Cancerul la copii: cele mai frecvente tipuri, explicate de un expert ACIBADEM

Cancerul la copii: cele mai frecvente tipuri, explicate de un expert ACIBADEM

Cancerul la copii: cele mai frecvente tipuri, explicate de un medic ACIBADEM cu peste 25 de ani de experiență și peste 2.000 de pacienți tratați 

Copiii sunt viitorul nostru, este firesc să ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru ei. O știe orice părinte: avem momente bune și mai puțin bune cu ei, în goana vieții. Iar în categoria celor mai puțin bune intră și momentele de boală, cu care se confruntă orice copil și care înseamnă griji imense, nopți nedormite și multe emoții. În vreme ce majoritatea bolilor trec rapid, tratamentul altor afecțiuni poate fi destul de dificil. Cancerele, care se numără printre acestea din urmă, pot fi acum pe deplin vindecate datorită diagnosticării precoce și a unor metode de tratament extrem de eficiente. Primim informații complete de la Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu, specialist ACIBADEM în oncologie pediatrică cu peste 25 de ani de experiență și peste 2.000 de pacienți tratați, lider al echipei care tratează cancerele infantile din cadrul ACIBADEM Healthcare Group. Prof. Çorapçıoğlu ne enumeră principalele tipuri de cancer întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani și insistă pe următoarea informație: șansa de a detecta complet și cu acuratețe cancerele într-un stadiu incipient și de a le elimina complet este mult mai mare decât la adulți.

Cum poate face un copil cancer când viața lui e abia la început?

Răspunsul la această întrebare este neclar. Sunt cei care văd asta ca pe un pur ghinion. Se crede că aceste cancere pot apărea din cauze genetice. Studiile științifice au arătat că unele tipuri de cancer sunt cauzate de defecte de fuziune ale genelor. Cu toate acestea, cauzele multor tipuri de cancer nu au fost pe deplin elucidate.

Dintre cancere, întâlnim leucemia ca fiind cea mai frecventă în copilărie. Leucemiile – un cancer al sângelui – reprezintă 20% din cancerele infantile. Atunci când la copii sunt detectate paloare, slăbiciune, oboseală, vânătăi inexplicabile și roșeață, trebuie consultat un medic pentru a verifica valorile sanguine, este sfatul Prof. Dr. Funda Çorapçıoğlu.

Este necesar să consultați un medic și dacă se detectează o umflătură neașteptată în orice parte a corpului, în special în zonele gâtului, axilelor și inghinale ale copiilor. Această umflătură poate fi cauzată de o afecțiune inflamatorie a ganglionilor limfatici. Dacă această umflătură nu este cauzată de inflamație, ar trebui investigată pentru limfom. Limfomul este cancerul ganglionilor limfatici și este cel mai frecvent cancer la copil după leucemie.

Din păcate, vedem și tumori cerebrale în copilărie. Tumora pe creier ocupă locul al treilea în rândul cancerelor pediatrice. O creștere a presiunii intracraniene este suspectată la copiii care se trezesc cu dureri de cap dimineața și vărsă în pat chiar înainte de a se trezi. La acești pacienți, circumferința capului poate fi crescută față de normal. Acești copii pot cădea adesea în timp ce aleargă și se joacă. Familiile ar trebui să fie vigilente și să trateze serios aceste momente. Când se întâlnesc aceste situații, trebuie consultat un medic.

Un alt cancer obișnuit din copilărie care progresează insidios și poate fi găsit doar întâmplător este neuroblastomul. Această tumoare, care se dezvoltă în abdomen, crește lent, în timp, și acoperă cavitatea abdominală. La copii, poate provoca uneori simptome precum dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune. Deoarece se dezvoltă neobservat, poate metastaza și în țesuturile din jur. Neuroblastoamele pot fi adesea depistate, deși târziu, datorită simptomelor cauzate de metastaze. De exemplu, neuroblastomul se poate răspândi la coloana vertebrală la copiii care nu vor să calce în picioare sau nu vor să meargă. Sau dacă s-a răspândit la glanda suprarenală, poate provoca palpitații și transpirație excesivă. Prof. Çorapçıoğlu menționează și că, uneori, aceste tumori pot fi detectate în abdomenul bebelușului în timpul ecografiilor prenatale, iar copilul poate fi tratat imediat după naștere.

Copiii pot cădea în timp ce aleargă, se joacă și merg cu bicicleta. Dacă fracturile osoase apar după traumatisme care în mod normal nu ar provoca fracturi, ar trebui să fiți atenți la tumorile osoase, deoarece osul care a dezvoltat o tumoare poate deveni mai susceptibil la fractură. Tumorile pe care le întâlnim frecvent la oasele lungi (oasele brațului și picioarelor) pot provoca, de asemenea, dureri inexplicabile.

Există, de asemenea, tumori care implică rinichii, ficatul și alte țesuturi. Tumora care implică fiecare organ oferă simptome legate de acel organ. Trebuie să le urmărim și să discutăm cu pediatrul orice ni se pare nefiresc, îngrijorător.

Chimioterapia țintită, cea mai semnificativă descoperire din ultimii 5 ani, în cancerele pediatrice

Cea mai mare diferență a cancerului la copil față de adult este că tumorile progresează mai repede la copii, dar răspunsul la tratament este, de asemenea, mult mai bun. Principalele modalități de tratament sunt chimioterapia, chirurgia și radioterapia. Se pot folosi unul sau mai multe dintre ele, iar planurile de tratament sunt adaptate în funcție de tipurile de tumori.„Există o mulțime de evoluții în tehnicile de chirurgie și radioterapie în ultimii 20 de ani”, comentează Prof. Çorapçıoğlu. Transplantul de celule stem este, de asemenea, printre progresele importante. Pe de altă parte, există noi agenți și scheme de tratament în chimioterapie aplicate copiilor. Dezvoltarea cea mai semnificativă din ultimii 5 ani este chimioterapia țintită, precizează expertul în oncologie pediatrică. „Aceste terapii vizează semnalele emise de tumori și celulele lor și le omoară. Aceasta este o abordare foarte nouă în oncologie”, explică expertul ACIBADEM. Prof. Funda Çorapçıoğlu crede că, în viitor, chimioterapia nu va fi doar țintită împotriva tumorilor, ci și foarte personalizată în funcție de caracteristicile pacientului, cum ar fi metabolismul, imunitatea și genetica. În prezent, rata medie de supraviețuire a cancerului la copil este de aproximativ 70%. Unele tumori cerebrale adânc înrădăcinate prezintă încă o provocare și astfel ratele de supraviețuire în tratamentul tumorilor cerebrale sunt între 50 și 60%. În schimb, pentru unele limfoame în stadiu incipient rata de vindecare depășește 90%, precizează expertul ACIBADEM. 

Părinți, căutați centre medicale cu vastă experiență în cancerele pediatrice și cu echipe bine legate!

Deoarece cancerele din copilărie sunt relativ rare, părinții ar trebui să se adreseze centrelor medicale cu experiență care oferă cele mai recente tratamente pentru rezultate mai bune. Mii de familii din întreaga lume aleg să vină la spitalele ACIBADEM din Turcia, Istanbul, atunci când află sau bănuiesc că se pot confrunta cu un diagnostic de cancer la copii. Știu că aici găsesc cele mai noi tehnologii, cele mai performante tratamente și cei mai buni specialiști reuniți în cea mai puternică echipă. În oncologia pediatrică, finalul fericit necesită muncă în echipă, spune prof. dr. Funda Çorapçıoğlu. Procesul de tratament poate implica mulți experți, iar toți – inclusiv asistentele – trebuie să fie specializați în cazuri pediatrice. Corpurile în creștere au nevoie de o abordare diferită. La Secția de Oncologie Pediatrică a spitalului Acibadem Maslak, tratamentul cancerului este planificat în coordonare cu specialiști în radiologie, medicină nucleară, patologie, radio-oncologie, chirurgie și neurochirurgie, toți aceștia formând echipe de proiect, cu un plan personalizat pentru fiecare caz. Deseori, tratamentele cancerelor pediatrice durează luni întregi, și tocmai de aceea la ACIBADEM am încercat să creăm pentru copii un loc special, în care să se simtă în siguranță și să poată lupta cu orice diagnostic. 

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare