Cancerul: care sunt simptomele care ar trebui să vă aducă la medic

Cancerul: care sunt simptomele care ar trebui să vă aducă la medic

Conform ultimelor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, numărul pacienților cu cancer este în creștere și va depăși 18 milioane la finalul anului. De asemenea, numărul deceselor este de 9,6 milioane. Însă, în același timp, se estimează că jumătate dintre cancere pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos, care include dieta echilibrată, mișcarea, combaterea excesului ponderal și renunțarea la fumat. În ciuda avertismentelor specialiștilor, există încă un procent mare de persoane care ajung la medic cu o formă avansată de cancer. Situație care reduce șansele de reușită a tratamentului. Tocmai de aceea, specialiștii insistă asupra controalelor anuale la medic și asupra semnalării oricărui simptom persistent care poate orienta medicii către o diagnosticare precoce. Medicul oncolog de top din cadrul ACIBADEM, Leyla Ozer, explică tabloul apariției cancerelor și cel al modificărilor din starea de sănătate care nu trebuie neglijate.

Care sunt mecanismele de apariție a cancerului?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Cancerul nu este produs doar printr-un singur mecanism. Unele dintre acestea sunt genetice, dar mai puțin de 10 la sută dintre cancere sunt de natură genetică, adică moștenite. De obicei, există schimbări în mediu, modificări epigenetice care pot fi favorizate de fumat, de un job în mediu toxic. De asemenea, rezistența la insulină poate fi incriminată: când consumă alimente de tip fast food, se acumulează grăsimi peste normal în organism, crește nivelul insulinei din sânge, iar acest fenomen favorizează proliferarea celulară rapidă și apariția tumorilor. În mod normal, proliferarea celulară este bine controlată în organism, există un echilibru între genele promotoare și cele supresoare. Dacă apar mutații la nivelul acestor gene, așa-numitele modificări epigenetice, cauzate de nenumărați factori, echilibrul acesta are de suferit, iar atunci celulele proliferează fără control. Și supresia imunității, atunci când se folosesc medicamente imunosupresoare pentru diverse afecțiuni, poate favoriza apariția cancerului. În ultimii ani, a crescut și numărul pacienților cu probleme renale care ajung la transplant, iar medicația post intervenție, care se ia pe termen lung, crește riscul de cancer. Diagnosticăm tot mai multe cancere în rândul celor care au făcut un transplant. Deci există mai multe mecanisme de apariție și dezvoltare a unui cancer.

Ce simptome generale pot ascunde o formă de cancer?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Pe lângă durere, aș menționa scăderea inexplicabilă în greutate. Depinde și de localizarea tumorii: de exemplu, modificările persistente de tranzit intestinal precum constipația sau diareea, ar trebui să orienteze pacientul către investigații ale colonului și stomacului. De asemenea, trebuie investigat și un pacient care se confruntă cu o tuse care durează mai mult de 3 săptămâni. Prezența sângelui în expectorație, urină sau în fecale ar trebui să aducă rapid pacienții la medic. De asemenea, orice umflătură sau excrescență trebuie analizate de către un medic.

Ce ne puteți spune despre vârsta pacienților diagnosticați cu cancer? Vedeți tot mai multe persoane tinere?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Nu cred că numărul tinerilor diagnosticați cu cancer e în creștere, dar pot spune că medicina modernă ne permite să depistăm cancere în stadii incipiente. De fapt, un stil de viață dezechilibrat, cu o dietă deficitară, obezitatea și sedentarismul cresc riscul de cancer la vârstă mai tânără, în special de afecțiuni maligne de sân și endometru. E adevărat că eu văd mai mulți pacienți tineri cu cancer pentru că mă ocup de cazurile de sarcom, care apar la ales la vârstă tânără.

Există cancere precum cel de sân, plămâni sau de col pentru care se desfășoară permanent campanii de conștientizare. Însă cum rămâne cu restul cancerelor, cum sunt cele rare? Pot fi diagnosticate la debut?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Cancerele rare reprezintă sub 5 la sută din totalul îmbolnăvirilor prin afecțiuni maligne. Dintre acestea, cel mai frecvent tratez sarcomul de țesut moale. Din păcate, nu există simptome specifice pentru cancerele rare. De aceea, orice modificare persistentă în starea de sănătate, orice umflătură, orice durere care nu trece trebuie semnalate medicului.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare