Cancerul de sân: simptome, investigații, tratamente recomandate

Cancerul de sân: simptome, investigații, tratamente recomandate

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, peste 1,3 milioane de femei din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer. Este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul femeilor și este responsabil pentru 450 de mii de decese anual.

Ce este cancerul de sân?

Cancerul mamar reprezintă înmulțirea anormală a celulelor de la nivelul țesutului mamar, fenomen care, în timp, duce la formarea tumorilor maligne. Cancerul mamar poate afecta ductele (structuri prin care este transportat laptele către mameloane) sau lobulii (glandele în care se produce laptele). Cancerul mamar poate fi neinvaziv, invaziv sau inflamator și poate avea cinci stadii, de la 0 la 4.

Care sunt cauzele cancerului de sân?

Până acum, nu se cunosc cauzele exacte ale acestui tip de cancer. Însă afecțiunea malignă a fost asociată cu factori de risc precum vârsta înaintată (e mai frecvent la femeile trecute de 50 de ani), antecedentele familiale de boală, mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA 2, un țesut mamar dens, nașterea primului copil la o vârstă înaintată, prima menstruație înainte de 12 ani, dozele mari de radioterapie, excesul ponderal, consumul excesiv de grăsimi animale, de alcool și terapia de substituție hormonală.

Care sunt simptomele cancerului de sân?

Simptomele cancerului de sân pot fi multiple, deși există multe cazuri când afecțiunea nu dă semne în stadii incipiente. Dintre simptomele pe care orice femeie ar trebui să le semnaleze medicului se numără: nodulii apăruți la nivelul sânilor sau axilei, modificările mărimii și formei sânului, cele de culoare și structură ale pielii sânului și secrețiile anormale ale mamelonului.

Care sunt investigațiile recomandate pentru diagnosticarea cancerului de sân?

Dacă la autoexaminarea sânului ați depistat ceva suspect, trebuie să mergeți urgent la un medic. Examinarea generală, testele de sânge, mamografia, ultrasonografia și biopsia pot face parte din tabloul de investigații recomandate pacientelor cu suspiciune de cancer mamar. În clinicile Acibadem, experții dispun și de tehnologii avansate precum scanarea completă prin RMN, mamografia digitală cu tomosinteză și aparatele PET/CT care pot oferi răspunsuri precise în ceea ce privește afecțiunile maligne mamare.

Cum se poate trata cancerul de sân?

Depistat în stadii incipiente, cancerul mamar are șanse maxime de tratare și vindecare. În funcție de tipul de tumoră, de stadiul acesteia și de localizare, echipele de medici formate din chirurg, anatomopatolog, oncolog și radiolog pot recomanda îndepărtarea tumorii maligne, extirparea sânului, radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală sau terapia biologică.

Care sunt condițiile ca terapia să dea rezultate pe termen lung?

Cancerul de sân se poate vindeca pe termen lung dacă pacientele merg regulat la medic. În plus, în momentul în care apare suspiciunea de cancer, persoana afectată ar trebui să ajungă într-o clinică de top, specializată în tratamentul cancerului. “Echipele noastre sunt formate din chirurg, radiolog, anatomopatolog, oncolog, chirurg plastician și psihiatru și au o experiență vastă în managementul cancerului de sân. Depistarea precoce a bolii, tehnicile chirurgicale minim invazive, păstrarea țesutului sănătos, menținerea aspectului natural al sânilor și fericirea pacientelor sunt obiectivele noastre, indiferent de caz”, declara recent prof. dr. Tamer Karsidag, unul dintre experții Acibadem de top din Europa, specializat în tratarea cancerului de sân.

Care sunt recomandările generale ale medicilor pentru toate femeile?

Medicii clinicilor Acibadem recomandă femeilor să facă un control mamar anual, după vârsta de 30 de ani. De asemenea, sănătatea sânilor poate fi menținută și cu ajutorul ecografiilor, făcute la 3 ani, înainte de vârsta de 40 de ani, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani, o mamografie o dată la doi ani poate pune în evidență orice suspiciune de cancer mamar. Extrem de importantă este și autoexaminarea regulată, urmată de semnalarea către medicul curant a oricărei modificări sau leziuni din zona sânilor.

Cum puteți proceda dacă doriți un consult mamar la Acibadem?

Prof. dr. Tamer Karsidag vine periodic România pentru evaluări second opinion destinate femeilor deja diagnosticate cu această maladie, în așteptarea unei intervenții chirurgicale sau în recuperare după ea. Una dintre vizite va avea loc în perioda 27-28 martie, la București. De asemenea, dacă aveți dosare medicale pe care doriți să le trimiteți medicului pentru o evaluare în Turcia, ne puteți contacta la 021. 313. 99. 38 sau să ne puteți scrie pe adresa info.ro@acibadem.com.tr

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare