Cea mai performantă tehnică folosită în cancerul de plămîni

Cea mai performantă tehnică folosită în cancerul de plămîni

Prof Dr. Semih Halezeroglu este unul dintre cei mai buni specialiști din lume care tratează cu succes cancerul pulmonar și printre primii la nivel mondial care aplică cea mai performantă tehnică în intervențiile chirurgicale pentru această afecțiune. În cadrul spitalelor Acibadem din Istanbul, echipele de medici înlătură tumorile pulmonare cu ajutorul toracoscopiei cu incizie unică. Echipa Profesorului Dr. Semih Halezeroglu au abordat peste 100 de cazuri prin această tehnică modernă, care asigură pacienților o bună calitate a vieții după intervenție. Centrele Acibadem au cel mai mare număr de pacienți din lume tratați prin această tehnică, iar succesul intervenției se datorează combinației dintre calificarea medicilor și dipozitivelor de ultimă generație. Noi am discutat cu Prof. Dr. Semih Halezeroglu despre impactul fumatului asupra sănătății plămânilor, dar și despre metodele de tratament pe care le folosește în present.

Care este opinia dumneavoastră referitor la fumat? Ce observați la pacienții dumneavoastră în ceea ce privește acest obicei dăunător?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Este bine cunoscut la nivel global: Fumatul este un obicei prost. Dacă sunteți fumător, apare predispoziția la foarte multe boli: cancer de plămâni, boli de inimă, boală pulmonară obstructivă cronică. În prezent, toți fumătorii sunt avertizați cu privire la aceste pericole și prin etichetele pachetelor de țigări. Prin urmare, în caz că după ani de fumat vă îmbolnăviți, nu aveți dreptul să afirmați: de ce eu? Nu poți spune asta pentru că ați fost avertizat referitor la pericolele fumatului. Deseori sunt întrebat care sunt semnele de avertizare ale cancerului de plămâni. Primul semn este țigara care arde între degete. Fumatul este dăunător și determină apariția cancerului de plămâni. Deci, dacă vreți să fiți sănătoși, trebuie să renunțați la fumat. Situația ideală ar fi să nu fumeți niciodată, de aceea este necesar să prevenim consumul de țigări în rândul tinerilor. 90 la sută dintre pacienții cu cancer de plămâni fie au fumat, fie fumează în continuare. Doar 10 la sută dintre pacienți nu au consumat tutun niciodată. Printre aceștia, o parte au fost expuși fumului de țigară, adică fumatului pasiv.

Cum afectează fumatul plămânii?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Dacă sunteți fumător, inhalați tot fumul în plămâni și aceștia se înnegresc. După o perioadă lungă de fumat, cum ar fi 20 de ani, respirația devine mai dificilă. În plus, substanțele nocive care se acumulează în plămâni duc la apariția cancerului de plămâni, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă.

În câți ani, după abandonarea fumatului, se curăță plămânii?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Depinde foarte mult de când fumatul a fost abandonat. De exemplu, la o persoană care a fumat un pachet pe zi timp de 25 de ani, durează mult timp până când se curăță plămânii. Dar dacă, de exemplu, cineva a fumat două, trei țigări pe zi, timp de 10 ani, durează poate un an sau doi până când plămânii vor fi curați. Dar riscurile de a dezvolta cancer de plămâni nu se reduc de tot, dacă s-a consumat mult tutun o perioadă lungă de timp. De aceea, recomandăm tuturor nu începeți să fumați, deoarece riscurile referitor la cancerul de plămâni nu scad la 0, dacă o persoană se lasă de tutun după ce a fumat foarte mult. Riscul scade progresiv, în 15 ani, dar nu va dispărea complet.

Riscul rămâne din cauza mutațiilor genetice pe care le produce fumatul?

Într-un organism care fumează un pachet pe zi, anual se produc 150 de mutații.

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutațiilor genetice cauzate de substanțele chimice ingerate prin alimente, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung poate duce la modificări maligne în organism doar prin simplul fapt că zilnic agresăm plămânii prin același gest mecanic de inhalare a fumului dăunător.

Poate fi depistat cancerul de plămâni în stadii incipiente?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Da, cancerul poate fi depistat în stadii incipiente. Primul semn, așa cum am menționat anterior, este fumatul. Deci, un consum mare de țigări ar trebui să vă ducă cu gândul la faptul că riscați să dezvoltați la un moment dat cancer de plămâni. Nu există simptome specifice cancerului de plămâni, însă pacienții pot prezenta expectorații cu sânge, pierderi inexplicabile în greutate, dureri toracice, tuse cronică. Dar aceste simptome se pot întâlni și la persoanele cu tuberculoză, pneumonie sau alte boli cronice.

Ce teste de screening recomandați fumătorilor?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Organizația Mondială a Sănătății recomandă fumătorilor, cu vârstele cuprinse între 55 și 74 de ani, care fumează 25 de pachete de țigări pe an să efectueze anual o tomografie cu substanță de contrast.

Ce tratamente recomandați la ora actuală pentru cancerele pulmonare?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Depinde de stadiul bolii. Dacă un cancer de plămâni este depistat în stadiile 1 și 2, șansele de vindecare sunt mai mari. Șansele de vindecare scad, dacă maladia este depistată în stadiul 3 sau 4. În stadiile 1 și 2, tumorile sunt mici și nu există diseminări maligne în corp, iar chirurgia oferă șanse maxime de supraviețuire pacienților, prin înlăturarea țesutului pulmonar afectat. Chirurgia toracică a evoluat în timp: în trecut, intervenția chirurgucală implica deschiderea toracelui, iar riscul complicațiilor postoperatrii era ridicat. De asemenea, calitatea vieții considerabil scădea după intervenție. La ora actuală, intervențiile chirurgicale sunt minim invazive pentru că nu mai deschidem cutia toracică. Prin câteva incizii minuscule, introducem în plămâni dispozitive care vizulizează zona și tot prin ele extragem țesutul bolnav. De asemenea, chirurgiea toracoscopică a evoluat foarte mult: la ora actuală, una dintre cele mai performante tehnici din toracoscopie implică intervenția printr-o singură incizie. Aceasta poate fi efectuată doar de către medici experimentați care folosesc tehnici medicale de ultimă generație. Practic, instrumentele ajung în plămân printr-o incizie de 3-5 cm, prin care și se îndepărtează țesutul pulmonar afectat de cancer. Avantajul acestei intervenții este o mai bună calitate a vieții pacienților, cu menținerea unui funcții pulmonare optime. Obiectul nostru este nu numai să salvăm viața pacientului, ci și să îi asigurăm o viață de calitate după intervenție. Noi, la Acibadem, am avut 100 de cazuri de cancer operați prin toracoscopia cu o singură incizie. Suntem singurul centru din lume cu cel mai mare număr de cazuri tratate prin această tehnică. Cu ajutorul acestei tehnici, peste 50 la sută dintre pacienți au avut o rată de supraviețuire de peste 5 ani, dacă boala a fost depistată în stadiile 1 sau 2. Dar trebuie să ne gândim că ceilalți pacienți care nu sunt printre supraviețuitori, sunt pacienți vârstnici, în vârstă de peste 65 și 67 de ani, și au alte boli în afară de cancer pulmonar, cauzate de fumat, de cele mai multe ori. Printre acestea, de exemplu, se numără bolile cardiovasculare. Oricum, rata de supraviețuire de 50 la sută este cea mai bună din lume.

La ora actuală, depistați tumori malinge pulmonare și la persoane tinere?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Da, avem pacienți cu vârste cuprinse între 20-30 ani, dar numărul acestora este foarte mic, aceste maladii apar rar la vârste tinere.

Ce recomandați persoanelor sănătoase în ceea ce privește dieta și stilul de viață pentru profilaxia bolilor grave?

Prof. Dr. Semih Halezeroglu: Primul sfat este evitarea sau renunțarea la fumat, dacă sunteți fumator. În al doilea rând, recomand o dietă fără zahăr. Apoi, este important să aveți o alimentație fără conservanți, potențiatori de aromă și alți aditivi, deoarece acestea pot provoca mutații genetice care cresc riscul de cancer. Și nu uitați să faceți zilnic mișcare pentru a preveni bolile grave.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare