Cancerul de col uterin: cele mai bune analize, tratamente și sfaturi oferite de specialiștii ACIBADEM

Cancerul de col uterin: cele mai bune analize, tratamente și sfaturi oferite de specialiștii ACIBADEM

Cancerul de col uterin se vindecă în proporție de 90 la sută, spun specialiștii ginecologi ai clinicilor ACIBADEM. Însă acesta trebuie depistat în stadiu incipient pentru a crește șansele de vindecare. Mai mult, testele care pun în evidență prezența oricărei modificări maligne sunt extrem de accesibile. Iar terapiile moderne, făcute în stadii primare de boală nu afectează nici viața sexuală, nici capacitatea reproductivă. Dr. Osman Temizkan, ginecolog la Altunizade, cel mai nou spital din cadrul grupului ACIBADEM, vine cu informații esențiale despre această boală malignă care poate fi vindecată în cadrul clinicilor ACIBADEM.

Domnule doctor, spuneti-ne ce este cancerul de col uterin?

Dr. Osman Temizkan: Cancerul de col uterin este afecțiunea malignă localizată în partea de jos a uterului, denumită cervix. Este una dintre cele mai letale forme de cancer în rândul femeilor și încă reprezintă o problemă serioasă de sănătate în țările în curs de dezvoltare. Cel mai frecvent este diagnosticat la femeile cu vârsta între 35 și 55 de ani, fiind al treilea tip de cancer ca frecvență întâlnit în rândul femeilor. Cancerul de col uterin poate fi prevenit și depistat în stadii incipiente, fiind o afecțiune care poate fi tratată.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?

Dr. Osman Temizkan: Cel mai important factor de risc este infecția cu HPV, Human Papilloma Virus. Cele mai expuse acestui risc sunt femeile cu vârsta între 35 și 55 de ani, cele care contractează infecția cu HPV, cele care au alte infecții cu microorganisme precum HIV, chlamydia și cele care își încep viața sexuală înainte de 20 de ani, care au parteneri sexuali multipli, fără a utiliza prezervativul. De asemenea, un risc crescut au femeile care fumează și care nu merg regulat la medic și cele au carențe de vitamina C, vitamina A betacaroten și acid folic. Și moștenirea genetică este importantă fiind mai expuse femeile care au avut rude de gradul 1 cu cancer de col uterin. Infecția cu HPV este frecventă în rândul femeilor, dar poate fi evitată prin vaccinare. Vaccinul împotriva HPV este foarte eficient la persoanele care nu au intrat în contact cu virusul și ar trebui făcut între vârstele de 9 și 26 de ani.

Care sunt semnele care ar trebui să alerteze femeile și să le trimită la ginecolog?

Dr. Osman Temizkan: Femeile ar trebui să meargă la medic dacă se confruntă cu sângerări vaginale anormale, sângerări și dureri după un act sexual, secreții vaginale anormale și dureri de spate persistente.

Ce teste recomandați femeilor pentru a depista în stadiu incipient un posibil cancer de col uterin?

Dr. Osman Temizkan: Testul Babeș-Papanicolau care este extrem de accesibil ne ajută să identificăm ușor modificările care preced apariția cancerului de col uterin. Astfel, putem afla ușor dacă o persoană riscă să facă maladia și putem interveni înainte ca aceasta să se producă, cu vindecare și recuperare totală.

Dacă testul sugerează prezența unei transformări maligne, este necesară efectuarea unei biopsii. În momentul când recoltăm probe de țesut, facem și analiza genetică pentru HPV ca să depistăm despre ce tulpini este vorba: la ora actuală, se știe de existența a peste 100 de tulpini, din care 16 au potențial oncogen. Pentru cancerul de col uterin, sunt responsabile în proporție de 70 la sută tulpinile 16 și 18. Femeile active sexual, cu vârsta peste 21 de ani, trebuie să-și facă testul Babeș-Papanicolau o dată la 3 ani până la vârsta de 30 de ani. Dacă există suspiciuni de cancer, atunci recomandă și testarea pentru tulpinile HPV. După vârsta de 30 ani, se recomandă testarea Babeș-Papanicolau, cu testarea pentru HPV, o dată la 5 ani, până la vârsta de 65 de ani, chiar în lipsa unor suspiciuni de cancer.

Ce presupune biopsia în cazurile în care suspectați prezența unor transformări maligne?

Dr. Osman Temizkan: Biopsia se face în cadrul colposcopiei, care ne oferă o bună vizualizare microscopică a zonei afectate. Cu ajutorul acestei metode, putem recolta celule din mai multe zone  potențial afectate, cu minimum de disconfort pentru paciente. Apoi, analiza probelor care se iau foarte ușor ne permite să identificăm celulele maligne, tipul de cancer, stadiul bolii, răspândirea acesteia.

Ce tratamente se fac la ora actuală pentru cancerul de col uterin?

Dr. Osman Temizkan: Cea mai bună metodă de tratament pentru cancerul de col uterin este chirurgia, iar în stadiile avansate de boală, putem aplica radioterapia și chimioterapia. În stadiii incipiente, cancerul de col uterin este vindecabil în proporție de 90 la sută, chiar 95 la sută. În cazurile avansate, procentul scade la 30. Succesul terapiilor nu este dictat de vârstă, ci de stadiul în care este depistată boala: dacă este descoperită devreme, boala se poate vindeca și la 20, și la 45 de ani.

Cum abordați cancerul de col uterin în cadrul clinicilor ACIBADEM?

Dr. Osman Temizkan: În tratarea și vindecarea cancerului de col uterin, este vitală depistarea precoce, de aceea recomandăm efectuarea cu regularitate a testului Babeș-Papanicolau. Dacă o persoană este diagnosticată cu cancer de col uterin, este important ca aceasta să apeleze la o echipă multidisciplinară experimentată în tratarea acestei afecțiuni. Experiența chirurgilor este foarte importantă pentru prevenirea complicațiilor și pentru o bună speranța de viață a pacientelor cu cancer de col uterin. La ora actuală, în clinicile ACIBADEM aplicăm cu succes chirurgia laparoscopică și cea robotică, cu o rată de succes foarte mare. În plus, în funcție de caz, dacă pacienta are nevoie de radioterapie și chimioterapie, echipa multidisciplinară se va ocupa de caz până la vindecarea totală. Dacă vorbim despre un cancer de col depistat în stadiu incipient, tratamentul laparoscopic sau chirurgia robotică nu afectează deloc viața sexuală a pacientei, pentru că inervația zonei tratate este protejată. De asemenea, echipele de chirurgi cu experiență vor putea îndepărta țesutul bolnav, cu protejarea celui sănătos și astfel, funcția urinară nu va fi deloc afectată. În stadiile avansate de boală, când tratamentul chirurgical este completat de radioterapie, atunci viața sexuală ar putea fi afectată, deoarece sesiunile repetate de expunere la iradiere pot deteriora inervația zonei genitale și funcția urinară.

Cât durează recuperarea?

Dr. Osman Temizkan: Recuperarea după o astfel de intervenție chirurgicală durează puțin, iar pacienta poate pleca acasă după două zile. Dacă pacienta are nevoie de radioterapie sau de chimioterapie, aceste proceduri se pot aplica la 15 zile de la intervenție. Cât despre monitorizarea cazurilor, pacientele revin la control după 3 luni.

Mai pot avea femeile copii după tratarea unui cancer de col uterin?

Dr. Osman Temizkan: Dacă o femeie tânără este diagnosticată în stadiu incipient și își dorește să devină mamă, aplicăm protocolul chirurgical care ne permite păstrarea capacității de procreere și de naștere. Dacă însă o persoană este diagnosticată cu un stadiu avansat de boală, atunci e posibil să recomandăm chimioterapie, radioterapie și chiar histerectomie totală pentru a-i salva viața, cu afectarea capacității reproductive.

Există vreo legătură între negii genitali și cancerul de col uterin?

Dr. Osman Temizkan: Multă lume crede că negii genitali pot duce la cancer, dar adevărul este că aceștia sunt provocați de alte tulpini decât cele oncogene. Negii genitali apar la persoanele care se infectează pe cale sexuală cu tulpinile HPV 6 și 11, dar acestea nu duc la cancer. Asta nu înseamnă că dacă o persoane are tulpinile 6 și 11 care nu dau cancer, nu poate contracta și alte tulpini cum sunt cele oncogene.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare