Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice la copii și soluțiile moderne de tratament

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice la copii și soluțiile moderne de tratament

Problemele oculare la copii sunt de multe ori congenitale, însă acestea pot apărea și ca urmare a unor accidente sau traumatisme. Prima evaluare a vederii la copii se face atunci când bebelușul începe să miște capul, la 3 luni. Dacă medicul suspectează o problemă, atunci recomandă vizita la un oftalmolog pediatru. Acesta poate face investigații și măsurători amănunțite pentru a depista eventualele afecțiuni oculare și pentru a lua cele mai bune măsuri pentru ca micuții să beneficieze de tratamentul potrivit. Medicul oftalmolog Mürüvvet Ayten Tüzünalp – parte din echipa de medici a Spitalului ACIBADEM Altunizade – are o experiență de peste 20 de ani în tratarea afecțiunilor oftalmologice la copii. Specialista descrie, în continuare, principalele probleme oculare pe care le depistează la copii, dar și soluțiile pe care le aplică pentru a rezolva cu succes cazurile complicate.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni și probleme oculare pe care le diagnosticați la copii?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Cele mai frecvente afecțiuni oculare pe care le diagnosticăm la copii sunt viciile de refracție. Dar există și alte situații ce impun purtarea ochelarilor pentru îmbunătățirea vederii.

Care este cauza viciilor de refracție?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Acestea sunt de obicei congenitale, însă există și cazuri când apar mai târziu, în viața copiilor.

Când trebuie făcută prima evaluare a vederii în cazul copiilor?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Primul check-up trebuie făcut înaintea vârstei de 1 an. Noi oftalmologii facem anumite măsurători, iar dacă observăm că există anumite probleme de vedere, continuăm investigațiile. Dacă depistăm o problemă gravă înaintea vârstei de un an, acel copil trebuie să poarte ochelari înaintea vârstei de 3 ani. De multe ori, diagnosticăm o vedere cu probleme, un ochi leneș, sau strabism, iar pentru fiecare caz, estimăm dacă acel copil va avea nevoie de ochelari. În funcție de situație, evaluăm evoluția viitoare și stabilim ce e de făcut pas cu pas pentru a rezolva situația sau îmbunătăți vederea. Copilul este văzut de noi la fiecare 6 luni și, în funcție de mărimea dioptriilor, decidem dacă are nevoie de ochelari de la 2 ani sau mai târziu. Dacă problema este foarte gravă, putem recomanda purtarea ochelarilor înaintea vârstei de un an. Decizia depinde de rezultatele măsurătorilor: le putem copiilor picături, dilatăm pupilele și facem măsurători avansate. Continuăm cu monitorizarea copiilor, iar dacă trebuie să prescriem ochelari, facem măsurătorile o dată la 6 luni. Iar înainte de 3 ani, copiii diagnosticați cu probleme pot începe să poarte ochelari. Astfel procedăm în cazul problemelor de refracție. În cazul altor probleme, cum este nistagmusul (mișcarea globilor oculari) sau strabismul înaintea vârstei de un an, programul de urmărire diferă. Dacă un copil are strabism înaintea vârstei de un an, de obicei, o problemă congenitală, facem măsurători, iar dacă nu există probleme de refracție, atunci facem operația la vârsta de un an. Dacă nu există strabism, dar există probleme de refracție, măsurile medicale diferă de la caz la caz: dacă acestea afectează ambii ochi, putem aștepta o vreme. Dacă există diferențe mari între cei doi ochi, atunci putem recomanda ochelari sau lentile de contact pentru ochiul cu probleme. De asemenea, putem recomanda purtarea unui patch (ocluzia ochiului). Fiecare tratament este personalizat în funcție de caz.

Cât de important este să se ia aceste măsuri la timp și care sunt riscurile amânării unui consult mai târziu de vârsta de un an?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Orice copil trebuie evaluat înaintea vârstei de un an pentru că problemele trebuie monitorizate cu atenție. Dacă un copil ajunge târziu la medic, la 3 sau la 5 ani, situația e mai complicată: ochiul mai leneș e la fel, e strabic și e nevoie de chirurgie. Ochelarii sau patchingul nu vor mai fi de ajuns. Totul depinde de complexitatea cazului. De exemplu, dacă un copil are hipermetropie, ne dăm seama că va face strabism la 3 ani sau mai devreme chiar. Așa că dacă punem ochelari la timp, copilul nu va mai avea strabism, nici ochi leneș. Astfel, diagnosticarea la timp este foarte importantă pentru orice problemă oculară la copii.

Cum reușiți să faceți examinările la o vârstă atât de mică a copilului, înainte de 1 an?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Oftalmologii nu pot vedea absolut toți copiii până la vârsta de un an. La începutul carierei mele, acum 20 de ani, făceam acest lucru, dar acum selectez cazurile care necesită intervenția mea. Bebelușii trebuie examinați prima oară la 3 luni, când încep să urmărească cu privirea. Prima examinare la 3 luni este importantă pentru a vedea dacă există o problemă congenitală (cataractă, glaucom, o ptoză a pleoapei, strabism). După vârsta de 3 luni, putem face măsurători fără dilatare. Prima măsurătoare ne orientează spre conduita ulterioară. Dacă suspectez o problemă, atunci trec la dilatarea pupilei. Prin această procedură, putem evalua retina și putem face măsurători cu aparatura specială pentru copii pe care o avem în ACIBADEM. În funcție de caz, putem trece la măsurători și mai detaliate. Echipamentele diferă de cele folosite în cazul adulților și ne permit să facem măsurătorile și la bebeluși. Foarte, foarte rar, le facem sub anestezie. În unele situații mai grave, avem nevoie de examinări și mai detaliate precum electroretinografia (ERG) sau VEP (evaluează întregul sistem al vederii), măsurători electrofiziologice. Le utilizăm în cazul în care un copil nu urmărește cu privirea, dacă are nistagmus sau dacă constatăm probleme ale fundului de ochi.

Diagnosticați mai mulți copii cu probleme de vedere față de acum 10-20 de ani?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Incidența afecțiunilor oculare la copii este aproape aceeași, însă părinții sunt mai informați și vin mai repede cu copiii la medic. De asemenea, pediatrii recomandă consultul oftalmologic. În ACIBADEM, pediatrii știu când să recomande consultul oftalmologic, știu la ce vârstă e oportun acest consult și știu să evalueze în primă fază retina. Dacă suspectează o problemă, trimit copiii la mine. Sfatul meu este ca orice copil să facă un consult oftalmologic după ce împlinește 3 luni.

Cât de important este ca examinarea să se facă de un oftalmolog specializat în probleme pediatrice?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Orice oftalmolog poate examina un copil, dar e nevoie de un expert care să aibă experiență în tratarea copiilor. De exemplu, o dioptrie de 3 în hipermetropie poate fi mult pentru un adult, dar pentru un copil de 3 luni, poate să nu fie important. Copiii sunt organisme în creștere, iar aceste valori se pot corecta în timp. De exemplu, 6 dioptrii la un copil de 3 luni pot indica o problemă așa că îl vom evalua la un an. Iar atunci putem constata că valoarea e de 3, deci că vederea se normalizează. Programele de follow-up diferă de cele ale adulților.

Care este riscul dacă nu se intervine în cazurile în care un ochi este sănătos și altul are probleme? Există riscul pierderii vederii?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Dezvoltarea vederii se întinde pe parcursul a 8 ani, uneori chiar a 10 ani. Dacă înainte de această vârstă, există vicii de refracție, se folosesc ochelari, lentile de contact, se face patching și problema se poate gestiona cu succes. Dar după vârsta de 8-10 ani, nu se mai poate face nimic. Un ochi leneș netratat la timp va fi așa toată viața, nu se agravează, dar nici nu se îmbunătățește starea acestuia.

Ce ne puteți spune despre copiii născuți prematur? Au nevoie de îngrijire specială pentru a avea o vedere cât mai bună?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Desigur. Aici avem o secție specială pentru îngrijirea copiilor prematuri, îi monitorizăm cu mare atenție. În mod, normal, maturizarea vaselor retinei se produce până la săptămâna 40 de sarcină. Dacă un copil se naște prematur, mai ales înainte de 28 de săptămâni, dezvoltarea acestor vase se oprește. Așa că trebuie să monitorizăm situația pentru ca vederea bebelușului să nu aibă de suferit. Dar pot apărea situații periculoase precum hemoragia sau neoxigenarea corespunzătoare care necesită intervenții care pot afecta ochiul. Putem face anumite injecții la nivel ocular sau terapie laser pentru a stopa retinopatia de prematuritate. Dar, pe termen lung, există riscul ca acești copii să aibă miopie mare, strabism, acuitate scăzută a vederii așa că au nevoie de monitorizare și evaluare. Printre micii pacienți, am și copii născuți prematur cu dioptrii de 7 sau 8, cu astigmatism (când facem terapia laser la bebelușii prematuri, se poate modifica anatomia ochiului). Așa că trebuie să-i evaluăm periodic și să le oferim soluții pentru îmbunătățirea vederii afectate de prematuritate.

Diagnosticați și glaucom la copii? Care sunt cauzele?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Glaucomul la copii este congenital și apare ca urmare a problemelor de dezvoltare de la nivelul segmentului anterior al ochiului. Acești copii sunt evaluați și monitorizați. Dacă problema este foarte gravă, le recomand intervenția chirurgicală care este făcută de chirurgi specializați în acest tip de problemă. Eu operez strabism, nistagmus, cataractă congenitală și mă ocup de tratarea și monitorizarea copiilor cu aceste probleme.

Aceste probleme pot fi moștenite genetic?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Da, cele mai multe dintre aceste probleme sunt moștenite genetic, chiar și cataracta congenitală. Vă dau ca exemplu un caz: am operat bunicul, am operat și copilul, iar mama a fost și ea operată de aceeași problemă. Deși cataracta apare mai ales la vârstă adultă, ea poate apărea și intrauterin, din cauza unei probleme de dezvoltare a cristalinului. Aceasta face ca lentila să nu mai fie transparentă sută la sută și vederea este afectată. Facem operația înaintea vârstei de 2 ani, dar nu folosim cristalin artificial. Aplicăm lentile de contact și apoi mai târziu, apelăm la patching și după vârsta de doi ani, inserăm cristalinul artificial. Dacă vederea este serios afectată, intervenția trebuie făcută repede la bebeluși. Dacă micuțul pacientul are vedere periferică, putem aștepta până la 2 ani și putem face o singură intervenție în care inserăm cristalinul artificial.

Cristalinul artificial și lentilele de contact se fac personalizat?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Cristalinul este standard, dar lentilele se fac pe comandă, sunt produse special pentru copii pentru că diametrul e mai mic decât la adulți.

Vedeți și copii cu probleme de vedere din cauza unor accidente?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Vedem cazuri cu paralizii oculare apărute după o căzătură, acești copii fac strabism. Așteptăm o vreme, facem o rezonanță magnetică, copii pot fi examinați de neurologi sau neurochirurgi, iar dacă situația nu se îmbunătățește, îi operăm. De asemenea, copiii care trec prin diverse accidentări pot face cataractă după câteva luni, chiar dacă nu fac strabism. Au nevoie de chirurgie, de patching pentru ochiul leneș, de lentile bifocale.

Ne puteți povesti câteva cazuri spectaculoase, situații cu totul speciale pe care le-ați rezolvat de-a lungul carierei?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: De exemplu, o situație specială este strabismul din sindromul Turner: acești copii nu-și pot mișca ochii, pleoapele pot fi afectate, iar acești copii au nevoie de cel puțin 3 operații doar pentru strabism. Însă e nevoie și de intervenții pentru pleoape. Sunt cazuri grave pe care reușim să le rezolvăm. De asemenea, există cazuri de paralizie în care ochii nu se pot mișca în sus și e nevoie de operații pentru ambii ochi.

Vedeți și copii cu cancere precum retinoblastomul?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Vedem destul de multe cazuri oncologice, în anumite cazuri, colaborăm cu medicul neurochirurg Memet Ozek. De asemenea, monitorizăm copiii care în anumite cazuri au probleme oculare după intervențiile neurochirurgicale. Sunt cazuri grave de care ne ocupăm împreună cu neurologii și neurochirurgii pediatri.

Un copil cu probleme oculare, tratat corect și la timp, poate deveni un adult normal, cu o vedere bună?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Cel mai important aspect este diagnosticarea la timp. Văd frecvent 40, 50 de copii, iar dintre aceștia 30 au o stare de sănătate foarte bună, în afara problemei de vedere. Poate un caz din 50 reprezintă o situație mai complicată. Dacă sunt atent monitorizați, la 1 an, la 3 si la 5, 7 ani, copiii vor fi bine, nu există riscul să ratăm ceva, iar copiii pot avea o viață normală.

Ochiul se poate regenera?

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp: Ne naștem cu o predispoziție genetică către anumite probleme, iar ochiul se naște cu o hipermetropie de 3,4 dioptrii. În timp, se reglează și ajunge la 0 și e posibil să fie nevoie de ochelari mai târziu. Aceasta este dezvoltarea fiziologică. Dar dacă intervine miopia, ochiul se modifică, iar acesta nu este un proces reversibil.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare