Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice

Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice

Un diagnostic de cancer ginecologic – de col, de ovare, de endometru – aduce pentru paciente multe griji, în special legate de intervenția chirurgicală care va urma. Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice este însă total diferită acum față de cum era în urmă cu 20 de ani. Ne vorbește despre progresele acestui domeniu Conf. Univ. Prof. Faruk Abike, expert ACIBADEM specializat în chirurgia ginecologică inclusiv în SUA, la Kelly Gynecologic Oncology Center, centru care face parte din Universitatea Medicală John Hopkins.

Domnule doctor, ce s-a schimbat în oncologia ginecologică în ultimii 20 de ani?

Acum 20 de ani tehnicile chirurgicale necesitau incizii de 25 cm, iar spitalizarea era, în general, de 10 zile. Se făcea transfuzie de sânge, deoarece existau pierderi importante în timpul operației. Rezultatele, din punct de vedere estetic, erau foarte proaste. În perioada postoperatorie, pacientele simțeau multă durere, iar riscul de infecție era foarte mare. Dar acum putem folosi chirurgia laparoscopică sau robotică. O facem cu o cameră foarte subțire, ca un pix, cu incizii foarte mici. Calitatea vizualizării în timpul operației este foarte bună, deoarece acestea sunt dispozitive inteligente și putem face zoom, putem vedea vasele, ovarele, ureterele și, de asemenea, rata de complicații este mult mai mică decât în ​​cazul unei intervenții chirurgicale deschise. Pierderea de sânge este foarte scăzută, deci nu trebuie să facem transfuzii de sânge. Rezultatul estetic este și el foarte bun. De exemplu, 3 luni mai târziu, inciziile nici nu se mai văd.

Apoi, putem face eficient toate tratamentele oncologice. Dacă este necesară chimioterapie sau radioterapie suplimentară, o putem începe imediat datorită stării bune a pacientei. Dacă este necesar, o săptămână mai târziu putem începe chimioterapia sau radioterapia, deoarece durerea post-operatorie este foarte redusă. Externăm pacienta a doua zi după operație și pleacă acasă. Este foarte confortabil. Dar totul depinde de experiența și calificările medicilor. Și, de asemenea, aceasta este o intervenție chirurgicală dependentă de tehnologie, e nevoie de dispozitive de bună calitate.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic?

Cazurile de cancer de col uterin scad în întreaga lume, datorită programelor eficiente de screening: frotiu PAP și test HPV. Astfel, depistăm cancerul în stadiul incipient, iar etapa incipientă este foarte ușor de tratat, putem face doar o intervenție chirurgicală. Stadiul avansat, din păcate, are nevoie de radioterapie.

Dar cancerul ovarian este, din păcate, cunoscut ca un „ucigaș tăcut”. De obicei îl detectăm într-un stadiu avansat. Din păcate, nu există o metodă eficientă de screening pentru cancerul ovarian. Dar unele simptome sunt foarte importante: de exemplu, sângerări anormale, scurgeri vaginale, dureri pelvine, menstruații neregulate, balonare, probleme gastro-intestinale. Din nefericire, nu există un simptom specific pentru cancerul ovarian. Din acest motiv, un control de rutină este cel mai important.

Care este tratamentul pentru cancerul ovarian? Există progrese recente?

În orice stadiu, terapia primară este intervenția chirurgicală. Ar putea fi vorba de intervenții chirurgicale în stadializare, histerectomie, salpingo-ooforectomie bilaterală, omentectomie, apendectomie și limfadenectomie paraaortică pelviană. Dacă pacienta este tânără și cancerul este într-un stadiu incipient, putem face o intervenție chirurgicală care protejează fertilitatea. După operație, putem apela la chimioterapie.

Sunt câteva progrese pentru cancerul ovarian. Tehnicile și tehnologia de operare se schimbă. De exemplu, în cancerul în stadiu incipient putem folosi tehnici minim invazive – chirurgie laparoscopică sau robotică. După operație, pacienta se recuperează ușor și revine mai repede la viața de rutină. Mai mult, medicamentele pentru chimioterapie avansează – acum există medicamente inteligente. Scopul este în acest moment tratamentul individualizat pentru pacientă, chimioterapia este și ea mult mai confortabilă. Radioterapia nu este de obicei utilizată pentru cancerul ovarian, dar în cancerul de col uterin este mult mai eficientă. Dacă este necesară radioterapia, putem folosi dispozitive inteligente, iar pacienta este afectată minim de radiații.

Ce oferă ACIBADEM pentru pacientele cu cancer ginecologic?

Acibadem Healthcare Group este un grup mondial. Toate secțiile sunt la un standard foarte înalt, nu doar medicii, în plus putem folosi cea mai nouă tehnologie: avem acces la aparatele utilizate în SUA, Canada sau Anglia – putem folosi aceleași dispozitive și poate chiar unele mai bune.

Acibadem este cunoscut pentru medicii săi; conform experienței și educației medicilor, avem oncologi și chirurgi de top. După o operație, avem încredere în colegii noștri și îi trimitem pe pacienți la radioterapie sau chimioterapie.

Echipa este foarte importantă pentru operație. Avem 3 chirurgi onco-ginecologi; chirurgie laparoscopică, robotică sau deschisă, nu contează. După perioada postoperatorie, pe măsură ce urmărim pacientul, avem 3 chirurgi și 3 medici cu experiență. Dacă avem nevoie, sunt disponibil un radioterapeut, oncolog; discutăm rezultatele oncologice și terapia suplimentară pentru perioada post-operațională. De asemenea, avem un ginecopatolog foarte experimentat. Suntem o familie foarte mare.

Igiena și sterilizarea clinicilor noastre sunt la standarde foarte înalte, acest lucru este foarte important pentru riscul infecției. Camerele și spitalele noastre sunt ca hotelurile de 5 stele. Rudele pacientului se simt foarte confortabil la spital. Acibadem este un spital de top pentru mine și pentru pacienții mei.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare