BIRADS, un scor de risc de ultimă oră pentru cancerul mamar

BIRADS, un scor de risc de ultimă oră pentru cancerul mamar

Cancerul de sân rămâne unul dintre cele mai mari pericole care amenință sănătatea femeilor din întreaga lume: anual, 1,5 milioane de femei sunt diagnosticate cu tumori maligne mamare, iar peste 500 de mii își pierd viața din cauza acestei forme de cancer.

În același timp, cancerul mamar este unul dintre cele mai studiate tipuri de cancer, periodic specialiștii venind cu vești bune în privința diagnosticului precoce și a terapiilor din ce în ce mai eficace. Astfel, studiile recente despre cancerul mamar anunță, printre altele, dezvoltarea unui sistem optic bazat pe raze infraroșii care va putea identifica pacientele al căror organism va răspunde la chimioterapie. De asemenea, o cercetare a medicilor americani a pus în evidență un risc crescut de cancer la femeile aflate la menopauză, care au un procent de grăsime corporală peste limitele normale. În plus, descoperirea unei proteine care împiedică refacerea ADN-ului celulelor maligne ar putea fi cheia către o mai bună eficacitate a chmioterapiei și radioterapiei în cancerul mamar.

Una dintre principalele preocupări ale medicilor implicați în diagnosticarea și tratarea cancerului mamar este prevenția acestuia și depistarea în stadiu cât mai incipient. Iar unul dintre instrumentele la care apelează astăzi medicina modernă este scorul BIRADS.

Ce este BIRADS?

BIRADS înseamnă Breast Imaging Reportind and Data System și reprezintă o clasificare propusă de Colegiul American de Radiologie, bazată pe evaluările stării de sănătate a sânului cu ajutorul ecografiei, mamografiei și rezonanței magnetice. Astfel, în urma investigațiilor imagistice, orice pacientă poate primi un scor, din cele propuse de sistemul de evaluare. Acesta nu are rol de diagnostic, însă împreună cu examinarea clinică și biopsia, orientează medicii către programul viitor de monitorizare a pacientei și către cea mai bună decizie terapeutică.

Astfel, există mai multe scoruri BIRADS, cu diverse propuneri de investigații ulterioare:

1.Scorul BIRADS 0: incomplet, e nevoie de imagistică suplimentară;

2.Scorul BIRADS 1: negativ sau cu suspiciuni de calcifieri;

3.BIRADS 2: formațiuni benigne, calcifieri, lipoame, chisturi mamare;

4.BIRADS 3: probabilitate de formațiuni benigne, cu recomandări de verificări ulterioare;

5.BIRADS 4: suspiciune de leziune malignă, în diverse grade, se recomandă biopsia;

6.BIRADS 5: aspect pronunțat de leziune malignă;

7.BIRADS 6: biopsia a confirmat malignitatea.

Ce metode și investigații recomandă specialiștii ACIBADEM pentru diagnosticarea precoce a cancerului mamar?

Experții în tratarea cancerului din cadrul ACIBADEM recomandă tuturor femeilor să meargă regulat la controale mamare anuale, după vârsta de 30 de ani și să nu uite de de autopalpare. “Înainte de vârsta de 40 de ani, la o perioadă de 3 ani, fiecare femeie trebuie să facă o ecografie mamară, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani, orice femeie trebuie să facă o mamografie o dată la doi ani. Însă dacă la o autopalpare, o femeie simte un nodul sau dacă se confruntă cu o secreție mamară suspectă, un edem sau dermatită la nivelul sânilor, ar trebui să meargă urgent la medic. În anumite cazuri, dacă suspectăm ceva, putem recurge și la o puncție biopsie sub ghidaj ecografic”, recomandă prof. dr. Tamer Karsidag, unul dintre specialiștii de top din ACIBADEM și din Europa specializat în depistarea și tratarea cancerului de sân.

În plus, imagistica performantă și evaluarea de mare acuratețe a riscului de cancer mamar fac parte din protocoalele de vârf pentru depistarea cât mai precoce a bolii.

“Avem acum protocolul Gail de evaluare a riscului, care se face pentru 5 ani, dar și pentru toată viața. Dacă ajungem la concluzia că este vorba despre o persoană cu risc mai mare decât media în populație, folosim metode de screening adaptate cazului respectiv, acestea pe lângă mamografie. Pe lângă evaluarea riscului, contează mult și structura sânului. La ora actuală, folosim un protocol al Colegiului American de Radiologie, BIRADS, cu ajutorul căruia analizăm densitatea mamară. Prima și a doua treaptă înseamnă densitate scăzută, dar 3 și 4 indică un sân cu densitate mare, care se întâlnește la aproape jumătate dintre femei. În cazul unui sân cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completă, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metodă ce permite o vizualizare mamografică mult mai bună. Este vorba despre o mamografie în mișcare, tubul cu raze X mișcându-se în timpul evaluării sânului. Rezultatul e reprezentat de mai multe secțiuni, similar celui dat de tomografie. Astfel, putem vedea interiorul sânului în detaliu. Apoi, de mare ajutor ne sunt și investigațile ultrasonografice, rezultatele depinzând și de experiența medicului care face investigația. Ca o tehnică de ultimă oră aș menționa ABUS, adică “Automatic Breast Ultrasound System”, care presupune manevrarea sondei cu ultrasunete de către un braț robotizat și obținerea unor imagini 3D, similare celor obținute prin tomografie sau rezonanță magnetică. Aceasta poate fi folosită în cazul investigării pacientelor cu o densitate mare a glandei mamare. În cazul în care depistăm un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sânului, putem recurge la o altă metodă de ultimă generație, screeningul cu rezonanță magnetică, care se face cu substanță de contrast injectabilă. Este cea mai bună metodă, dar este costisitoare și nu poate fi folosită pe scară largă pentru screening. O putem face însă în cazul în care selectăm cu grijă pacientele care au indicație clară pentru așa ceva”, completează prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, expert în radiologie la ACIBADEM.

Pentru a putea beneficia de aceste evaluări, cel mai nou spital ACIBADEM, Altunizade, oferă femeilor pachete de investigații performante (mamografie, ultrasonografie, rezonanță magnetică) și consultații la cei mai buni experți în patologia sânului. În luna martie 2018, avem două oferte speciale.

PACHET SCREENING SĂNĂTATEA SÂNILOR

  • Consultație
  • Mamografie
  • Ecografie sân
  • Cazare (1 noapte)  

 450 euro

PACHET SCREENING CANCER MAMAR

  • Consultație
  • Mamografie
  • Ecografie sân
  • RMN sân
  • Cazare (1 noapte) 

 850 euro

“Biopsie mamară (examenul histopatologic nu este inclus) : 450 €

Pentru detalii și programări, vă rugăm să ne contactaţi la: 021. 313. 99. 38/ 021. 311. 88. 82 sau să ne scrieți la: info.ro@acibadem.com

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare