Cancerul de sân: importanța diagnosticării și tratării într-un centru specializat în tumori mamare

Cancerul de sân: importanța diagnosticării și tratării într-un centru specializat în tumori mamare

2 milioane de femei din întreaga lume s-au îmbolnăvit de cancer de sân în ultimul an. Vorbim despre cancerul care ocupă locul 1 ca incidență în rândul femeilor și locul 2 în clasamentul total al cancerelor, după cel de plămâni. Medicii vorbesc despre șanse maxime de reușită ale terapiei dacă acest tip de cancer este depistat devreme. Iar acest lucru este posibil dacă femeile fac anual o ecografie până la 40 de ani și o mamografie periodică după această vârstă, la recomandarea specialistului. Astăzi, testele elaborate fac posibilă diagnosticarea subtipurilor de cancer mamar și adaptarea terapiei în funcție de tipul de tumoră malignă mamară. Condiția esențială care crește spectaculos șansele este diagnosticarea și tratarea cancerului de sân într-un centru specializat în tumori mamare, cu echipe multidisciplinare din care fac parte chirurg, radiolog, oncolog, radioterapeut, specialist în reconstrucție și psiholog. Astfel de centre funcționează în cadrul grupului ACIBADEM și au la activ mii de cazuri de cancer mamar diagnosticate și tratate cu succes. Specialistul oncolog de top din cadrul ACIBADEM Leyla Ozer explică evoluțiile terapiilor în cancer și modul cum se aplică în cadrul ACIBADEM.

Care sunt cele mai spectaculoase evoluții care s-au făcut în diagnosticarea și tratarea cancerului mamar?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Programele de screening se aplică în multe țări din lume. În funcție de protocoalele în vigoare, se recomandă mamografia combinată cu ecografia după 40 de ani. Dar aceasta poate fi făcută mai devreme, dacă există rude de gradul 1 în familie cu cancer mamar. Programele de screening ne ajută să depistăm afecțiunile oncologice mamare în stadii incipiente. Educația este un alt aspect important, iar campaniile care se fac în fiecare an ar trebui să determine femeile să meargă la medic. Sfatul meu este ca femeile să fie preocupate de starea de sănătate, atât de cea generală, cât și de cea a sânilor și sferei genitale, unde apar cele mai multe cancere depistate la femei. Dacă sunt diagnosticate devreme, pot fi tratate cu succes.

Ce progrese s-au făcut în privința chimioterapiei destinate cancerului de sân: există mai puține efecte adverse?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Chimioterapia nu a evoluat foarte mult în ultimii 10 ani. În schimb, au luat avânt terapiile țintite, mai ales pentru tumorile cu receptori hormonali și cele destinate rezistenței la terapii hormonale. Așa că în anumite cazuri există alternative de tratament la chimioterapie. Noi încercăm să dăm pacienților cât mai puține medicamente chimioterapice mai ales în stadiile avansate. Însă în stadiile incipiente, chimioterapia este soluția principală. S-au mai modificat protocoalele de administrare a chimioterapiei. Însă cele mai importante descoperiri sunt cele din tratarea cancerelor de sân avansate. Astfel, avem la dispoziție terapii țintite pentru cancerele de sân triplu negative, pentru care nu se pot aplica terapii hormonale. De asemenea, există evoluții în tratarea subtipurilor de cancer mamar cu tumori CRP 2 pozitive. Avem și medicamente pentru rezistența la terapii hormonale, protocoale care combină mai multe tipuri de terapii care au dovedit o eficacitate crescută în abordarea cancerelor mamare avansate. Direcția este personalizarea tratamentului.

Cum explicați faptul că există încă femei care ajung la dvs. în stadiile 3 și 4, în condițiile în care accesul la informație este tot mai dezvoltat?

 Conf. Dr. Leyla Ozer:  Uneori, aceste situații se explică prin nivelul socio-economic, alteori, prin problemele de educație. Pacienții care își neglijează starea de sănătate ajung în stadii avansate de boală la noi: la începutul carierei, vedeam des tumori avansate de sân, cancere în stadiul 3. Dar acum la ACIBADEM, văd mai puține cazuri avansate. Problema ține de pacientele care trebuie să meargă regulat la medic pentru a evita îmbolnăvirile grave. Însă dacă au o problemă, este bine să ajungă în centre medicale cu experiență în diagnosticarea corectă a cancerului. Uneori, se pierde mult timp dacă pacienta nu ajunge într-un centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului. Există situații cănd diagnosticul poate fi amânat de o investigație cu un rezultat ambiguu. De aceea, este important ca pacientele să ajungă în centre specializate unde există radiolog, chirurg și oncolog, experți în patologie mamară.

Deci orice suspiciune de cancer mamar ar trebui să orienteze pacientele către un centru specializat.

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Da, pentru că tratarea cancerului poate implica multe aspecte, precum cele estetice. În plus, chirurgia oncologică a sânului diferă de alte manevre chirurgicale destinate sânilor. Tumorile trebuie extirpate precis, în totalitate, ganglionii axilari trebuie evaluați. Altfel, poate fi intervenție nereușită. Dacă medicul generalist suspectează prezența unei formațiuni maligne, trebuie să trimită pacienta către un medic specializat în oncologie mamară.

Ce impact are tratamentul cancerului asupra fertilității?

Conf. Dr. Leyla Ozer: Orice tip de cancer și de tumoră care apar la vârsta fertilă are impact asupra capacității de procreere. Asta pentru că multe medicamente chimioterapice sunt toxice pentru ovare și testicule. De aceea, le spunem pacienților că există opțiunea de a conserva sperma, ovocitele și embrionii înainte de a începe tratamentul. De obicei, e nevoie de două săptămâni pentru a realiza procedurile de stimulare și recoltare a ovocitelor și de realizare a fertilizării in vitro. În cazurile urgente, unde nu există un timp optim pentru a face crioprezervarea, de obicei, în stadiile avansate de boală, le prezentăm pacienților toate implicațiile amânării chimioterapiei.

Stimularea ovariană poate avea impact asupra unei tumori deja prezente în corp?

Conf. Dr. Leyla Ozer: Această problemă se discută frecvent dacă vorbim de tumori care au receptori hormonali. Se încearcă o stimulare redusă, colaborăm cu expertul în fertilitate, dar conform literaturii de specialitate, stimularea ovariană nu implică un risc suplimentar pentru cancer. Amânarea maternității implică mari probleme, pentru că avem paciente care au peste 40 de ani și își doresc un copil. Fertilitatea este puternic afectată de chimioterapie, iar soluția o reprezintă conservarea embrionilor. Însă femeile trebuie să știe că întreruperea tratamentului poate crește riscul de recidivă a bolii. Nu sarcina în sine crește riscul recidivei și a progresiei agresive, ci și întreruperea tratamentului pentru cancer o face. Decizia se ia în funcție de fiecare situație în parte. De obicei, în cazurile în care o femeie este însărcinată și are și un cancer, încercăm să începem tratamentul cât mai repede după naștere. În cazul bărbaților, situația este mai puțin complicată: crioprezervarea spermei este mult mai ușor de făcut. Chiar și în situația în care vorbim de un cancer complicat, cu șanse mici de tratament, discutăm posibilitatea crioprezervării spermei.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare