Ce ravagii produce în organism un pachet de țigări pe zi

Ce ravagii produce în organism un pachet de țigări pe zi

Nu mai există niciun dubiu în ceea ce pivește impactul fumatul asupra sănătății: consumul de tutun îmbolnăvește organismul până la ultima celulă, iar una dintre consecințele pe termen lung este apariția cancerului de plămâni.

Este adevărat că persoanele care au în familie rude cu afecțiuni maligne pulmonare sunt mai expuse riscului de cancer, care apare mai ales după vârsta de 65 de ani. Însă fumatul, poluarea și lucrul în mediu toxic pot grăbi instalarea bolii.

În privința fumatului, există o unanimitate a medicilor în privința recomandării de a renunța la tutun. Și fumatul pasiv este periculos pentru sănătatea plămânilor.

Mai mult, o descoperire recentă a unui grup de cercetători americani ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe cei care fumează mult și nu vor să renunțe la acest obicei nociv: într-un studiu publicat în revista Science se arată faptul că fumatul unui pachet de țigări pe zi produce într-un an 150 de mutatții genetice în fiecare celulă din plămâni.

O problemă serioasă este și faptul că aceste mutații au fost descoperite și în alte zone ale corpului, nu numai în plămâni ceea ce îi face pe medici să suspecteze fumatul ca un factor de risc important pentru multe tipuri de cancer.

În concluzie, dacă fumați mult, încercați să renunțați și nu ratați un control anual la medic. Cu cât un cancer este depistat mai devreme, cu atât șansele de vindecare pe termen lung cresc. Anual, conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul ucide șase milioane de persoane în întreaga lume.

Și medicii din centrele Acibadem, specializate în diagnosticarea și tratarea multor tipuri de cancer, recomandă un stil de viață sănătos și controale medicale regulate pentru a depista orice problemă oncologică în stadiu incipient. În plus, tehnica de ultimă oră și medicamente de ultimă generație îi susțin pe medicii oncologi din Turcia să rezolve cazuri complicate, oferind astfel pacienților șanse maxime de vindecare.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare