolvate printr-o singură incizie, însă experții lucrează permanent la îmbunătățirea tehnologiei. Un alt mare avantaj al chirurgiei robotice este utilizarea în tratarea tumorilor localizate în sferă ginecologică. “Majoritatea pacientelor care au tumori maligne ginecologice trebuie să facă chimioterapie și radioterapie după operație. În cazul chirurgiei deschise, cu incizie de 20-25 de cm, refacerea durează o lună, iar terapiile sunt mult întârziate. Avem și paciente în vârstă, cu probleme de greutate și alte afecțiuni asociate, de aceea, sunt importante vindecarea rapidă și recuperarea pentru a scădea riscul de complicații și pentru a începe cât mai repede chimioterapia și radioterapia. Acestea pot fi administrate chiar și la câteva zile de la operație, având în vedere recuperarea rapidă”, afirmă profesorul doctor Mete Güngör, din cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare