Cancerul pediatric – la ce ar trebui să fie atenți părinții

Cancerul pediatric – la ce ar trebui să fie atenți părinții

În fiecare an, 16 până la 18 din 100.000 de copii din întreaga lume sunt diagnosticați cu cancer. Leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, precum și tumorile de rinichi, ochi, oase și țesuturi moi sunt cele mai frecvente diagnostice de cancer la această grupă de vârstă. Bolile canceroase tind să fie mai agresive și să se răspândească rapid la copii, comparativ cu adulții. Din fericire, în majoritatea cazurilor, aceștia reacționează mai favorabil la tratament, afirmă Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu, specialist de top în oncologie pediatrică din Turcia, care lucrează la spitalul ACIBADEM Maslak. Cu un tratament eficient, mai mult de 70% dintre cancerele la copii sunt vindecabile, iar ratele de supraviețuire depășesc 90% pentru unele tipuri. Sfatul de expert al Prof. Çorapçıoğlu pentru părinții care se confruntă cu diagnosticul de cancer al copilului lor este să se concentreze pe speranță mai degrabă decât pe tristețe, să aibă încredere în medicii lor și să evite informațiile înșelătoare furnizate pe forumurile de pe internet.

Cancerul pediatric – la ce ar trebui să fie atenți părinții

Cauzele dezvoltării cancerului la copii sunt încă necunoscute. Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu explică: „Factorii de mediu sunt importanți în cazurile adulților, dar nu există o relație dovedită cu cancerul la copii. Știm că unele tipuri de cancer sunt ereditare la copii; cu toate acestea, aceasta este o mică parte din toate cazurile”. Prin urmare, prevenirea cancerului la copii nu este posibilă. Deoarece prevenirea nu este o opțiune, detectarea precoce este esențială pentru rezultate de succes.

Primele semne și simptome ale cancerului la copii sunt nespecifice și pot fi ușor ignorate. Cu toate acestea, părinții ar trebui să acorde atenție oboselii, paloarei și erupțiilor cutanate echimotice care ar putea fi suspecte pentru leucemie, spune prof. dr. Funda Çorapçıoğlu. Limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici) la nivelul gâtului, sub brațe și în regiunea inghinală este susceptibilă de limfom. Abdomenul extins sau un țesut tare găsit în abdomen poate fi descoperirea unui limfom, neuroblastom sau tumoră Wilms. Sângele în urină poate fi, de asemenea, un semn al tumorii Wilms, care este un tip rar de cancer de rinichi în copilărie și este cunoscut și sub numele de nefroblastom. Dureri de cap, vărsături, dificultăți de mers, ochi nealiniați sunt simptome frecvent observate ale tumorilor cerebrale. „Uneori, chiar și congestia nazală unilaterală poate fi o descoperire pentru rabdomiosarcom în această regiune în copilăria timpurie. O constatare a reflexului alb atunci când lumina este afișată pe pupila ochiului poate sugera retinoblastom”, explică specialistul în oncologie pediatrică.

Chimioterapia țintită, noutatea care ajută în cancerele pediatrice. Va urma chimioterapia “foarte personalizată”

Cea mai mare diferență a cancerului la copil față de adult este că există intenție curativă pentru terapie, precizează medicul oncolog pediatru ACIBADEM. Tumorile progresează mai repede la copii, dar răspunsul la tratament este, de asemenea, mult mai bun. Principalele modalități de tratament sunt chimioterapia, chirurgia și radioterapia. Se pot folosi unul sau mai multe dintre ele, iar planurile de tratament sunt adaptate în funcție de tipurile de tumori: „De exemplu, pentru limfomul non-Hodgkin se folosește doar chimioterapia. Chirurgia și radioterapia joacă un rol mai important pentru tumorile cerebrale.”

„Există o mulțime de evoluții în tehnicile de chirurgie și radioterapie în ultimii 20 de ani”, comentează Prof. Çorapçıoğlu. Transplantul de celule stem este, de asemenea, printre progresele importante. Pe de altă parte, există noi agenți și scheme de tratament în chimioterapie aplicate copiilor. Dezvoltarea cea mai semnificativă din ultimii 5 ani este chimioterapia țintită, precizează expertul în oncologie pediatrică. „Aceste terapii vizează semnalele emise de tumori și celulele lor și le omoară. Aceasta este o abordare foarte nouă în oncologie”, explică ea. Prof. Funda Çorapçıoğlu crede că, în viitor, chimioterapia nu va fi doar țintită împotriva tumorilor, ci și foarte personalizată în funcție de caracteristicile pacientului, cum ar fi metabolismul, imunitatea și genetica. În prezent, rata medie de supraviețuire a cancerului la copil este de aproximativ 70%. Unele tumori cerebrale adânc înrădăcinate prezintă încă o provocare și astfel ratele de supraviețuire în tratamentul tumorilor cerebrale sunt între 50 și 60%. În schimb, pentru unele limfoame în stadiu incipient rata de vindecare depășește 90%, precizează expertul ACIBADEM. Deoarece cancerele din copilărie sunt relativ rare, părinții ar trebui să se adreseze centrelor medicale cu experiență care oferă cele mai recente tratamente pentru rezultate mai bune. 

Cancerul copilăriei, explicat într-o carte colorată

Copiii bolnavi de cancer și familiile lor au nevoi speciale. Procesul de tratament durează de obicei între 6 luni și 1 an, majoritatea timpului fiind petrecut în spital. Niciun copil nu este pregătit vreodată pentru această experiență grea. Stresul, anxietatea și frica pot fi devastatoare pentru micuții pacienți și familiile lor chiar și la ani buni după finalizarea tratamentului. Prof. Funda Çorapçıoğlu consideră că o parte cheie a muncii ei este aducerea acestor copii înapoi în societate în cea mai bună condiție medicală posibilă, fără cicatrici emoționale cauzate de boală sau de tratamentul acesteia. Cu ani în urmă, prof. Çorapçıoğlu împreună cu colegii și studenții săi au pregătit o carte pentru copiii bolnavi și părinții lor. „Am scris povestea unui copil diagnosticat cu cancer. Cartea le explică celor mici perioadele de tratament”, spune medicul oncolog pediatru. La fel ca orice altă carte pentru copii, aceasta folosește un limbaj simplu, imagini color și ajunge la un final fericit.

În oncologia pediatrică, finalul fericit necesită muncă în echipă, spune prof. dr. Funda Çorapçıoğlu. Procesul de tratament poate implica mulți experți, iar toți – inclusiv asistentele – trebuie să fie specializați în cazuri pediatrice. Corpurile în creștere au nevoie de o abordare diferită. La Secția de Oncologie Pediatrică a spitalului Acibadem Maslak, tratamentul cancerului este planificat în coordonare cu specialiști în radiologie, medicină nucleară, patologie, radio-oncologie, chirurgie și neurochirurgie, toți aceștia formând echipe de proiect, cu un plan personalizat pentru fiecare caz, aplicând cele mai noi tehnologii și tratamente. În timpul procesului de tratament, există o școală disponibilă pentru copiii admiși în secție. Mulți dintre pacienți vin la Acibadem din toată lumea. „Îmbrățișăm toți copiii din întreaga lume, turci sau străini”, spune prof. Çorapçıoğlu. „Pentru că fiecare copil diagnosticat cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală disponibilă astăzi”.

Aveți încredere în medici, nu în forumuri!

Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu, specialist în oncologie pediatrică cu peste 25 de ani de experiență și peste 2.000 de pacienți tratați, spune că, văzând recuperarea copiilor bolnavi de cancer și fericirea din ochii mamelor, e tot mai determinată în munca ei grea. Recent, o familie de tineri cu copilul lor a intrat în biroul ei. Medicul cu experiență a examinat fetița cu atenție și s-a bucurat să constate că nu era nimic care să provoace îngrijorare serioasă: copilul avea nevoie doar de antitermic. În timp ce scria rețeta, prof. Çorapçıoğlu a aflat că numele fetei era același cu al ei – Funda. Apoi, tatăl a întrebat-o dacă îi părea cunoscut. S-a dovedit că ea îi vindecase cancerul cu mult timp în urmă, când el era încă un bebeluș. Tânărul tată venise acum împreună cu familia să-i mulțumească femeii care i-a salvat viața, și să în spună că, în semn de recunoștință, fiica lui a primit numele doctoriței.

Pentru toți părinții care se confruntă în prezent cu diagnosticul de cancer al copilului lor, expertul Acibadem oferă un sfat prețios: „Vă rugăm să fiți siguri că tratamentul pentru cancer la copii este plin de speranță. Da, diagnosticul este foarte dificil, dar părinții ar trebui să creadă doar în medic și în informații reale. Ei nu ar trebui să-și întunece gândurile cu ce citesc internet, umplându-se astfel de durere. Acordați atenție doar chimioterapiei, radioterapiei și chirurgiei, nu forumurilor de pe internet, vă rog!”

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare